Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Föreningen Gamla Stan i Ekenäs protesterar mot bostadsområde vid Barckens udde: "Husen passar inte in och trafiken ökar"

Från 2021
Uppdaterad 04.05.2021 14:46.
Gamla bryggor och blått hav.
Bildtext Föreningen Gamla stan i Ekenäs tycker att det inte ska byggas sjövillor vid Barckens udde.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

De planerade villorna på vattnet utanför Gamla stan i Ekenäs är en fin idé - men platsen är helt fel. Det anser föreningen Gamla Stan i Ekenäs som nu försöker stoppa planerna.

Moderna hus passar inte in i den flera hundra år gamla miljön, villorna stänger in gamla stan, trafiken ökar och det nya bostadsområdet sätter krav på 30 - 40 nya parkeringsplatser, räknar föreningens ordförande Christian Gröndahl upp.

Han tillägger att byggnaderna inverkar på vattenflödet i Södra viken.

- Det har också annars varit ett stort problem att få vattnet att cirkulera där, påpekar Gröndahl.

Föreningen har startat en namninsamling som presenteras för beslutsfattarna som i kväll förväntas ge tummen upp eller tummen ner för en planeringsreservering.

Villor på mellan 90 - 200 kvadratmeter

Det är ett under bildning varande bolag som anhåller om lov av stadsstyrelsen i Raseborg att låta planera ett nästan två hektar stort vattenområde utanför Barckens udde i Gamla stan för att bygga så kallade sjövillor.

Sjövillorna ska byggas i trä och ska enligt det föreslagna planeringsreserveringsavtalet vara 90 – 200 kvadratmeter stora. Den planerade omfattningen av nybyggandet skulle vara runt 2 000 volymkvadratmeter.

Tillägg i artikeln 4.5 klockan 14.46: Stadsstyrelsen i Raseborg remitterade ansökan på sitt möte på måndagen (3.5). Stadsstyrelsen vill ha detaljuppgifter om hur byggnader ser ut och vill också diskutera planerna med initiativtagarna. Dessutom ska alternativ för placering av villorna utredas.