Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre döda och 27 skadade då smuggelbåt förliste och bröts sönder utanför San Diego – allt fler smugglas över havet till USA

Från 2021
Bilden visar vrakdelar och bråte från den förlista smuggelbåten vid en strand i San Diego.
Bildtext Bilden visar vrakdelar och bråte från den förlista smuggelbåten vid en strand i San Diego.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den tolv meter långa båten var överfull med migranter då den förliste utanför San Diego, i sydvästligaste Kalifornien. I höga vågor slogs båten sönder mot klipporna på halvön Point Loma, också känd för nationalmonumentet Cabrillo.

Tre personer drunknade, sju personer räddades ur havet och de 22 övriga lyckades ta sig i land på egen hand, då den misstänkta smuggelbåten förliste i hårt väder. Alla de räddade fördes till sjukhus för att vårdas för lindrigare skador. Det uppger den lokala räddningstjänsten.

– Allt tyder på att det här var en smuggelbåt. Vi har inte ännu bekräftat migranternas nationalitet, sa Jeff Stephenson från den amerikanska gränsbevakningen till nyhetsbyrån AP.

Räddningstjänsten i San Diego publicerade bilder på spillrorna efter båten och på räddningsoperationen.

Båtens kapten som gränsbevakningen beskriver som "den misstänkte smugglaren" togs också in på sjukhus. Han kommer med största sannolikhet att bli åtalad och de räddade migranterna kommer förmodligen att avvisas, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt gränsbevakningen kommer man att utöka patrulleringen utanför San Diego på grund av den tilltagande smuggeltrafiken över havet från Mexiko.

Smugglingen av migranter har ökat under den senaste tiden. Det anses delvis bero på den allt djupare fattigdomen och det ökande gängvåldet i Centralamerika, men också på president Joe Bidens löften om en humanare amerikansk invandringspolitik.

Källor: AP, AFP