Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utan Peter Haglunds outtröttliga engagemang, envisa kritiktålighet och osjälviska arbetsinsats skulle EIF inte vara där de är i dag – nu vill han ha den ultimata kronan

Från 2021
Med EIF i hjärtat - Peter Haglund om vänskapen, kritiken och förlorade familjelivet - Spela upp på Arenan

Som spelare hade Peter Haglund inga fotbollsdrömmar, som sportchef drömmer han stort. Västnylands fotbollsstolthet Ekenäs IF är redo. Redo att för första gången på nästan nittio år ta klivet upp på högsta serienivån. Fast många tror att målet är satt på skoj.

Kärleken till fotbollen föddes tidigt. Men med en pappa som var stor friidrottsman och legendarisk tränare i Karis IK blev friidrott den självskrivna grenen för Peter Haglund under uppväxtåren.

Då han blev vuxen och "fick välja själv" var det ändå fotbollen som drog det längre strået. Under tio år, från 1982 till 1992, spelade Haglund i huvudsak i Karislaget BK-46, i division tre och fyra. Däremellan gjorde han en avstickare till Ekenäs IF, men kom till att hans fotbollskunnande inte räckte till i division två.

– Jag hade nog inga drömmar inom fotbollen. BK var som ett kompislag, där många likt Janka Rönnberg och Micke Källman var handbollsspelare, men spelade fotboll på sommaren för att upprätthålla formen. Men sammanhållningen var god och laget höll ihop i många år.

Innerst inne har Peter Haglund ändå alltid varit – och är fortfarande – en tävlingsmänniska. Det har också varit en av drivkrafterna under hans nästan tre decennier långa bana som idrottsledare.

Han började som juniortränare i Ekenäs IF och blev småningom styrelsemedlem, ordförande, manager, vd och sportchef för de grönvita.

Alla har dock inte alltid gillat den driftiga föreningsmänniskans alla påfund.

Och för den som gör ideellt arbete tar arbetet aldrig slut.

– Nog har det ju tärt på familjelivet, det är en självklar sak och utan dem skulle jag inte ha kunnat göra det här jobbet. Jag hoppas att jag i något skede kan ge något tillbaka.

Se Sportlivs minidokumentär om fotbollsprofilen Peter Haglund:

Med EIF i hjärtat - Peter Haglund om vänskapen, kritiken och förlorade familjelivet - Spela upp på Arenan

Talkoandan EIF:s stora styrka

Vid lunchtid är det nästan rusning i caféet i EIF:s klubbhus intill Centrumplan i Ekenäs. Själva caféet är stängt, men hit kommer både spelare och föreningsaktiva med sina hämtluncher för att äta tillsammans och samtidigt snacka igenom dagens ärenden.

Då Sportliv är på besök haglar misstänksamma kommentarer i Haglunds riktning. De församlade herrarna tvivlar på att programmet kommer att bli bra. Inte med Peter i huvudrollen.

För här slängs det käft. Glimtarna i ögonen går det ändå inte att ta miste på.

– Vi har säkert trettio personer som jobbar aktivt flera gånger i veckan för EIF. Det skapar sammanhållning och jag ser att framgången inte mäts endast på plan, utan det handlar också om allt runt omkring, säger Haglund.

I motsats till övriga föreningar på samma nivå har EIF valt att inte börja köpa tjänster utifrån. Allt föreningsarbete görs gratis. Till förmån för det som som sker på plan.

– Det är vår stora styrka i dag att vi har bibehållit talkoandan. Alla medel vi får lös sätter vi på laget. Om man börjar köpa tjänster, tror jag inte man får talkoandan tillbaka.

EIF-Shopen säljer supporterprodukter.
Bildtext Årets nyhet är en egen shop som säljer supporterprodukter. Även den förverkligad med frivilliga krafter.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Passionerad föreningsmänniska

Peter Haglund är byggmästare till utbildningen och jobbar i dag som byggnadsinspektör och tillståndsberedare vid Raseborgs stad. Där bereder han hundratals byggnadslov varje år. Barnen är numera utflugna, men under nästan hela deras uppväxt har pappas fritid kretsat kring EIF.

Varför, kan man undra.

– Det är lite svårt att säga varför. Jag har nog alltid varit en föreningsmänniska och alltid gjort ideellt arbete. Visst har jag funderat på om jag kunde ha gjort något vettigare och förtjänat pengar under den tid jag lagt ner på det här. Men det har kommit annat än pengar tillbaka.

Vänner runt hela världen, tidigare spelare som fortfarande håller kontakt. Ett socialt sammanhang med andra ord.

– Men nog gör jag det mera för EIF än för mig själv. Jag startade som BK:are, men har vuxit in i EIF och gör arbetet med hjärta och passion för EIF.

Det bästa med jobbet enligt Haglund är att han får jobba med barn och unga och se spelarna gå vidare och utvecklas.

– Vi har ju varit en liten port för spelare att gå vidare och vi har också kunnat producera flera spelare som har fotbollen som sitt yrke i dag.

Till den första kategorin hör till exempel ivorianen Paul Akouokou, som anlände till Ekenäs som 17-åring 2016 och hann spela totalt 35 matcher för klubben innan omvärlden fick nys om honom och han hösten 2018 flyttade till i Spanien. I dag gör han karriär i Real Betis i La Liga.

EIF:s Paul Akouokou löper med bollen på fotbollsplanen.
Bildtext Paul Akoukou under sin första sommar i Ekenäs, 2016.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Till den andra kategorin hör bland andra landslagsmeriterade Benjamin Källman, en egen produkt som efter sin herrlagsdebut i fostrarföreningen 2014 hunnit med spel i Skottland, Danmark och Norge. I år representerar han FC Inter i finska ligan.

Fem år av hård kritik i början

År 2007 blev Haglund manager för herrlaget, som då spelade i division två.

– Jag kommer från en familj där alla dagar är träningsdagar och fick massor av kritik i början då vi svängde skutan och blev mer professionella. Laget hade dittills tränat tre gånger i veckan, så det blev lite schismer.

Saken blev inte bättre då Haglund tog in spelare utifrån, i stället för att som tidigare ge plats uteslutande åt föreningens egna plantor.

Lägg därtill att resultaten inte alltid levde upp till Ekenäsbornas förväntningar. Under Haglunds fjärde år som manager föll EIF till trean, och ett tag tvivlade han till och med själv på sin lagbyggarförmånga. Efter övertalning av folk runtomkring bestämde han sig ändå för att fortsätta.

Peter Haglund följer med match på Centrumplan i Ekenäs.
Bild: Yle / Marianne Nyman

– Jag hade en egen linje och tyckte att det jag gjorde, gjorde jag för föreningens bästa. Då kan man inte lyssna på allt. För att gå vidare måste man också kunna lyssna på sig själv.

Efter att ha erövrat förstaplatsen i trean 2011 steg laget tillbaka till tvåan. Två år senare kvalade EIF till ettan men lyckades inte knipa en plats. Året därpå fick de grönvita en ny chans och i oktober 2014 steg Haglunds grabbar till division 1 efter en paus på 46 år.

I samband med det började kritiken ebba ut.

Lagbygge under press

Trots att Haglund i dag är en både rutinerad och meriterad lagbyggare, är det den delen av verksamheten som stressar honom mest. Fotbollen har många deadlines med transferfönster som öppnas och stängs. Och skador som kan ställa allt på ända.

– Det är liksom aldrig någon paus. Den psykiska pressen när man håller på med spelarkontrakt och ska göra sina val under tidspress är helt klart det tyngsta i den här verksamheten.

Olli Jakonen kämpar om bollen.
Bildtext Unga, lovande anfallaren Olli Jakonen är ett av Haglunds nyförvärv i år.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Ju proffsigare verksamheten blivit, desto större krav har den ställt på de föreningsaktiva.

– Jag har försökt uppdatera mig och bland annat gått en B-licensutbildning trots att jag inte har något lag. Jag har också haft en del uppdrag i Bollförbundet som lärt mig massor som jag kunnat föra över till föreningen. Det har varit ett jättelångt projekt till där vi står i dag.

Under flera år ansvarade Peter Haglund ensam för ett flertal centrala uppgifter inom föreningen. Det krävdes att det kom in någon utifrån som sa att det där inte är ett jobb för en person för att Haglund skulle inse att han inte kunde fortsätta som han gjort i många år.

I dag sköts förvaltning, ekonomi, sponsring och evenemang av andra personer, och sportchef Haglund får äntligen fokusera på det som han egentligen är mest intresserad av. Själva sporten.

– Årets lag är jätteintressant. Jag har fått nästan alla spelare jag velat ha, säger en nöjd Haglund, som inför seriestarten ändå tvingats till sista-minuten-lösningar på grund av skador.

– För det mesta sover jag nog ändå gott om nätterna.

Dags för nästa steg

I medlet av april går hamrarna och målpenslarna heta vid Centrumplan. Inför seriestarten den nionde maj är det mycket som ska fixas. En ny, större terrass ska byggas utanför klubbhuset och här och där piffas ytor upp med ett nytt lager grön målfärg.

I dag är Peter Haglund stolt över sin Centrumplan. Men att komma dit har krävt tusentals timmar talkoarbete.

– Då vi steg till ettan kommer jag ihåg att vi jobbade här ännu på första maj, då första seriematchen i division 1 spelades följande dag. Staden hade inga pengar i budgeten, så renoveringen gjordes med medel ur lagets driftsbudget och talkoarbete.

EIF:arna har fått mycket beröm för sin division 1-anpassade trivsamma hemmaplan, men nu ser både klubbledningen och laget att tiden är mogen för nästa steg.

Fotbollsmatch pågår på Centrumplan i Ekenäs.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Då EIF nu inleder sin sjunde säsong i ettan är Haglund tillfreds med att laget lyckats hålla sig kvar och etablera sig som ett division 1-lag. Samtidigt ser han att klubben stått på stället en tid och vill vidare.

Målet i sommar är att stiga till ligan. För att sportchefen ska vara nöjd räcker det ändå med en plats bland de två bästa, vilket garanterar åtminstone ligakval.

År 2018 låg EIF i topp i serietabellen ett tag, men slutade trea. 2019 slutade laget sexa, i fjol fyra.

– Vi är en liten klubb och jag vet att många tänker att målsättningen att stiga till ligan är satt på skoj eller bara kastats dit. Men så är det inte. Visst är målsättningen tuff, men den är också realistisk.

Skulle EIF stiga till ligan skulle laget nästa sommar spela på högsta serienivå för första gången på nästan 90 år. Saldot från år 1933 vill klubben nog helst glömma – fjorton förluster på fjorton matcher.

Laget som ska göra det

Haglund ser en stor potential i sitt lagbygge. Truppen består av dels rutinerade spelare med lång erfarenheten av ettan och dels unga, hungriga spelare på väg upp. På grund av coronapandemin är de utländska spelarna i år få.

Laget fortsätter under ledning av samma spanska tränarduo som i fjol, Guillem Santesmases och Rubén Maya Pérez. Också den nya fystränaren Manuel Bejarano är spanjor.

EIF:s tränare Guillem Santesmases.
Bildtext Guillem Santesmases gör sin fjärde säsong som tränare i EIF.
Bild: Yle / Marianne Nyman

– Tränarna är unga och har inga meriter, vilket kräver att jag både stöder och pushar dem för att få ut det maximala. Men de förbereder träningarna omsorgsfullt, vilket avspeglar sig på spelarna. Det ser väldigt proffsigt ut.

Sportchef – och lite materialförvaltare på sidan om

Tre timmar före EIF ska möta PKKU i en träningsmatch anländer Peter Haglund till klubbhuset. Med snabba, raska steg vandrar han av och an mellan förrådsrummet och hemmalagets omklädningsrum.

Ingången till EIF:s omklädningsrum.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Med sig har han kalsonger, underskjortor, speltröjor, shorts och strumpor som han placerar ut på rätt plats. Och har exakt koll på vem som ska ha underskjorta och kalsonger i storlek S, M eller L.

Allt för att det ska se proffsigt ut och spelarna ska känna sig taggade inför matchen.

– På 80-talet då jag spelade fotis var det inte så här. Då hade man nog sina egna grejor hemma, säger Haglund innan han igen är ute ur rummet för att hämta nästa sats.

– Det här är kanske inte en sportchefs jobb, men det är lite avkopplande och en rutin som jag har före varje match. Därför är det rätt så roligt.

Matchen slutade i hemmaseger, 3–2.

För EIF:s del kör serien igång med hemmamatch mot Jaro den nionde maj.

Familjen bakom allt

Peter Haglund står på sin terrass och blickar ut mot Stadsfjärden i Ekenäs.

Genom åren har föreningsarbetet ofta krupit in i hemmet i form av många och långa telefonsamtal. Ofta sent om kvällarna.

Men snart har Peter Haglund gjort sitt.

Peter Haglund blickar ut mot havet.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Hans vision för EIF har varit att verksamheten ska stå på en bra grund. I och med att man nått det målet vågar klubben nu sikta på ligan.

Men det finns också en personlig målsättning: att efter närmare trettio år som föreningsaktiv kunna ge över ett friskt EIF till nya krafter som fortsätter verksamheten.

Och äntligen få mer tid för familjen.

– I framgången är massor också deras förtjänst. Att jag fått göra det här och att jag inte fått skällor varje gång jag kommit hem från en träning eller ett möte eller något sånt.

– Hoppas att man i något skede kan ge något tillbaka.

Diskussion om artikeln