Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA höjer flyktingkvoten från 15 000 till 62 500 i år – Biden: Den föregående administrationens låga flyktingkvot “reflekterar inte USA:s värderingar”

Från 2021
Joe Biden i blå kostym gestikulerar med händerna.
Bildtext Beslutet markerar en helomvändning för president Joe Biden.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA höjer flyktingkvoten till 62 500 i år, meddelade president Joe Biden sent på måndag kväll finsk tid.

I Vita husets pressmeddelande konstaterar Biden att beslutet upphäver “den historiskt låga siffran på 15 000 flyktingar, som den tidigare administrationen införde och som inte reflekterar USA:s värderingar.”

Beslutet markerar en helomvändning, då Biden tidigare i april sa att man kommer att hålla kvoten på samma nivå som Trumpadministrationen, det vill säga 15 000.

Det ledde till en kritikstorm från många demokrater och människorättsorganisationer, vilket fick Biden att backa och lova en höjning av flyktingkvoten senare i maj.

Men USA kommer troligen inte att komma upp till den högre kvoten ännu i år, konstaterar Biden.

– Det sorgliga är att vi inte kommer att uppnå 62 500 antagna flyktingar i år. Vi jobbar för att reparera skadorna från de senaste fyra åren. Det tar tid, men arbetet har kommit igång, säger Biden.

Bidenadministrationen tänker enligt pressmeddelandet vidta åtgärder för att se till att flyktingkvoten till och med fördubblas ytterligare till 125 000 flyktingar, men konstaterar att “målet blir svårt att uppnå”.

Biden lovade en mildare flyktingpolitik

Joe Biden lovade under sin presidentvalskampanj att öka flyktingintragningen och bygga upp USA:s flyktingprogram, vilket gjorde att många överraskades av hans tidigare besked i april om att hålla fast vid Trumpadministrationens låga flyktingkvot.

USA:s flyktingprogram fungerar skilt från systemet för asylsökande. De flyktingar som antas till USA kommer från många olika länder och genomgår en granskning redan i sina ursprungsländer innan de tas in till USA.

Migranter som anländer till den södra gränsen, från Mexiko, söker asyl och genomgår en skild process.

Diskussion om artikeln