Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollsherrarna åkte på brakförlust i Danmark – släppte in 46 mål: "De var fruktansvärt bra"

Från 2021
Uppdaterad 02.05.2021 23:28.
Sebastian Säkkinen kastar ett skott mot Kevin Möller.
Bildtext Kevin Møller stod i vägen för många finländska kast.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det blev en väntad storseger för hemmalaget när Finlands handbollsherrar avslutade EM-kvalet i danska Århus. ”Danmark var fruktansvärt bra”, erkänner förbundskaptenen Ola Lindgren för Yle Sporten.

Finlands kvalspel till EM 2022 blev en enda förlustserie. Under kvalets andra halva har laget ändå bjudit på hoppingivande insatser både mot Schweiz och Nordmakedonien.

Kvalet avslutades mot det tuffaste motståndet, då redan EM-klara Danmark väntade i Århus. Från höstens match i Vanda reste danskarna hem med en 18-målsseger, i kväll blev siffrorna ännu fulare.

Då namn som Rönnberg, Tamminen, Sundberg och Koljonen dessutom saknades för Finland blev matchen ensidig. Världsmästarna Danmark krossade Finland med 46–24.

– Det är en stor klasskillnad på lagen. De startade i ett ursinnigt tempo och vi hängde helt enkelt inte med. De är för snabba, för starka och helt enkelt så mycket bättre än vad vi är, konstaterar Finlands förbundskapten Ola Lindgren för Yle Sporten.

Under den första halvlekens andra halva hade Finland en mörk period då man inte lyckades näta på över elva minuter. I paus hade Danmark ett försprång på 24–11.

Ola Lindgren instruerar finländska landslagsspelare.
Bildtext Ola Lindgrens Finland hade inget att säga till om i Århus.
Bild: Lehtikuva

”Det här är skillnaden”

Finland hade stunder då man var med i matchen, men förutom hemmalagets vassa anfall så var också de danska målvakterna i god form.

Emil Nielsen plockade 14 skott, medan Kevin Møller parerade tio försök. Sexmålsskytten Max Granlund valdes till Finlands bästa spelare i matchen.

– Det är klart att man är besviken över 46 insläppta, det kan man inte vara nöjd med. Jag hoppas att vi ska kunna försvara oss bättre, funderar Lindgren.

– Försvarsspelet var ett steg bakåt idag, vi hann inte med helt enkelt. Danmark var fruktansvärt bra. Det här är skillnaden då vi möter spelare från Bundesliga och Champions League – det är en annan nivå än vad våra spelare är vana med från hemmaplan.

Lindgren skrev nyligen på en tvåårig förlängning med de blåvita herrarna. Då slog svensken fast att satsningen ska trappas upp i kommande kvalprojekt.

– Vi måste göra en revidering av verksamheten. Jobbet är i full gång och jag hoppas att många spelare vill vara med på tåget, för det kommer att krävas mer tid och till exempel fysiken måste vi jobba med mycket.

– Det finns många saker som ska förbättras och mycket av vår tid kommer att sättas på spelarna, lovar Lindgren.

Resultat:

Danmark–Finland 46–24 (24–11)

Danmark: Emil Jakobsen 6, Jacob Holm 6, Patrick Wiesmach 6, Hans Mensing 5, Emli Lærke 5, Jacob Arenth 4, Henrik Toft Hansen 4, Mads Hoxer Hangaard 3, Simon Hald 3
Finland: Max Granlund 6, Benjamin Helander 3, Robin Sjöman 3, Fredrik Karlsson 3, Ian Martin 2, Robin Granlund 2, Sebastian Säkkinen 2, Filip Söderlund 1, Roni Syrjälä 1, Fredrik Forss 1

Nordmakedonien–Schweiz 29–28 (16–16)

Danmark och Nordmakedonien tog direktplatserna till EM från gruppen.

Diskussion om artikeln