Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Deltagare i bobarhetskurs vill locka fler att flytta till Houtskär – målet är att utveckla en bobarhetsplan att jobba vidare ifrån

Från 2021
Kvinna och man vid en väderkvarn på Houtskär.
Bildtext Ulla Mattsson-Wiklén och Mathias Bergman vill jobba för att Houtskär ska vara ett livskraftigt samhälle också i framtiden.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Varför blir antalet invånare på öar i skärgården allt mindre? Och vad går det att göra för att vända trenden? Bland annat det här funderar deltagarna på Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademis kurs i bobarhet på. Några av deltagarna håller som bäst på att kartlägga bobarheten på Houtskär i Åbolands skärgård.

På den åländska ön Kökar har de redan länge jobbat med bobarhet under koordinator Christian Pleijels ledning. På Kökar har de utvecklat en metod för att mäta bobarheten på en ö. De har bland annat tittat närmare på sju områden, välmående människor, tillit och delaktighet, rent vatten, ekosystem i balans, attraktionskraft, förnybar energi samt lokal ekonomi.

Och det är utgående från det här systemet som kursdeltagarna på kursen i bobarhet jobbar i från. I kursen deltar öbor från olika länder i Europa och från Finland är bland annat Houtskär i Åbolands skärgård en av de öar som deltagarna tittar närmare på.

Fyra av deltagarna i kursen håller som bäst på att mäta hur bobart Houtskär egentligen är. Två av dem är Ulla Mattsson-Wiklén och Mathias Bergman. Mattsson-Wiklén är uppvuxen på Houtskär och jobbar på ön, medan Bergman är sommarboende på Houtskär.

- Bobarhet betyder hur man bäst kan leva och bo på ett ställe. Tanken är att man ska analysera sin egen ö, vad det finns här och vad som inte finns här och vad vill vi att ska finnas här, säger Bergman.

Minigolfbana och blomlådor i Näsby på Houtskär.
Bildtext Kursdeltagarna kartlägger bland annat vad som redan finns på Houtskär.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Målet är att utveckla en bobarhetsplan att jobba vidare ifrån

Deltagarna gör en trestegsanalys som de kallar för hamburgaren där de kartlägger Houtskärs natur, vad människan gör på Houtskär och vad som byggts upp på Houtskär. Målet är att de ska komma fram till en bobarhetsplan liknande Kökarmodellen.

- Jag hoppas att vi har kommit fram till en plan hur vi kan arbeta vidare med det här. På Kökar har de involverat invånarna i det här arbetet så jag hoppas att vi kan involvera Houtskärsborna på något sätt, säger Mattsson-Wiklén.

Mattsson-Wiklén har redan under några år arbetat med att utveckla Houtskär. Men tack vare kursen så har hon också fått många nya insikter eftersom deltagarna i arbetsgruppen har olika bakgrund.

Även Bergman har lärt sig mycket nytt om Houtskär.

- Som sommarboare har man en annan bild av Houtskär än de som är fastboende här. Jag känner till Houtskär jättebra, men jag känner ändå inte Houtskär på riktigt. Så jag har lärt mig en massa nytt, men sedan har jag också ett utomstående perspektiv, säger Bergman.

"Det viktiga att genomföra saker, vi har inte mycket tid om vi ska få till en förändring"

Kursen avslutas i början av juni och efter det är nästa plan att fortsätta utveckla bobarhetsplanen eller actionplanen för Houtskär.

- Det viktiga att genomföra saker: Vi har inte så hemskt mycket tid om vi ska få till stånd en förändring. Till exempel olika energilösningar som sol- och vindkraft passar bra i skärgården eller varför inte en fiskodling på land. Tyvärr finns det ju inte fisk i skärgården längre, säger Bergman.

Målet är att starta en konkret verksamhet tillsammans med Houtskärborna i höst. Eventuellt ordnas ett informationsmöte redan under sommaren.

- Exakt vad för verksamhet det är frågan om vet vi först då planen är klar. Men jag hoppas att många på Houtskär vill komma med då coronaläget lugnat ner sig och vi får träffas igen, säger Mattsson-Wiklén.

Gul landsvägsfärja.
Bildtext På öar räknas inte avståndet i kilometrar, utan i den tid det tar att ta sig till och från ön.
Bild: Carmela Johansson/Yle

"Problemet är att det inte finns bostäder för familjer"

När det gäller själva inflyttningsbiten hoppas Mattsson-Wiklén att kursen även kunde hitta lösningar för bostadsbristen i skärgården.

- Det finns de som vill flytta hit, men ett problem är att det inte finns bostäder som passar för familjer. Jag hoppas att kursen kan ge en lösning på det här, för det här är ett stort problem också på andra öar, säger Mattsson-Wiklén.

Även Bergman tycker att det är viktigt att lägga resurserna på att få fler att flytta till skärgården.

- Folk börjar inse att det inte är vettigt att bo trångt i stora städer, och det har pandemin också visat, säger Bergman.

Nu är du sommarboende på Houtskär, skulle du kunna tänka dig att flytta hit på heltid?

- Vi höll på att flytta till Mossala för några år sedan, men tyvärr gick de planerna i stöpet. Nu har vi renoverat ett hus på Gamla Malmen i Pargas så där bor vi nu, men vi är mycket här ute. Sedan min födsel har jag vetat att skärgården är det bästa landskap man kan bo i, säger Bergman.

Diskussion om artikeln