Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det nya hushållsavdraget: De som byter bort sin oljepanna får mer tillbaka – regeringen vill se förnybara alternativ senast i början av 2030

Från 2021
Element
Bildtext Från och med 2022 kan man få ett större hushållsavdrag än i nuläget om man byter bort sin oljepanna.
Bild: Mostphotos/Oliver Hoffmann

I över ett halvår har man kunnat ansöka om bidrag för att byta ut sin oljepanna mot ett miljövänligare alternativ, något som väckt ett stort intresse bland småhusägare. Nu får det populära stödet en fortsättning då också hushållsavdraget för samma ändamål höjs.

Hushållsavdraget höjs för dem som byter bort sin oljepanna

2:48

Från och med 2022 kan man få 3 500 euro i hushållsavdrag om man byter sin oljepanna mot ett miljövänligare alternativ. Tiden för avdraget är tidsbundet och gäller fram till 2027. Samtidigt höjs ersättningsprocenten från 40 till 60 procent.

Men det handlar inte om ett helt nytt initiativ.

Redan i höstas meddelade Miljöministeriet om ett bidrag på 4 000 euro för dem som byter sin oljepanna till fjärrvärme, jordvärme, bergvärme eller luft-vattenvärme.

Joakim Norrgård, vars företag installerar den här typen av värmesystem, säger att efterfrågan på dem ökat sedan miljöministeriets stöd togs i bruk.

– Det har ökat ganska drastiskt, kanske till och med med 70 procent.

Att ansöka om stödet har alltså varit populärt. Hittills har cirka 13 000 småhusägare ansökt om det och 6 000 har fått stödet.

År 2020 beviljades cirka 28 miljoner euro för understödet och utgående från ansökningarna för hösten 2020 har NMT-centralen uppskattat att anslaget räcker till cirka 7 000–8 000 hushåll. På grund av stödets popularitet har staten reserverat ett tilläggsanslag på 9,4 miljoner euro för 2021.

Oljepannorna ska vara borta år 2030

Regeringens mål är att ersätta oljeuppvärmning i hushåll med förnybara alternativ senast i början av 2030 och det är också därför som man nu går inför det förhöjda hushållsavdraget.

Det förhöjda avdraget kan alltså ses som en slags fortsättning på de bidrag som för tillfället delas ut.

Man kan inte få både bidrag och hushållsavdrag för att byta ut sin oljepanna.

Att byta uppvärmningssystem kan kosta allt mellan 9 000 och 25 000 euro beroende på hur stort huset är och vilket system man väljer att byta till.

I hela landet har luft-vattenvärmepumpar varit det populäraste alternativet. Men i Vasatrakten där Joakim Norrgård verkar är det bergvärme som dragit det längsta strået.

– Det är mer populärt med bergvärme i de här trakterna, men luft-vattenvärmepumparna har kanske blivit lite populärare.

Norrgård tror inte att det förhöjda hushållsavdraget kommer att ändra på de olika värmesystemens popularitet. Han tror ändå att människor kommer att fortsätta med att byta ut sina oljepannor.

Norrgård är nöjd med att staten på olika sätt stöder en övergång till mer miljövänliga värmesystem, särskilt nu då det ekonomiska läget varit osäkert.

– I och med coronapandemin har det här har varit en bra tidpunkt att uppmuntra människor till att göra sådana här renoveringar. Det gynnar sysselsättningen då olika entreprenörer får arbete, något som såklart är bra.