Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hon fascineras av teknik, system och mönster – lärare i Korsholm får pris för sin undervisning i matematik

Från 2021
Kvinna i blommig klänning.
Bildtext Det är en stor glädje för Irene Pörn att fler och fler väljer långmatte i gymnasiet.
Bild: Privat.

Läraren Irene Pörn i Korsholm får ett nationellt pris för sin undervisning i matematik. Finska Vetenskaps-Societetens lärarpris 2021 ges till gymnasielärare vars elever framgångsrikt har fortsatt studera ämnet på universitetsnivå – i Pörns fall alltså matematik.

Det är skolan som nominerat Pörn till priset.

- Det var en stor överraskning, jag hade ingen aning om att det fanns ett sådant här pris eller att jag var nominerad. Men klart det är roligt, det är som ett kvitto på att man gjort något bra, säger Pörn.


Hur jobbar du på mattelektionerna?

- Jag tycker det är viktigt att förklara allt från grunden. Mitt jobb är att lära ut så jag försöker prata på ett språk som eleverna förstår. De ska lätt komma in i vad det handlar om.

Vill väcka intresse genom att förklara enkelt

Pörn resonerar som så att får hon med eleverna från början är chansen större att de blir intresserade och vill lära sig mera. I böckerna finns massa fakta, Pörn försöker plocka ut det viktigaste som alla behöver förstå för att få en grund.

- Och för de som är intresserade finns svårare uppgifter att räkna vidare på. Men att alla får en ordentlig grund.

Vad fascinerar dig med matte?

- Att det är ordning och reda, det finns tydliga regler och då man en gång lärt sig en sak går det att använda på nytt om och om igen. Det finns tydligt rätt och fel och jag är överlag fascinerad av teknik, system och mönster.

Pörn har varit lärare i 25 år, först i högstadiet och sedan i gymnasiet. Hon säger att intresset hållit i sig och att lika många flickor och pojkar väljer lång matematik i dag.

- Matematik har fått mycket publicitet på sistone på grund av att det blev ett ämne som väger tungt då man söker vidare till nästa utbildning. Jag vet inte om det är orsaken, men till min stora glädje är det varje år fler och fler som läser alla lång mattekurser och skriver lång matte på slutet. De provar inte bara på, utan hålls kvar och håller ut och det går riktigt bra för dem.

Pristagarna får 5 000 euro var. Dessutom får pristagarnas skolor 2 000 euro för att utveckla undervisningsämnet i fråga. Pörn har inte hunnit tänka ut vad hon ska göra med pengarna.

- Jag hoppas att vi hittar något som många har glädje av en lång tid framöver. Det är roligt att vi får pengar som uttryckligen är till för att utveckla matematiken.

De övriga pristagarna är Timo Koivunen, lektor i geografi och biträdande rektor vid Uleåborgs gymnasium samt Leena Lukkarinen, lektor i spanska vid gymnasiet Mäkelärinteen lukio i Helsingfors.

Diskussion om artikeln