Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se målen som gav IFK Mariehamn en pangstart på ligasäsongen – efter förlusten sågade Honkas kapten ålänningarna: "Förjävligt att förlora mot så dåligt motstånd"

Från 2021
Uppdaterad 03.05.2021 21:29.
Se målen som gav IFK Mariehamn en pangstart på ligasäsongen! - Spela upp på Arenan

IFK Mariehamn hämtade tre poäng i premiären. Det fick Honkas besvikna kapten Duarte Tammilehto att dundra i tv-intervjun. Mot den knackiga starten på ligaspelet – och motståndarnas nivå.

Två matcher in i ligasäsongen står medaljkandidaten FC Honka fortfarande på noll poäng. I den andra omgången kom en 0–2-förlust i hemmapremiären mot IFK Mariehamn.

Honkas lagkapten Duarte Tammilehto var inte nådig i Ruutus tv-intervju efter slutsignalen.

– Det känns förjävligt att förlora när motståndaren är så dålig och vi inte klarar av att göra mål. Vi hade inga dunderlägen, men motståndarna var ett par gånger i offensivt straffområde på hela matchen, säger Tammilehto.

– Vi ger bort en straff och har dålig kommunikation vid det andra målet. Jag blir upprörd.

I slutet av första halvlek petade Muhamed Tehe Olawele in 1–0 och i mitten av andra halvlek placerade Elias Mastokangas in slutresultatet.

Se målen i artikelns huvudbild!

– Jag räknar målen i fotboll. Vi utnyttjade den bedrövliga planen bättre och var farligare de få gånger vi kom till lägen. Rättvis seger, svarar IFK Mariehamns målvakt Oskari Forsman till Ruutu.

Nött försvarsspel på Åland

För en dryg vecka sedan öppnade Honka ligaspelet med att förlora borta mot HJK. Nu väntar en tidig ödesmatch för Esbolaget redan i den tredje omgången.

– Det hjälper inte att ropa nu. Det dagliga jobbet måste lyftas ännu mer. Det har känts bra inför båda matcherna, men det räcker inte om vi inte tar poäng, säger Tammilehto.

– Men vi ska inte göda panik efter två matcher. Om vi startar en segersvit i nästa match ler livet igen. Inget är förlorat i det här skedet av säsongen, men poängen måste komma snart.

IFK Mariehamn såg betydligt tajtare ut defensivt jämfört med förra året. Enligt Forsman har ålänningarna nött på försvarsspelet.

– Vi har tränat extra – ofta har vi gått på planen och sett på det taktiskt hur vi ska försvara. Fasta situationer har också varit ett stort problem, men nu offrade vi oss och höll nere deras antal chanser. Alla har koll på sin roll i defensiven.

Vackert mål i Seinäjoki

Honka var inte den enda favoriten som föll i kvällens omgång. FC Inter åkte på stryk i Lahtis efter två mål av Jasin Assehnoun – fjolårets utropstecken i FC Lahti.

SJK, som har den näst största budgeten i serien, fick i sin tur nöja sig med en poäng hemma mot bottentippade nykomlingen FC KTP. Matias Lindfors såg till att Kotkalaget öppnade poängkontot efter ett vackert mål.

Drömmål när KTP var tillbaka i fotbollsligan! - Spela upp på Arenan

I Helsingfors fick nye HIFK-tränaren Joaquin Gomez en perfekt start i ligan. Ett mål i vardera halvlek räckte för att slå Haka med 2–0.

Målvaktstränaren Antti Niemi ledde styrkorna i premiären i Gomez frånvaro (avstängd). Han medgav att det inte var någon enkel match.

– Haka var bra. Trycket lättade först efter andra målet, säger Niemi enligt STT.

Fotbollsligan:

AC Oulu–Ilves 0–2 (0–2)
7' Eetu Mömmö 0–1
22' Eetu Mömmö 0–2

FC Honka–IFK Mariehamn 0–2 (0–1)
45' Muhamed Tehe Olawele 0–1
66' Elias Mastokangas 0–2 (straff)

HIFK–FC Haka 2–0 (1–0)
32' Keaton Isaksson 1–0
90' Juanan Entrena 2–0

FC Lahti–FC Inter 2–1 (1–0)
7' Jasin Assehnoun 1–0
78' Jasin Assehnoun 2–0
83' Martti Haukioja 2–1 (straff)

SJK–FC KTP 1–1 (0–1)
26' Matias Lindfors 0–1
49 Cristian Valencia 1–1