Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smålejonen till VM-semifinal efter seger över Schweiz – möter Ryssland i kampen om finalplats

Från 2021
Uppdaterad 04.05.2021 09:48.
Aleksi Heimosalmi
Bildtext Aleksi Heimosalmi gjorde 2–0-målet.
Bild: HHOF-IIHF Images/All Over Press

Finland slog Schweiz med 2–0 i en målsnål kvartsfinal i U18-VM i ishockey. Finland var solklar favorit, men hade överraskande stora svårigheter med målskyttet. Till slut lossnade det och Smålejonen fixade semifinalplatsen.

Man fick vänta länge på matchens öppningsmål som gjordes endast några sekunder före slutet av den andra perioden. Samu Salminen gjorde 1–0 i spel med fem mot fyra.

I avslutningsperioden tryckte Schweiz på i jakt på kvitteringen, men målvakten Aku Koskenvuo hade en perfekt dag och räddade allt. Koskenvuo tog till och med en straff av Louis Robinson.

I mitten av avslutningsperioden gjorde backen Aleksi Heimosaari 2–0 efter en härlig soloprestation. Heimosaari tog pucken bakom det egna målet och avancerade längs vänsterkanten hela vägen till det schweiziska målet. Där slog han pucken förbi målvakten Kevin Paschke till 2–0.

Finlands tränare Petri Karjalainen var lättad efter slutsignalen och medgav efter 2–0-segern att Schweiz bjöd på hårt motstånd med sitt fina lagspel.

– Jag är verkligen nöjd med resultatet, eftersom matchen var svår. Vi inledde bra men hade problem med målskyttet eftersom Schweiz spelade mera disciplinerat än någon annan av våra tidigare motståndare, sade Karjalainen på det internationella ishockeyförbundet IIHF:s webbplats.

Aleksi Heimosalmi
Bildtext Aleksi Heimosalmi firar sitt solomål.
Bild: HHOF-IIHF Images/All Over Press

Finland hade med sina nyckelspelare Oliver Kapanen och Brad Lambert, som saknats från de senaste matcherna, igen. Därmed torde duon vara i spelskick också i semifinalmatchen.

Finland ställs mot Ryssland i semifinalen

Finland spelar sin följande match i U18-VM natten mot torsdag. Semifinalmötet mot Ryssland inleds klockan 4 på morgonen. I gruppspelet tog Finland en seger över Ryssland med 4–3 efter straffar. Ryssland vann i sin kvartsfinal över Belarus med 5–2.

Också Kanada tog sig som väntat till semifinalerna. Kanada imponerade stort med en 10–3-seger över Tjeckien. Kanada ställs mot Sverige som överraskande slog ut värdnationen USA med 5–2.

U18-VM i ishockey, kvartsfinaler:

Finland – Schweiz 2–0
Ryssland – Belarus 5–2
Kanada – Tjeckien 10–3
Sverige – USA 5–2

Diskussion om artikeln