Nordkorea hotar med allvarliga motåtgärder mot Biden och USA:s "fientliga" politik
Joe Bidens presidentadministration har förberett en ny Nordkorea-strategi som redan innan den officiellt presenterats har väckt ilskna reaktioner i Nordkorea. USA befarar nya provokationer från nordkoreanskt håll, i form av exempelvis nya missiltest, under den närmaste framtiden.
I ett tal i onsdags beskrev Biden Irans och Nordkoreas kärnprogram som "allvarliga hot mot USA:s och hela världens säkerhet" och lovade att hantera de här hoten med både diplomati och "stränga avskräckande medel".
Nordkoreas utrikesministerium lät vänta på sin reaktion till söndagen.
"Hans (Joe Bidens) uttalande återspeglar tydligt hans avsikt att fortsätta att genomdriva den fientliga politik mot Demokratiska Folkrepubliken Korea som USA haft i över ett halvt sekel", heter det i ett uttalande från Kwon Jung Gun vid Nordkoreas utrikesministerium.
"Nu när grundtonen i USA:s nya politik har klarnat, så kommer vi att tvingas till motsvarande åtgärder och med tiden kommer USA att befinna sig i en mycket allvarlig situation", fortsätter Kwon.
USA:s nya Nordkorea-strategi – ett mellanting mellan Obamas och Trumps strategier?
På lördagen publicerade Washington Post en artikel (artikeln finns bakom betalmur) om Biden-administrationens nya strategi gentemot Nordkorea, med hänvisning till anonyma källor. Strategin har inte ännu offentliggjorts och WP:s redogörelse var inte speciellt detaljerad.
Vita husets pressekreterare Jen Psaki har bekräftat att man sett över USA:s Nordkorea-politik och att dess mål är "total kärnvapennedrustning" på Koreahalvön, men att man är fullt medveten om att de fyra tidigare presidentadministrationerna inte har uppnått det målet.
Washington Post beskriver den nya strategin som ett mellanting mellan den politik gentemot Nordkorea som bedrevs av Barack Obama och Donald Trumps politik.
Trump ville inledningsvis sluta ett avtal med Kim Jong-Un som helst skulle lösa hela problemet med en gång; alla sanktioner mot Nordkorea skulle hävas mot full kärnvapennedrustning.
Trump hävdade att han och Kim hade förälskat sig i varandra och Trump träffade Kim tre gånger, men ledarnas mycket uppmärksammade toppmöten ledde ingen vart.
Obamas politik var däremot njugg. Obama-administrationen vägrade allt seriöst diplomatiskt engagemang om inte Nordkorea förändrade sitt beteende och upphörde med sina provokationer i form av missil- och kärnvapentester. Obamas strategi ledde heller ingen vart.
De källor som Washington Post talat med beskriver den nya Nordkorea-strategin som "kalibrerad" och pragmatisk och målet är alltså att eliminera hotet mot USA.
Strategin verkar bygga på tanken om partiella sanktionslättnader mot partiell nedrustning på vägen mot total nordkoreansk kärnvapennedrustning. Både försiktig diplomati och avskräckande medel ska alltså få Nordkorea att göra en kursändring.
USA ska redan ha börjat presentera de här tankarna för allierade som Japan och Sydkorea och planerar att så småningom också presentera sin nya strategi för Nordkorea, enligt Washington Post.
En öppen fråga är vilken hjälp USA kan vänta sig av Kina, med tanke på den dåliga relation som råder mellan USA och Kina just nu.
Tidningens källor tror inte att den nya strategin kommer att förebygga nya provokationer från Nordkoreas sida. Många bedömare befarar att Nordkorea redan under den allra närmaste framtiden kommer att söka uppmärksamhet genom exempelvis nya test med ballistiska långdistansmissiler.
Källor: Washington Post, AP, Yle