Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Streamar, storyer och gemensamma supportersånger – nu finns Yleappen också på svenska

Från 2021
Uppdaterad 04.05.2021 09:41.
Tre mobiltelefoner med olika innehåll.
Bildtext Levande bild och ljud är anpassat till mobilskärmen i Yleappen.

Från och med idag är Yles egen mobilapplikation tillgänglig också för Yles svenskspråkiga publik. Yleappen samlar Svenska Yles webbinnehåll i en användarvänlig app med fokus på det audiovisuella och interaktiva.

- Det är en allmän innehållsapp som erbjuder nyheter, mångmediala innehåll och storyformat - till exempel kortstoryer - samt ett smidigt gränssnitt till video- och audioinnehåll som vi satsar på, säger Yles webbchef Mattias Erkkilä.

Enligt Erkkilä bjuder Yleappen på allt det material som finns på Svenska Yles webbplats svenska.yle.fi i ett mobilanpassat och smidigt format.

Livestreams och storyer

Yleappens fokus är på att förmedla levande bild och ljud samt händelser i realtid och möjliggöra interaktivitet. Det går lätt att följa med livestreaming och -bloggar och ta del av storyer där händelser och fakta spjälks upp i lättlästa textsjok.

Hittills har Yleappen funnits enbart på finska med namnet Yle.fi. Samtidigt som den svenskspråkiga versionen lanseras förnyas den finskspråkiga versionen och går framöver under namnet Yle, i all enkelhet.

En orsak till att appen inte har lanserats på svenska tidigare är att Svenska Yle i första hand satsat på att utveckla Svenska.yle.fi-webbtjänsten. Svenska.yle.fi har dessutom redan varit mobilanpassad eftersom sajten är responsiv, det vill säga anpassar sig till skärmstorleken. Det har därför inte funnits samma behov att utveckla en mobilapplikation på svenska.

Men nu finns den alltså.

Medan Svenska Yle producerar innehållet för den svenskspråkiga versionen, kommer innehållet till den finskspråkiga appen från finska Yle. Genom att ändra inställningarna i appen kan man byta mellan språkversionerna.

Tekniskt fungerar språkversionerna lika.

Bidra till gemensam supportersång

En unik funktion för appen, jämfört med Svenska Yles webbutbud, är Ylekameran som tillåter användaren att bland annat filma innehåll och dela det. Funktionen blir tillgänglig på fredag.

- Vår första kampanj är Oi Suomi on, där hela Finland tillsammans skapar en supportersång som sedan skickas till herrfotbollslandslaget som åker till fotbolls-EM, säger Erkkilä.

Det betyder att alla som vill kan filma sin egen version av sången och skicka in den till Yle som sedan pusslar ihop materialet till ett videokollage.

Lätt att ladda ner

Yleappen kan laddas ner från applikationsbutiker som Appstore och Google Play. Har du den finskspråkiga Yle.fi-appen räcker det med att uppdatera den.

Svenska Yles webbchef Mattias Erkkilä svarar på frågor om Yleappen i kommentarsfältet.