Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den spanska högerns stigande stjärna Isabel Díaz Ayuso vill styra Madrid

Från 2021
Isabel Díaz Ayuso
Bildtext Isabel Díaz Ayusos ansikte syns överallt i Madrid.
Bild: Alberto Sibaja Ramirez / Alamy/All Over Press

Coronahanteringen och extremhögern är i blickpunkten i dag då det hålls ett kontroversiellt regionval i den hårt pandemidrabbade spanska huvudstaden Madrid.

Den konservativa regionala ledaren Isabel Díaz Ayuso försöker med alla medel hålla sig vid makten i Madrid och hon undviker inte att skarpt kritisera den styrande vänsterregeringen i Spanien.

Det är knappt två år sedan hon tog över som högerns ledare i Madrid, och hon har hunnit bli ett av de kändaste ansiktena inom det spanska högerpartiet Partido Popular (PP) – mycket på grund av pandemin.

Hon har gjort sig känd för att ha motsatt sig de striktaste metoderna i kampen mot coronaviruset. Hon kritiserar också den nationella regeringen för dess hantering av coronakrisen.

 Díaz Ayuso har hållit samhället öppet 

Genom att hålla Madrids barer, restauranger, museer och konserthallar öppna har Díaz Ayuso blivit emottagen med tacksamhet av dessa branscher, och har lyckats stärka stödet för Partido Popular.

I Madrid saluför krögare sina maträtter och menyer med Isabel Díaz Ayusos namn. Porträtt som föreställer henne finns på reklamskyltar överallt i staden.

Tack vare henne har vi överlevt

― Marina Padila som driver en pizzeria och har döpt en av sina pizzor till Madonna Ayuso.

Díaz Ayuso har också lyckats locka till sig väljare från det patriotiska och populistiska högerextrema partiet Vox.

Isabel Díaz Ayuso
Bildtext Isabel Díaz Ayuso ogillar restriktioner
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Isabel Díaz Ayuso säger själv att valet handlar om att välja mellan den "frihet" hon utlovar och vänsterns "socialism" och "kommunism" – med hänvisning till de två rivaler som ingår i den styrande nationella koalitionen.

Hennes motstånd mot omfattande nedstängningar av samhället i kampen mot covid-19 har kontinuerligt satt henne på kollisionskurs med Spaniens premiärminister, socialisten Pedro Sánchez, och Pablo Iglesias som leder vänsterpartiet Podemos.

Pablo Iglesias lämnade sin regeringspost i april för att ställa upp emot Díaz Ayuso i regionalvalet.
 

Pablo Iglesias (andra från höger) leder partiet Podemos
Bildtext Pablo Iglesias (andra från höger) leder partiet Podemos
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Många covidsjuka i Madrid – kritikerna anklagar Díaz Ayuso för de höga dödssiffrorna

Coronaviruset ställde till med stor skada på vårdhemmen i Madrid, framför allt i fjol. Över 5 000 äldre personer avled innan de kunde föras till sjukhus för vård. Sjukhusen knäade under den tunga börda som den första stora smittvågen innebar.
 
För Isabel Díaz Ayuso har det varit ytterst viktigt att hålla igång landets ekonomiska motor.

Hon har också bestämt motsatt sig inskränkningar i resandet till och från Madrid. I stället har hon förlitat sig på massundersökningar och antikroppstest. Stora områden har frigjorts för att snabba upp vaccineringarna.

Kritikerna säger att hennes vägran att införa restriktioner har lett till ett kraftigt stigande antal smittfall och ett stort antal döda.

I fredags noterades 384 nya smittade per 100 000 invånare. Medeltalet för hela landet är 229 nya fall per 100 000 invånare.

Enkäter pekar på seger för Isabel Díaz Ayuso

Enkäter förutspår att en stor del av mandaten i regionvalet kommer att gå till Isabel Díaz Ayusos parti PP.

Det är möjligt att hon kan fördubbla antalet mandat som PP fick i det senaste valet 2019.

Det spanska politiska partiet Vox valkampanj inför regionvalet 2021
Bildtext Vox valkampanj
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Valet kommer troligen också att innebära att extremhögerpartiet Vox är det mest sannolika allianspartiet för PP efter valet.

Ett annat, mindre sannolikt, alternativ är att center-vänster-lägret som består av tre partier lyckas samla ihop tillräckligt med röster för att bilda en ledande allians.

Premiärminister Pedro Sánchez deltog i socialistpartiet PSOE:s valkampanj den 2 maj 2021
Bildtext Premiärminister Pedro Sánchez deltog i socialistpartiet PSOE:s valkampanj den 2 maj 2021
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Valet väntas få följder på nationell nivå

De flesta politiska analytiker är eniga om att en stabil seger för Isabel Díaz Ayuso banar väg för en större antagonism mellan den socialistledda nationella regeringen och det konservativa partiet – ett parti som tidigare dominerade den spanska politiken.

PP:s ledare Pablo Casado och PP:s ledare i Madrid Isable Díaz Ayuso
Bildtext PP:s ledare Pablo Casado och PP:s ledare i Madrid Isable Díaz Ayuso
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det här antas samtidigt också innebära en ändring i den strategi som PP:s nationella ledare Pablo Casado har strävat efter – nämligen att hålla partiet på avstånd från Vox högerextrema ideologi.

Det gäller att få Madrid på fötter

Oavsett hur det går i valet kommer segraren att stå inför en stor utmaning då det gäller att få Madrid på fötter igen efter ett svårt år med covid-19.

Madrid är också en region där ojämlikheten har frodats. PP har åtnjutit ett starkt stöd i huvudstaden sedan 1991.

De vänsterinriktade partierna vill satsa mera på investeringar som kan lösa den sociala och ekonomiska krisen, framför allt på den offentliga utbildningen och hälsovården efter åratal av åtstramning och privatisering.

Isabel Díaz Ayuso har för sin del lovat att skatterna ska sänkas så att fler företag kan lockas till regionen och för att få fart på konsumtionen. Hon vill också satsa på byggandet av fler subventionerade bostäder.

Källor. AFP, AP