Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stödet för regeringens coronaåtgärder har minskat bland oppositionens supportrar – också SFP:s väljare har blivit mer kritiska sedan i fjol

Från 2021
En servitör plockar ihop kärl från ett bord i en mörk restaurang.
Bildtext Företagare är en grupp där stödet för regeringens åtgärder har minskat rejält sedan i fjol våras.
Bild: Silja Viitala / Yle

Förra våren fick regeringens coronaåtgärder stort stöd också från oppositionspartiernas supportrar – men nu har de varma känslorna svalnat. Det visar en undersökning från Näringslivets delegation EVA.

EVA-utredning: Också SFP:arna blir missnöjda med coronaregeringen

4:21

För ett år sedan uppgav 86 procent av Samlingspartiets väljare och 75 procent av Sannfinländarnas väljare att de till fullo stöder regeringens åtgärder. Nu har andelen sjunkit till 59 och 42 procent.

"Den politiska borgfreden gällande hanteringen av coronakrisen är över. Oppositionspartiernas kritik mot regeringen har fått deras väljare att ifrågasätta coronaåtgärder som upplevs vara för stränga", uppger EVA:s forskningschef Sami Metelinen i ett pressmeddelande.

Också SFP:s väljare har blivit mera kritiska

Stödet för regeringens coronaåtgärder har också sjunkit bland regeringspartiet SFP:s väljarskara. För ett år sedan fick åtgärderna stöd av 100 procent av väljarna, i vår är motsvarande andel 67 procent.

Bland de andra regeringspartiernas supportrar ligger stödet fortfarande kring 80 procent.

Företagarna är också en grupp där stödet för coronaåtgärderna har minskat. Andelen som stöder åtgärderna har sjunkit från 82 procent i fjol till 49 procent i år.

Bland hela befolkningen har andelen som stöder regeringens åtgärder sjunkit från 89 procent till 72 procent.

Drygt 2 000 finländare i åldern 18–79 deltog i EVA:s undersökning mellan den 24 mars och den 7 april 2021. Felmarginalen är 2–3 procentenheter.

Källa: EVA, STT

Diskussion om artikeln