Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstads fastighetsbolag Ebba bygger student- och seniorboenden – anhåller om borgen för ett lån på 2,5 miljoner euro

Från 2021
Uppdaterad 03.05.2021 21:20.
De gamlas hem byggs om och kommer också att få ett nytt namn.
Bildtext De gamlas hem ska få ett nytt namn, men huset ska också i fortsättning vara ett hem för äldre och 60-tals funkisen ska hållas intakt.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Jakobstads fastighetsbolag Ebba anhåller om borgen av staden för ett lån på 2,5 miljoner euro. Halva lånet går åt till att bygga seniorbostäder och den andra hälften till studentbostäder.

Fastighetsbolaget Ebba bygger om huset som tidigare inrymde De Gamlas hem på Kvarnbacksgatan 2. Huset ska också i fortsättningen vara ett hem för äldre, men nu ett effektiverat serviceboende med 19 platser på första våningen och sex seniorbostäder på andra våningen.

Staden kommer inte själv att driva verksamheten utan fastigheten kommer att hyras ut till föreningen Jakobstads åldringsvänner som i dag driver Hötorgscentret.

- Vi bygger och fungerar som hyresvärdar och ser till att fastigheten fungerar. Vår uppgift är att bygga ett fungerande och trevligt hus som ger möjlighet till en livlig vardag men innehåll även om man inte längre är så rörlig och kan ta sig till olika platser, säger Björkman.

Åsa Björkman är vd för fastighetsbolaget Ebba.
Bildtext Vd Åsa Björkman säger att hon har roligt på jobbet, varje dag.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Åldringsvännerna har en bra image

I dag står ungefär 40 äldre som är i akut behov av en vårdplats i kö säger Björkman. Förutom platsbrist råder det också brist på vårdpersonal, det bidrar till köbildningen. Därför är Björkman glad över samarbetet med åldringsvännerna.

- Åldringsvännerna är en attraktiv arbetsgivare som är känd för att erbjuda den bästa vården och servicen. Därför tror vi att de kan locka till sig personal, säger Björkman.

Åsa Björkman säger att läget är perfekt, nära centrum med en stor gård och beläget alldeles intill Aspegrens trädgård och Solfjäderhuset som formgetts av Alvar Aalto.

- Det är vackra vyer och grönt och lummigt. Huset är en funkisbyggnad från 60-talet och den ska få behålla sin charm även om färgsättningen ändras något och entrén flyttas, säger Björkman.

Huset kommer också att inredas i 60-tals anda, vilket är mycket passande också för de kommande invånarna.

- Det var ju också deras glansperiod därför tänker vi Aaltoinspirerat, vi vill lyfta fram 60-tals formerna, färgerna och känslan, säger Björkman.

Projektet väntas stå inflyttningsklart i oktober 2021.

Simelius gård blir studiebostäder.
Bildtext Simelius gård blir studentboende.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Inväntar bygglov för Simelius gård

Den andra hälften av pengarna går till att rusta upp Simelius gård på Storgatan 10. Huset byggs om för att rymma 16 studentbostäder. Målsättningen är att bostäderna ska vara inflyttningsklara hösten 2022.

- Vi har inte ännu börjat på riktigt ordentligt utan väntar på att bygglovet ska vinna laga kraft. Vi vill få grönt ljus innan vi satsar några stora pengar i huset, säger Björkman.

Huset som är byggt 1835 och står på paradplats i centrum behöver få upprättelse, efter att ha stått tomt och skamfilat under många år säger Björkman.

- Knappast hade någon trott att huset skulle bli studentbostäder, men egentligen är både huset och läget helt perfekt. Jakobstad är inte heller någon jättestor studiestad, så därför är det inte vettigt att satsa på några stora volymer, därför är huset också lämpligt, säger Björkman.

Jakobstads fastighetsbolag har köpt gamla restaurang Ebba.
Bildtext Gamla restaurang Ebba ska rustas upp. Vad det blir av fastigheten avslöjar Åsa Björkman inte ännu.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Ebba blir ingen restaurang eller kvarterskrog

Den senaste stora affären som fastighetsbolaget gjort är att köpa upp den tidigare restaurang Ebba i Skatas utkant. Vad det ska bli av huset vill Åsa Björkman inte ännu avslöja.

- Det enda jag har berättat är att det inte kommer att blir någon restaurang eller pub, säger Björkman och skrattar.

Det finns alltså tankar om vad det ska bli av fastigheten i framtiden, men planerna är inte helt färdiga ännu.

- Det är ett mycket vackert hus med en fascinerande historia. Man kanske inte ser det på grund av tejpningar och de gamla markiserna. Men det är ett fantastiskt vackert hus i jugendstil och det vore väldigt synd om ingen tog hand om det, säger Björkman.

Var tar ni pengar till alla byggen?

- Pengarna kommer in sakta men säkert via hyresintäkter, men det är inga snabba cash. Därför behöver vi ha stadens borgen för att kunna utveckla och bygga i samråd med staden, säger Björkman.

Riva och rensa upp och bygga nytt

Björkman säger att fastighetsbolaget Ebba är en arbetshandske som ska hjälpa staden att nå de mål som satts i strategin. Bostads Ebba bygger också radhus och planerar för två höghus i trä två stenkast från torget.

- Det finns för få hyresbostäder i staden. Förra året hade vi 200 unika ansökningar om bostäder och vi kunde hyra ut bostäder till 120 av dessa.

Åsa Björkman säger att det fanns ett glapp mellan vilka bostäder staden kunde erbjuda och hyresgästernas behov. Därför började man med att riva och rensa upp i bostadsbeståndet. Nu är det tid att bygga nytt.

I dag står 60 personer i kö för att få hyra en bostad av fastighetsbolaget Ebba, som knappt har några bostäder alls att erbjuda.

- Den här trenden har vi sett under en längre tid och nu måste vi agera för att åtgärda det här glappet, säger Björkman.

Uppdaterad 3.5.2021 klockan 21.20: Simelius gård byggdes 1835, inte 1935.

Diskussion om artikeln