Hoppa till huvudinnehåll

Sport

F1-experten försvarar Bottas: ”Ingen skugga ska falla över Valtteri – det var tekniken som svek honom i Portugal”

Från 2021
Valtteri Bottas ser besviken ut.
Bildtext Valtteri Bottas har haft stora problem med sin bil så här långt under säsongen.
Bild: EPA

Nej, Valtteri Bottas ska inte beskyllas för att det inte blev bättre än en tredjeplats på Portimão. Det anser åtminstone Fredrik af Petersens – som också totalsågar Nikita Mazepin. Tvivlar på att han hör hemma här, säger experten.

Valtteri Bottas fick inleda F1-deltävlingen i Portugal från pole position, men kunde matcha varken Lewis Hamiltons eller Max Verstappens fart på banan.

Men det ska man inte klandra finländaren för, konstaterar Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

– Man ska faktiskt lyssna på vad Toto Wolff sa – det var något som inte stämde i Valtteris bil. Det var inte Valtteri som gjorde misstag på banan, utan något i motorn orsakade att han tappade kraft och därmed också fart, slår af Petersens fast.

Efter en milt sagt blygsam inledning på säsongen hade af Petersens unnat Bottas framgång i Portugal. Och experten tror också att Bottas i kvalet visade att han ska väntas blanda sig i tätstriden i de kommande loppen.

– Som Toto sa så har de mycket jobb framför sig för att hitta vad felet var och se till att det inte händer igen. Lyckades de med att göra det så är det ingen tvekan om saken. Ingen skugga ska falla över Valtteri. Det var tekniken som svek honom, säger af Petersens.

Nybörjarmisstag av både Räikkönen och Mazepin

Kimi Räikkönen hade också en sämre dag på jobbet. Räikkönen missbedömde en omkörningssituation totalt redan under det första varvet, krockade med stallkamraten Antonio Giovinazzi och tvingades avbryta.

– Det rätta ordet är ”nybörjarmisstag”, säger af Petersens.

– Då man ligger bakom en annan bil så blir det ett sug. Trots sin rutin så missbedömde Kimi farten och man får verkligen skylla på honom för den här krocken. Det var ett rejält misstag, fortsätter han.

Kimi Räikkönen står vid sin bil.
Bildtext Kimi Räikkönens tävling tog slut på tok för tidigt.
Bild: imago images/HochZwei/All Over Press

Det var han inte ensam om att stå för. Haas ryska nykomling Nikita Mazepin höll på att ställa till det ordentligt i samband med att Sergio Perez skulle varva honom.

Istället för att ge utrymme för Perez stängde Mazepin dörren och Red Bull-föraren tvingades väja i sista stund. Nu börjar måttet vara rågat, tycker af Petersens:

– Jag vet inte vad jag ska säga om honom … för att vara helt ärlig så tvivlar jag på att Mazepin hör hemma i formel 1. Det har varit för mycket nu. Nu har han blå flagga och då ska man banne mig se till att man vet var de andra förarna är. Men juryn håller nog ett öga på honom.

Mazepin bestraffades med ett tidsstraff på fem sekunder.

– Det skulle inte heller överraska mig om han får några prickar på sin licens. Får han tillräckligt många sådana så blir han avstängd, påminner af Petersens.

F1-säsongen fortsätter redan nästa vecka med Spaniens grand prix i Barcelona.