Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Koljonens historiska framgångar ledde till EM-brons – maxprestation räckte inte mot världstvåan: "Hoppas sporten får ett lyft i Finland"

Från 2021
Kalle Koljonen spelar badminton.
Bildtext Kalle Koljonens dröm-EM slutade i brons.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Badmintonspelaren Kalle Koljonen har säkrat en historisk bronsmedalj i EM i Kiev. Danske världstvåan Viktor Axelsen var för hård i dagens semifinal. ”Det här är en stor sak för finsk badminton”, konstaterade Koljonen.

Kalle Koljonen har gjort en sensationell resa i badminton-EM i ukrainska Kiev. Namn som sjundeseedade Toma Popov Junior och tredjeseedade Rasmus Gemke har fått stiga åt sidan då den glödheta finländaren gått från klarhet till klarhet.

Gårdagens kvartsfinalseger över världstolvan Gemke betydde att Koljonen säkrat minst en bronsmedalj. Finländaren var den enda spelaren som inte var från Danmark i herrarnas semifinaler, och Koljonens motstånd utgjordes av den tuffa världstvåan Viktor Axelsen.

Ingen finländare har tidigare tagit en EM-medalj på seniornivå. Koljonen blev i dag bronsmedaljör – efter att Axelsen vunnit i två raka set med 21–14, 21–14.

Koljonen, rankad 80:e i världen, såg inte alltför ledsen ut efter förlusten. Däremot var han överraskad då arrangörerna ville intervjua honom trots nederlaget.

– Vanligtvis är det vinnaren som ska intervjuas efteråt, så det var överraskande att förloraren fick uppmärksamhet, skrattade Koljonen i intervjun.

”En maximal prestation”

Resultatet var på inget sätt orättvist. Koljonen gjorde vad han kunde för att hänga med, men i båda seten lyckades Axelsen arbeta upp ett försprång drygt halvvägs.

En maximal prestation, tyckte den blåvita skrällaren.

– Axelsen är så pass bra och lyckas skapa en enorm press, så det är tufft att nå sitt egna bästa då. Med lite mindre tryck från motståndaren skulle jag kanske ha sett bättre ut.

– Den första EM-medaljen är en stor sak för finsk badminton. Jag hoppas det här inspirerar unga spelare och ger ett lyft för sporten i Finland.

Redan efter gårdagens förlust bedömde Koljonen för Yle Urheilu att han nu är klar för sommarens OS i Tokyo.

– Jag behöver bara fortsätta jobba hårt, vilket jag gjort i några månader. Jag vill nå högre i världen, det här var bara ett steg framåt. Jag hoppas kunna hålla samma resultatnivå i framtiden.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sulkapallon EM: Välierät, Axelsen (DEN) - Koljonen (FIN) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)