Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Förändringar i vem som får ge blod och när – gäller bland annat män som har sex med män och tillfrisknade cancerpatienter

Från 2021
En person som ger blod i Sanoma-husets blodtjänst.
Bildtext Från och med i dag gäller nya regler för blodgivning. Arkivbild.
Bild: Silja Viitala / Yle

Från och med i dag, måndag 3 maj, breddas lämplighetskriterierna för blodgivning.

Förändringarna betyder att flera som tidigare inte fått donera blod eller haft lång karenstid före blodgivning nu får göra det. Det gäller män som har sex med män, personer som säljer sex, personer med allvarlig generaliserad allergisk reaktion och cancerpatienter som tillfrisknat från sin sjukdom.

En allvarlig allergisk reaktion eller anafylaxi medför nu en två veckor lång karenstid före blodgivning från och med att behandlingen avslutats. Personer som tillhör den här gruppen har tidigare över huvud taget inte kunnat donera blod.

Regler för personer som haft cancer

Personer som haft en cancersjukdom kan donera blod om följande kriterier uppfylls:

  • Personen har tillfrisknat
  • Uppföljningen har avslutats
  • Det var fråga om lokal cancer som inte spridit sig när diagnosen ställdes och behandlades lokalt genom operation, lokal strålbehandling eller genom sköljning med läkemedel. Till dessa cancersjukdomar hör bland annat prostatacancer, tarmcancer, hudcancer och lokal livmoderhalscancer

Vid Blodtjänst är man nöjd över dessa förändringar.

– Det är fint att kunna konstatera att det nu är möjligt att baserat på forskningsdata införa lättnader i fråga om urvalskriterierna för blodgivare som haft elakartade tumörer, säger Johanna Castrén, ansvarig läkare på Blodtjänst i ett pressmeddelande.

Regler för män som har sex med män och personer som säljer sex

För män som har sex med män och personer som säljer sex är det inte heller helt och hållet fritt fram att donera blod enligt de nya förändringarna. Det krävs en fyra månader lång karenstid före blodgivning för de här personerna. Tidigare gällde en karenstid på tolv månader.

– Enligt vår riskbedömning påverkar ändringen inte blodprodukternas säkerhet. Därför kan karenstiden tryggt förkortas. På Blodtjänst betraktar vi ändringen som ett steg mot en situation där de karenstider som sexuellt riskbeteende* medför placeras på en så korrekt nivå som möjligt utgående från evidensbaserade motiveringar.

*Sexuellt riskbeteende definieras av hälsomyndigheter som sexuellt umgänge utan användningen av kondom eller annat preventivmedel samt sex som kan leda till sexuellt överförda infektioner, bland annat HIV.

Artikeln har uppdaterats den 3 maj klockan 14.29. Formuleringen "homosexuella män" ändrades till "män som har sex med män" för att tydliggöra.

Diskussion om artikeln