Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Truppen till ishockey-VM tar form: Vilka spelare är redan strukna? Vilka förväntas ansluta? Är Ristolainen och Laine potentiella NHL-jokrar?

Från 2021
Uppdaterad 05.05.2021 13:20.
Kevin Lankinen, Rasmus Ristolainen, Kaapo Kakko och Patrik Laine.
Bildtext Kevin Lankinen, Rasmus Ristolainen, Kaapo Kakko och Patrik Laine är tänkbara VM-namn.
Bild: All Over Press

Herrarnas hockey-VM i Lettland börjar om två och en halv vecka. I år har pandemin resulterat i nya förutsättningar. Tränaren Jukka Jalonen kan inte hålla sitt nästan en månad långa förberedande läger och NHL-stjärnorna riskerar att lysa med sin frånvaro.

Ishockey-VM närmar sig och förbundskapten Jukka Jalonen snickrar på sitt lagbygge. På tisdagen inledde en 28 spelare stor trupp – bestående av tre målvakter, tio backar och femton anfallare – förberedelserna i Vierumäki. Normalt sett tas 25 spelare ut till VM, men i år får truppen bestå av 28 spelare.

Finlands VM-premiär äger rum lördagen den 22 maj. Före det ska Tjeckiens EHT-turnering avverkas. Där spelar Finland tre matcher den 12–15 maj.

Jukka Jalonens första lägertrupp

Många som ingår i den första truppen kommer inte att fixa en VM-biljett. Truppen kan nämligen ännu kompletteras med spelare från FM-ligan, ryska KHL, svenska SHL, schweiziska NLA och nordamerikanska NHL.

För två år sedan samlades den första truppen en månad före VM och spelade nio träningsmatcher innan 25-mannatruppen spikades. I år samlas den första truppen två och en halv vecka före VM-nedsläpp och Finland hinner bara med tre träningsmatcher.

I VM 2019 var Sakari Manninen, som avgjorde kvartsfinalen mot Sverige i förlängning, Finlands klara poängetta med elva poäng på tio matcher.
Bildtext I VM 2019 var Sakari Manninen, som avgjorde kvartsfinalen mot Sverige i förlängning, Finlands klara poängetta med elva poäng på tio matcher. I år har han spelat för Salavat Julajev Ufa.
Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

År 2019 ingick 25 spelare i den första lägertruppen. Av dem tog en målvakt (Jussi Olkinuora), två backar (Oliwer Kaski, Miika Koivisto) och åtta anfallare (Marko Anttila, Arttu Ilomäki, Kaapo Kakko, Joel Kiviranta, Eetu Luostarinen, Sakari Manninen, Jere Sallinen, Veli-Matti Savinainen) plats i VM-laget. De fyllde alltså 11 av 25 platser – 44 procent.

I gruppspelet filas detaljerna

Jalonen har inte gjort någon hemlighet av att han helst vill svetsa samman spelarna och köra in sitt spelsystem i god tid före VM-premiären.

– Vi får acceptera att spelet i gruppspelet inte kommer att sitta lika bra som för två år sedan. I år ligger fokus mer på att utveckla spelet i gruppspelet. Vi får testa fler grejer under VM. Vi kommer att vara redo då de riktigt viktiga matcherna står för dörren, sa Jalonen på tisdagen på förbundets webbplats.

Jukka Jalonen poserar framför kameran.
Bildtext Jukka Jalonen gör sitt andra raka VM som förbundskapten. Under den första sejouren (2009–2012) blev det fyra turneringar. Saldot är två VM-guld.
Bild: Kimmo Brandt/All Over Press

De exceptionella förutsättningarna lär också påverka laguttagningen:

  • spelare som är välbekanta för Jalonen har en konkurrensfördel
  • spelare som ingår i den första lägertruppen har en fördel

– I år kommer spelaromsättningen inte att vara lika stor som tidigare. I år kan det hända att en större andel av spelarna i den första truppen kniper en VM-plats. Men vem vet, allt kan hända och osvuret är bäst. Många bra spelare har fortfarande säsongen på hälft i Europa och NHL.

– Mitt fokus ligger helt på den trupp som är samlad. General manager Jere Lehtinen håller koll på spelarna som kan ansluta.

Inga NHL-förstärkningar efter VM-premiären?

Trots att Jalonen har sagt att han inte räknar med NHL-förstärkningar lär de bli aktuella, men de är inte många till antalet och det kan bli ett VM utan riktigt stora NHL-stjärnor. NHL-spelare hinner först ansluta efter EHT-turneringen i Tjeckien och man behöver tillföra spetskompetens för att platsa. Är det hugget som stucket lär valet falla på spelaren som har varit med från början.

EHT-turneringen kommer oavsett att ge viktiga svar på styrkorna och svagheterna i truppen. Efter turneringen är Jalonen betydligt klokare och vet vilka områden och positioner som inte håller måttet.

Det är osannolikt, men inte omöjligt, att spelare som blir utslagna i NHL:s första slutspelsomgång ansluter till laget under turneringen. Förmodligen behöver man ändå heta Sebastian Aho, Aleksander Barkov, Mikko Rantanen eller Teuvo Teräväinen för att kunna bli landslagsaktuell då VM redan har kört igång.

Nedan presenteras spelare som kan bli aktuella och spelare som redan kan strykas.

Målvakter:

I den första truppen bildar Harri Säteri, Janne Juvonen och Jussi Olkinuora Finlands målvaktstrio. Av allt att döma hoppas Finland på en förstärkning från NHL som kan ta platsen som förstamålvakt.

Lassi Lehtinen vaktar Lukkos mål.
Bildtext Lassi Lehtinen är FM-ligans bästa målvakt. Räcker det till en VM-biljett?
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Av målvakterna i Europa kan FM-ligans bästa burväktare, 22 år gamla Lassi Lehtinen i Lukko, måhända bli aktuell för rollen som tredjemålvakt. Lehtinen har än så länge dock bara en A-landskamp på meritlistan och spelar vidare i finalserien där en eventuell femte och avgörande match spelas en dryg vecka före VM-starten.

Kevin Lankinen, Chicago

Kevin Lankinen, som blev stor guldhjälte för två år sedan, är målvaktsnamnet som många hockeyvänner hoppas på. Det är nu säkert att Lankinens Chicago missar slutspelet och Lankinen har kontrakt över nästa säsong.

Efter en vass start är de två senaste månadernas statistik mindre smickrande: 20 matcher, 89,4 i räddningsprocent och 3,44 insläppta mål per match. Trots det vore han en central och viktig bit i Jalonens lagpussel.

Juuse Saros, Nashville

Juuse Saros är kanske NHL:s hetaste målvakt för tillfället. Nashville är ändå på väg mot slutspel, och Saros sitter på ett utgående kontrakt. Viktiga kontraktsförhandlingar väntar och därför vore det en högoddsare om Saros tog flyget över Atlanten.

Pekka Rinne, Nashville

Liksom sin målvaktskollega i Nashville sitter Pekka Rinne på ett utgående kontrakt. Mycket pekar på att 38 år gamla Rinne är inne på målrakan av sin karriär och därför skulle Rinne inte ha mycket att förlora på att ansluta till VM-laget. Dessutom har Rinne relativt ofta stått till VM-lagets förfogande – fyra gånger mellan 2009 och 2019.

Nashvilles blåvita målvaktspar: Juuse Saros och Pekka Rinne.
Bildtext Nashvilles blåvita målvaktspar: Juuse Saros och Pekka Rinne.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/AOP

Rinne har endast spelat en match under de sex senaste veckorna. Målvaktsveteranen har gjort en okej säsong, men matchformen är ett frågetecken. Allt pekar på att Rinnes Nashville får spela vidare i slutspelet, vilket gör VM-spekulationerna onödiga.

Antti Raanta, Arizona

Antti Raantas Arizona kommer att missa slutspelet. Raanta, som är skadad men på väg tillbaka, har bara spelat en match efter den 22 mars. Dessutom sitter han på ett utgående kontrakt.

Ukko-Pekka Luukkonen, Buffalo

Ukko-Pekka Luukkonen fick nyligen NHL-debutera i sitt Buffalo och har gjort det bra. Han åkte på en skada under veckoslutet som sätter punkt för säsongen.

Joonas Korpisalo, Columbus

Joonas Korpisalo skadades nyligen och har spelat klart för säsongen.

Kevin Lankinen räddar pucken.
Bildtext Kevin Lankinen har etablerat sig som Chicagos målvaktsetta under sin första NHL-säsong.
Bild: Matthew Pearce/Icon Sportswire/AOP

Tipset:

Kevin Lankinen vill spela vidare och ansluter till landslaget. Harri Säteri, som var förstamålvakt 2017 och 2018 och gjorde det bra, är målvaktstvåa och Janne Juvonen, Jussi Olkinuora eller Lassi Lehtinen agerar läktarreserv.

Viss fördel Olkinuora, reserv i Slovakien 2019 och därmed välbekant för Jalonen, som ur ett gruppdynamiksperspektiv drog sitt strå till stacken i den aningen otacksamma rollen.

Målvaktstrion kunde alltså se ut så här:

  1. Kevin Lankinen
  2. Harri Säteri
  3. Jussi Olkinuora

Backar:

Tio backar ingår i den första truppen, men kanske fixar bara 3–5 en VM-biljett? Många starka kandidater har nämligen ännu inte avslutat sina klubblagssäsonger.

Tränare vill helst ha vänsterfattade backar till vänster och högerfattade till höger. I den första truppen är åtta av tio backar vänsterfattade. De högerfattade heter Axel Rindell och Elmeri Eronen.

Robin Salo, Örebro

Efter att utvecklingen stampat på stället i några år har finlandssvensken Robin Salo under de två senaste åren tagit jättekliv framåt. Han har spelat i två EHT-turneringar den här säsongen, den ryska och den svenska, och tecknade i februari även ett NHL-kontrakt med New York Islanders.

I februari fick Robin Salo dra på sig lejontröjan.
Bildtext I februari fick Robin Salo dra på sig lejontröjan.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

I torsdags åkte Salos Örebro ut i SHL-slutspelets semifinaler och den defensiva backen har förmodligen redan kontaktats av landslagsledningen.

Miika Koivisto, Växjö

Miika Koivistos Växjö besegrade Salos Örebro i den avgörande semifinalen. Växjö leder nu finalserien mot Rögle med 2–0 i matcher. Fyra segrar krävs för att vinna guld och en eventuell sjunde final spelas den 15 maj.

Den mångsidiga Koivisto ingick i guldlaget 2019 och lär vara aktuell för VM i år.

Ilari Melart, Växjö

I Växjö finns även den storväxta backen Ilari Melart. Under sina två säsonger i klubben har Melart gjort imponerande 24 mål på 82 grundseriematcher.

Melart har gjort ett VM, 2013, men har inte spelat landslagshockey den här säsongen. Därför vore det en stor överraskning om han gick rakt in i VM-laget.

Oliwer Kaski, Avangard Omsk

Liksom Koivisto var även Oliwer Kaski med i guldlaget för två år sedan, men utan att sticka ut. Förra veckan vann Kaski KHL-guld med sitt Avangard Omsk. Kaski var dirigent i lagets första powerplayformation och var delaktig i många viktiga mål i de avgörande matcherna.

Oliwer Kaski på isen.
Bildtext I KHL-slutspelet noterades Oliwer Kaski för 3+7=10 poäng på 24 matcher.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

Kaski har redan hunnit deklarera att han är intresserad av VM-spel. Som en högerfattad powerplayspecialist torde han vara given i truppen.

Ville Pokka, Avangard Omsk

Kaskis lagkamrat Ville Pokka är inte en lika flashig offensiv spelare som Kaski, men bar ett tungt lass i Omsk och klockades för 23.28 minuter per slutspelsmatch i guldlaget. Han ingick i VM-laget 2018 och då gick det sådär.

Efter VM 2018 flyttade Pokka till Ryssland och KHL där han under sina tre säsonger har utvecklats och även fått spela en hel del EHT-hockey – senast i december 2020.

Att Pokka är högerback försämrar inte hans chanser att ta en plats.

Vili Saarijärvi, Lukko

Den 23 år gamla Vili Saarijärvi jagade NHL-drömmen i tre år, men utan resultat. För ett år sedan valde han att starta om på hemmaplan och Saarijärvi har i Lukko varit en av ligans bästa backar. Saarijärvi var inne på sin andra säsong i Nordamerika då han spelade JVM på hemmaplan 2016 med Jalonen som tränare.

Vili Saarijärvi fick dra på sig landslagströjan i säsongens första EHT-turnering i november.
Bildtext Vili Saarijärvi fick dra på sig landslagströjan i säsongens första EHT-turnering i november.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Han får avsluta ligasäsongen med en finalserie mot TPS. Saarijärvi har spelat två EHT-turneringar den här säsongen med saldot 3+1 på 6 matcher. Den högerfattade Lukkobacken är högaktuell för VM.

Valtteri Kemiläinen, Tappara

Valtteri Kemiläinen drog på sig covid-19 i samband med den svenska EHT-turneringen och missade nästan två månader. Han hann med 31 grundseriematcher i Tappara där det blev 25 poäng.

Powerplayspecialisten Kemiläinen avslutar på onsdag sin ligasäsong i Tappara med en bronsmatch mot HIFK. Senast efter det får den högerfattade Kemiläinen förmodligen ett samtal av landslagsledningen.

Kemiläinen har spelat två EHT-turneringar den här säsongen och var assisterande kapten i såväl den finska som den svenska turneringen.

Rasmus Ristolainen, Buffalo

Hockeyvänner har i många år hoppats på att Rasmus Ristolainen skulle ansluta till VM-truppen efter att kroniskt dåliga Buffalo fått avsluta säsongen efter grundserien.

Ristolainen har ändå alltid tackat nej, och i stället omgående valt att hoppa på ett semesterflyg till solen för att spela golf.

Rasmus Ristolainen har tillhört Buffalos bästa spelare den här säsongen.
Bildtext Äntligen "ja tack" efter många "nej tack"?
Bild: Gregory Fisher/Icon Sportswire/AOP

Är situationen en annan i år? Kanske. NHL-grundserien avslutas i normala fall i början av april och VM kör i gång i mitten av maj. Därmed tvingas VM-spelarna under normala år att skjuta upp sin semesterstart med två månader.

I år behöver spelarna bara offra några veckor för att få spela om VM-guldet. Ristolainen spelar sin sista NHL-match för säsongen på lördag, den 8 maj. Finlands VM-turnering börjar i sin tur den 22 maj. Ristolainen sitter på ett NHL-kontrakt som även täcker nästa säsong.

Henri Jokiharju, Buffalo

Ristolainens backkollega Henri Jokiharju har ett kontrakt som löper ut. Högerfattade Jokiharju, som var med och vann VM-guld 2019, är därför ingen sannolik VM-spelare.

Miro Heiskanen, Dallas

Om, eller snarare när, Dallas missar slutspelet vore Miro Heiskanen en drömförstärkning. Han sitter ändå på ett utgående kontrakt och snart väntar kontraktsförhandlingar. Det kan bli ett åttaårskontrakt som skulle ge Heiskanen en bra bit över 50 miljoner dollar. Inget talar för att Heiskanen vill riskera en skada i väntan på det.

Esa Lindell, Dallas

Heiskanens backkollega i Dallas, Esa Lindell, skrev för två år sedan ett sexårskontrakt värt 35 miljoner dollar. Därmed utgör kontraktsförhandlingar inget hinder för Lindell då Dallas förmodligen har spelat klart om en knapp vecka.

Esa Lindell spelar ishockey.
Bildtext Esa Lindell till VM? Inte otänkbart.
Bild: Robin Alam/Icon Sportswire/AOP

Efter corona i laget i början av året har Dallas haft ett intensivt schema under de senaste månaderna och Lindell har dragit ett tungt lass med sitt istidssnitt på över 23 minuter.

Lindell har två VM i bagaget. Senast 2016 efter sin första säsong i Nordamerika, som huvudsakligen bestod av AHL-hockey. Lindell är den troligaste VM-förstärkningen från Dallas.

Olli Määttä, Los Angeles

Olli Määttä har ett år kvar på sitt kontrakt med Los Angeles. Säsongen har varit en besvikelse, på 35 matcher har Määttä endast noterats för 0+3. Frågan är hur många NHL-år den 26 år gamla Määttä har kvar?

Määttä, som har vunnit två Stanley Cup-titlar, har tidigare ofta gått långt i slutspelet och därför har finländaren sällan varit aktuell för VM. I år blir det inget slutspel i Los Angeles, men är Jalonen ens intresserad?

Tarmo Reunanen, New York Rangers

Tarmo Reunanen har en vass AHL-säsong i bagaget och har under våren fått NHL-debutera i sitt New York Rangers. Rangers går inte till NHL-slutspelet och Reunanen sitter på ett kontrakt som även inkluderar säsongen 2021–22.

Tarmo Reunanen försöker få stopp på stjärnan Mathew Barzal i New York-derbyt.
Bildtext Tarmo Reunanen försöker få stopp på stjärnan Mathew Barzal i New York-derbyt.
Bild: Gregory Fisher/Icon Sportswire/AOP

Reunanen har spelat EHT-hockey för Jalonen under tidigare säsonger, har fortfarande spelet i stor rink i färskt minne och ingick i den första truppen våren 2019. Därför är han en tänkbar nordamerikansk förstärkning, men mycket beror på hur de befintliga backarna presterar i EHT-genrepet.

Juuso Välimäki, Calgary

Sett till de högt uppsatta förväntningarna har Juuso Välimäkis NHL-säsong varit en liten besvikelse. Det är i praktiken klart att Välimäkis Calgary missar slutspelet, men för Välimäki väntar kontraktsförhandlingar, och därför lär han nobba en eventuell VM-förfrågan.

Mikko Lehtonen, Columbus

VM-guldmedaljören Mikko Lehtonen har i Europa totaldominerat i KHL under två säsonger. I NHL har han haft svårare att få till det. Lehtonen flyttade från Toronto till Columbus under säsongen. Kontraktet löper ut i sommar och Lehtonen har sagt att han vill fortsätta i Nordamerika.

Mikko Lehtonen i Columbus spelar ishockey.
Bildtext Mikko Lehtonens saldo i Columbus: 0+4=4 poäng på 25 matcher.
Bild: Andrew Bershaw/Icon Sportswire/AOP

Columbus missar slutspelet. Det är ingalunda omöjligt att Lehtonen vill förlänga säsongen, men tipset är ändå att Lehtonen tackar nej till VM-spel med hänvisning till sommarens förhandlingar.

Sami Vatanen, Dallas

Sami Vatanen, som gör sin nionde säsong i Nordamerika, sitter på ett utgående kontrakt och har dessutom dragits med skadeproblem. Han spelade VM 2010 då han var 18 år gammal, men har under sin NHL-karriär aldrig avslutat säsongen med landslagsspel.

Vatanen är nu inne på sitt sista kontraktsår och lär knappast vara intresserad.

Olli Juolevi, Vancouver

Nästan hela Vancouvers lag drogs med covid-19 i april och till dem hörde även Olli Juolevi. Juolevi har kunnat spela matcher, men i en intervju med Yle Urheilu uppgav han att coronan fortfarande gör sig påmind.

Olli Juolevi i Vancouvers tröja.
Bildtext Olli Juolevi ingick i Jukka Jalonens JVM-guldlag 2016. Fem år senare spelade han sin första grundseriematch i NHL.
Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports/AOP

Vancouver avslutar säsongen ett par dagar före VM-premiären och dessutom sitter Juolevi på ett utgående kontrakt.

FM-ligaspelare

I FM-ligan finns några intressanta namn. I TPS försvar har de 19 år gamla Ruben Rafkin och Eemil Viro tagit ett enormt kliv framåt och imponerat stort i slutspelet med sitt djärva och kreativa spel.

Duon har ännu inte landslagsdebuterat och får därför betraktas som riktiga långskott, inte minst med tanke på att TPS säsong fortsätter med en 3–5 matcher lång finalserie som inleds på fredag. Men lägg namnen bakom örat, det handlar om blivande landslagsbackar som har alla förutsättningar att gå långt.

Eemil Viro avgör den fjärde semifinalen mot HIFK i förlängning och tar sitt TPS till final.
Bildtext Eemil Viro, reserverad av Detroit som 70:e spelare hösten 2020, avgör den fjärde semifinalen mot HIFK i förlängning och tar sitt TPS till final.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Den 14 år äldre TPS-backen Ville Lajunen, som har två VM i bagaget (2014, 2017), är också ett långskott. Han gör en bra säsong, men har inte spelat landslagshockey sedan Jalonen tog över hösten 2018. I VM 2017 hade Lajunen svårt att hänga med i det internationella tempot.

I TPS semifinalmotståndare HIFK:s läger har Joonas Lyytinen varit på hugget, speciellt under säsongens första halva, men inte heller han har fått spela landslagshockey under Jalonen.

Tipset:

Två VM-guldbackar som ingår i den första truppen kan vara relativt säkra på en VM-biljett: Atte Ohtamaa och Petteri Lindbohm. De får sällskap av två andra i guldgänget: Miika Koivisto och Oliwer Kaski.

Även Valtteri Kemiläinen, Ville Pokka, Vili Saarijärvi och Robin Salo ligger ytterst bra till i kampen om VM-biljetter.

Får Jalonen inte tillskott i form av väletablerade NHL-backar ligger Tommi Kivistö, Jarno Parikka, Tarmo Reunanen och Tony Sund måhända bäst till i kampen om de sista platserna.

Tänkbara backpar:

Robin Salo – Oliwer Kaski
Atte Ohtamaa – Vili Saarijärvi
Miika Koivisto – Ville Pokka
Petteri Lindbohm – Valtteri Kemiläinen
Tony Sund, Tommi Kivistö

Anfallare:

Bristen på offensiv spets är uppenbar i Jalonens första lag. Därför vore NHL-förstärkningar ytterst välkomna, men de givna kandidaterna är få.

Många tongivande spelare i KHL är inte aktuella för VM-spel. Till dem hör Miro Aaltonen, Markus Granlund, Teemu Hartikainen, Joonas Kemppainen, Jori Lehterä, Sakari Manninen, Harri Pesonen och Teemu Pulkkinen.

Harri Pesonen och Sakari Manninen firar ett mål.
Bildtext Harri Pesonen och Sakari Manninen hörde till de bärande krafterna senast. De står ändå inte till Jukka Jalonens förfogande i år.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

En del – bland annat VM-guldhjälten Pesonen – har hunnit motivera beslutet med att de har en lång och tung coronasäsong i bagaget och att de prioriterar familjen på VM:s bekostnad.

En annan VM-spelare från 2019, Juhani Tyrväinen i svenska Luleå, har spelat klart men finns ändå inte med i Jalonens första trupp. VM-guldmedaljören Arttu Ilomäki, som inledde säsongen i Luleå och därefter flyttade till HV71, saknas också.

Det gör även Toni Rajala som spelat i schweiziska Biel. Rajala drogs med covid-19 för en månad sedan.

Arttu Ruotsalainen, Buffalo

Arttu Ruotsalainen har fått sitt definitiva genombrott den här säsongen. Inledde som NHL-lån i Ilves där det under hösten blev 27 poäng på 19 matcher. I Buffalo fick han länge vänta på sin NHL-debut. Den kom till sist i april och på 15 matcher har Ruotsalainen noterats för 5+1=6 poäng. Målsaldot räcker till en delad sjundeplats i lagets skytteliga.

Centern, vars kontrakt även inkluderar nästa säsong, har redan deklarerat till Ilta-Sanomat att han är intresserad av VM-spel. I Ilves bildade han under hösten ett fruktat radarpar tillsammans med den mångsidiga Ilveskaptenen Eemil Suomi som ingår i lägertruppen.

Skulle förmodligen gå in som förstacenter i laget.

Kaapo Kakko, New York Rangers

Kaapo Kakko hade nyss fyllt 18 då han charmade tv-sofforna med sitt trollspö i VM 2019. Saldot blev sex mål på tio matcher.

Kaapo Kakko i New York Rangers spelar ishockey.
Bildtext Under den senaste månaden har Kaapo Kakko noterats för 4+6=10 poäng på 16 matcher.
Bild: Rich Graessle/Icon Sportswire/AOP

Han har ett år kvar på sitt rookiekontrakt med New York Rangers som missar slutspelet. Kakko är en betydligt bättre och mångsidigare spelare än för ett eller två år sedan, trots att säsongens poängskörd är relativt blyg: 9+8=17 på 47 matcher.

Kakko har en given stor offensiv roll i laget om han vill förlänga säsongen.

Patrik Laine, Columbus

Patrik Laines mardrömssäsong i Columbus lider mot sitt slut. Mycket pekar på att Laine vill sätta punkt för hockeysäsongen så fort som möjligt.

Han sitter på ett utgående kontrakt, som vanligtvis skulle spoliera VM-spel, men i Laines fall behöver det inte göra det.

Patrik Laine.
Bildtext Patrik Laine till VM? Inte otänkbart.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire

Laine är garanterat ett qualifying offer-kontraktsförslag på en säsong och 7,5 miljoner dollar – ett erbjudande som han av allt att döma kommer att tacka ja till. Han behöver alltså i så fall inte bry sig om sin förhandlingsposition.

Vill Laine förlänga sin säsong med ett par veckor och få chans att visa vad han går för är han en potentiell VM-joker.

Valtteri Filppula, Detroit

Valtteri Filppula, som är 37 år gammal, sitter på ett utgående kontrakt och gör kanske sin sista NHL-säsong. Han har ofta spelat i framgångsrika lag och därför har det bara blivit två VM-turneringar. Känslan är att Filppula ofta ställer upp om han kan.

Filppula sitter på ett utgående kontrakt, men har inte mycket att förlora och saknar fortfarande ett guld i landslagströjan.

Valtteri Filppula i Detroit.
Bildtext Sommaren 2019 tecknade Valtteri Filppula ett tvåårskontrakt med Detroit.
Bild: Robin Alam/Icon Sportswire/AOP

Filppula, som även är solid defensivt, var bra i sitt senaste VM 2017 men har efter det tappat mark och var petad i hela mars. Frågan är om 5+6=11 poäng på 36 NHL-matcher är tillräckligt för ett samtal från Jalonen och Lehtinen?

Janne Kuokkanen, New Jersey

Janne Kuokkanen har slagit igenom på NHL-nivå och noterats för minst sagt godkända 7+17=24 poäng på 47 matcher i avhängda New Jersey. Nu löper ändå kontraktet ut och därför väntar kontraktsförhandlingar.

Kuokkanen har aldrig spelat för Jalonen. Möjligtvis är Kuokkanen ändå intresserad av att visa upp sig inför OS. Utan VM-spel blir det nämligen svårt att slå in sig i Pekingtruppen.

Roope Hintz, Dallas

Roope Hintz har med sina 39 poäng snittat en poäng per match i sitt Dallas och sitter på ett kontrakt som löper ut sommaren 2023. Han har ändå spelat skadad under stora delar av säsongen och därför lär VM vara uteslutet.

Joel Kiviranta, Dallas

Joel Kiviranta tog smått sensationellt en plats i VM-laget 2019 och har därefter, aningen överraskande, etablerat sig i NHL. Kiviranta missade över en månad på grund av skada och gjorde comeback i slutet av april. Efter comebacken har det blivit ett mål på tre matcher.

Dallas ser ut att missa slutspelet, men Kiviranta sitter på ett utgående kontrakt och är därför knappast aktuell för VM.

Nashvilles anfallare

Nashville har en fot i slutspelet. Om Dallas ändå skulle snuva laget på slutspelskonfekten är Mikael Granlund, Erik Haula och Eeli Tolvanen åtminstone i teorin tänkbara VM-namn.

Eeli Tolvanen (till vänster) och Mikael Granlund klappar om Nashvilles målvakt Juuse Saros efter att laget vunnit den livsviktiga matchen mot Dallas den 1 maj.
Bildtext Eeli Tolvanen (till vänster) och Mikael Granlund klappar om Nashvilles målvakt Juuse Saros efter att laget vunnit den livsviktiga matchen mot Dallas den 1 maj.
Bild: Danny Murphy/Icon Sportswire/AOP

Under sin NHL-karriär har Granlund tre VM-turneringar i bagaget, men sitter för andra året i rad på ett utgående kontrakt. Även Haula och Tolvanen behöver teckna kontrakt för nästa säsong.

Till skillnad från Haula och Granlund är Tolvanen en begränsad fri agent och kan därmed räkna med en fortsättning i Nashville. Trots att Tolvanen är den sannolikaste VM-förstärkningen i sällskapet är det att betrakta som osannolikt att han skulle avsluta säsongen i Lettland om Nashville råkar ut för härdsmälta och missar slutspelet.

HIFK-anfallarna

I HIFK är tre anfallare intressanta: Henrik Borgström, Anton Lundell och Jere Sallinen. Nästan hela HIFK:s lag drogs med corona under våren och Lundell missade två månader efter att ha imponerat i den svenska EHT-turneringen i februari. Hur djupa spår har coronan satt?

Anton Lundell och Jere Sallinen firar.
Bildtext Anton Lundells och Jere Sallinens gemensamma saldo i den fyra matcher långa semifinalserien mot TPS: 1+0.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I slutspelet har Borgström och Lundell varit överraskande bleka. Lundell, som var pigg i februari, har bara noterats för 1+0 på sju slutspelsmatcher.

HIFK-kaptenen Sallinen ingick i VM-guldlaget 2019 och har även varit en del av EHT-möblemanget. Han var kapten i hemma-EHT-turneringen i november. Sallinen levererar vanligtvis konstant och jämnt och är ett ytterst potentiellt VM-namn. Men även Sallinens slutspelssaldo är blygsamt: 2+0 på 7 matcher.

Att Sallinen även kan spela center är en fördel.

Lukkoduon

I Lukko har Eetu Koivistoinen och Aleksi Saarela bildat ett fruktat radarpar. Koivistoinen noterades i grundserien för 24+20=44 poäng på 59 matcher och i har slutspelet gjort 3+6=9 poäng på 7 matcher.

Saarelas grundseriesaldo var 23+14=37 poäng på 43 matcher och slutspelssaldot ligger på 3+2=5 poäng på 7 matcher.

I FM-ligan har Eetu Koivistoinen och Aleksi Saarela haft lätt att hitta varandra .
Bildtext I FM-ligan har Eetu Koivistoinen och Aleksi Saarela haft lätt att hitta varandra.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Både Koivistoinen och Saarela har obefintlig landslagsrutin och hinner inte visa upp sig i Tjeckiens EHT-turnering då Lukko tagit sig till final. Frågan är om Jalonen vågar ta risken och lita på att dominansen i FM-ligan kan konverteras till framgång på internationell nivå?

Både Koivistoinen och Saarela spelade i den finska EHT-turneringen i november. Saarela ingick dessutom i Jalonens JVM-guldlag 2016.

Tapparas anfallare

Jukka Peltola har under de senaste åren figurerat i landslagssammanhang men har bara ett mästerskap på meritförteckningen: OS 2018 med Lauri Marjamäki.

Tapparas lagkapten är en ytterst pålitlig defensiv pjäs med vissa offensiva färdigheter.

Den sevärda lagkamraten Anton Levtchi har på ett par år förvandlats till ett farligt offensivt hot på liganivå, men bristerna i defensiven är fortfarande uppenbara. Levtchi har ännu inte fått visa upp sig på landslagsnivå.

Kristian Kuusela var kostymklädd i Tapparas slutspelsmatcher.
Bildtext Kristian Kuusela var kostymklädd i Tapparas slutspelsmatcher.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Kristian Kuusela ingick i guldlaget 2019 men har hunnit fylla 38 år och är inte en lika bra spelare som då. Dessutom är han skadad och spelade inte en enda slutspelsmatch.

Tappara avslutar säsongen på onsdag med en bronsmatch mot HIFK.

TPS unga anfallare

TPS har många unga anfallare som har tagit jättekliv framåt. Lauri Pajuniemi, som nyss tecknade ett NHL-kontrakt med New York Rangers, har under de två senaste säsongerna gjort 48 mål på 97 grundseriematcher. Han lever ändå nästan helt på sina offensiva färdigheter och sitt giftiga skott.

TPS-spelarna Lauri Pajuniemi, Ville Lajunen och Markus Nurmi firar ett mål.
Bildtext TPS-spelarna Ville Lajunen, Lauri Pajuniemi och Markus Nurmi firar ett mål.
Bild: All Over Press/Tomi Jokela

Centern Juuso Pärssinen är 20 år gammal och gör det bra på liganivå, men väger fortfarande på tok för lätt internationellt.

Storväxta och mångsidiga Markus Nurmi har fått EHT-debutera och har bäst chanser i sällskapet att knipa en VM-plats. Allt pekar ändå på att även han får fortsätta vänta på sin VM-debut.

AHL-alternativen

I NHL:s farmarliga AHL finns två tänkbara namn. Den 23 år gamla centern Otto Somppi, som inledde säsongen i Pelicans, har öst in poäng och är blåvit poängetta. I Syracuse har det på 27 matcher blivit 10+13=23 poäng. Somppi är en spelare som även jobbar hemåt.

I Los Angeles farmarlag Ontario finns Rasmus Kupari, 21 år gammal, som har noterats för 6+15=21 poäng på 30 matcher. Förra året kom Kupari bara upp i 8 poäng på 27 matcher.

Det blir inget AHL-slutspel och säsongen avslutas en vecka före VM-starten. Tipset är ändå att varken Somppi eller Kupari är tillräckligt bra i förhållande till de europeiska alternativen.

De nuvarande anfallarna

Affischnamnet Marko Anttila har tappat fart och är inte en närapå lika bra spelare som för två år sedan. Hans ledaregenskaper och boxplayspel med sin sanslöst långa klubba torde ändå innebära att VM-platsen är spikad.

Lagkamraten i KHL-Jokerit, Veli-Matti Savinainen har hunnit bli 35 år gammal, men det märks knappt. Han är en mångsidig allt-i-allo som kan spela center och ytter i en defensiv eller offensiv roll. Savinainen har spelat i tre raka VM där han alltid har levererat, även i poängprotokollet. VM-biljetten borde vara så gott som säker.

Jokerits Mikko Lehtonen, Marko Anttila och Veli-Matti Savinainen visar upp sina VM-guldmedaljer våren 2019.
Bildtext Jokerits Mikko Lehtonen, Marko Anttila och Veli-Matti Savinainen visar upp sina VM-guldmedaljer våren 2019.
Bild: Emil Hansson / AOP

En tredje anfallare som kan vara relativt säker på en biljett är Hannes Björninen, som fortsätter karriären i Jokerit. Den 25 år gamla centern saknar starka meriter på internationell nivå, men var enligt många ligans bästa spelare. En eminent tekare, bra ledaregenskaper och solid såväl offensivt som defensivt.

Ligaspelarna röstade ändå med klar marginal fram HPK-centern Petri Kontiola till ligans bästa spelare. Trots bra produktion i KHL under tidigare säsonger har Kontiola senast spelat VM våren 2015.

Elmeri Eronen, Petri Kontiola och Jere Innala firar ett mål.
Bildtext Elmeri Eronen, Petri Kontiola och Jere Innala, som ingick i HPK:s farliga första powerplayfemma, firar ett mål.
Bild: All Over Press/Tomi Jokela

Den 36 år gamla Kontiola har blivit långsammare på rören. I FM-ligan gjorde han hela 29 av 55 poäng i powerplay och bakom det imponerande poängsaldot låg att han från kväll till kväll dessutom spelade i en vass förstakedja.

Tillsammans med Mikael Ruohomaa är Kontiola en av två offensiva centrar. Hur duon presterar i Tjeckiens EHT-turnering lär bli avgörande för om det blir VM-spel eller inte. Är Ruohomaa och Kontiola inte tillräckligt bra för roller i en utpräglat offensiv första- eller andrakedja riskerar de att inte platsa över huvud taget.

Med tanke på den korta accelerationssträckan kan möjligen HPK-trion Kontiola, Jere Innala och Valtteri Puustinen ha en synergifördel. De har spelat tillsammans i HPK:s förstakedja och kan redan varandra utan och innan. Kan det resultera i en VM-biljett för samtliga tre?

Den 23-årige Arttu Ruotsalainen toppar såväl skytteligan som poängligan med sina 16 mål och 27 poäng.
Bildtext Arttu Ruotsalainen var ligans kanske bästa spelare under hösten.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Eemeli Suomi kan ha en klar konkurrensfördel om Arttu Ruotsalainen ansluter till laget. Under hösten var Ilveskedjan Suomi–Ruotsalainen–Ville Meskanen livsfarlig och den redan fungerande länken mellan Suomi och Ruotslainen är något som Jalonen säkerligen är intresserad av.

Tipset:

Att komma med en kvalificerad gissning om hur VM-lagets anfall kommer att se ut är så gott som omöjligt i det här skedet, inte minst på grund av osäkerheten beträffande NHL-förstärkningar.

Insatserna i EHT-turneringen i Tjeckien lär vara helt avgörande för de flesta europeiska spelarnas del.

En vågad gissning knappt tre veckor före VM-starten:

Eemeli Suomi – Arttu Ruotsalainen – Kaapo Kakko
Jere Innala – Petri Kontiola – Valtteri Puustinen
Jere Sallinen – Valtteri Filppula – Niko Ojamäki
Veli-Matti Savinainen – Hannes Björninen – Marko Anttila
Teemu Turunen, Peter Tiivola, Jere Karjalainen

Diskussion om artikeln