Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bill och Melinda Gates skiljer sig – efter 27 års äktenskap

Från 2021
Uppdaterad 04.05.2021 12:41.
 Melinda och Bill Gates utanför Élyséepalatset i Paris, i april 2017, då de hade fått motta den franska Hederslegionens utmärkelse för sitt välgörenhetsarbete.
Bildtext Melinda och Bill Gates utanför Élyséepalatset i Paris, i april 2017, då de hade fått motta den franska Hederslegionens utmärkelse för sitt välgörenhetsarbete.
Bild: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

"Vi tror inte längre att vi kan växa tillsammans som ett par" skriver Microsoftgrundaren Bill Gates och hans fru Melinda i ett gemensamt uttalande. De lovar ändå att fortsätta arbeta tillsammans för sin välgörenhetsstiftelse, Bill & Melinda Gates Foundation.

Datorpionjären och filantropen Bill Gates, 65, är för närvarande fjärde rikast i världen, med en egendom på cirka 130,5 miljarder dollar, enligt Forbes.

Han och hans hustru Melinda Gates, 56, gifte sig 1994 och har tre barn tillsammans.

De är kända för att skänka en stor del av sin förmögenhet till välgörenhet. Tillsammans driver de Bill & Melinda Gates Foundation, som rankats som världens rikaste privata hjälporganisation. Den förfogar över uppemot 47 miljarder dollar.

Stiftelsen satsar framförallt på sjukvårds- och utbildningsprojekt och jämställdhetsarbete i tredje världen. Under den allra senaste tiden har stiftelsen, bland mycket annat, satsat cirka 400 miljoner dollar på att bekämpa covid-19 i fattiga länder.

Bill och Melinda Gates publicerade ett gemensamt uttalande om sin skilsmässa på Twitter. De skriver att de kommit fram till beslutet efter moget övervägande och efter att ha lagt ner en hel del arbete på sin relation.

"De senaste 27 åren har vi uppfostrat tre fantastiska barn och byggt en global stiftelse, för att möjliggöra att alla människor ska kunna leva friska och produktiva liv. Vi fortsätter att tro på på det uppdraget och kommer att fortsätta arbeta tillsammans vid stiftelsen, men vi tror inte längre att vi kan växa tillsammans som ett par under den här följande fasen i våra liv", skriver paret. De vädjar också om respekt för sitt privatliv under den här nya fasen.

Artikeln uppdaterades 4.5.2021 klockan 12.40: 400 miljarder ändrades till 400 miljoner.

Källor: Reuters, Wikipedia, BBC, CNN

Diskussion om artikeln