Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Klassresorna är få och koncentreras till närområdena i år – men Centrumskolan i Oravais hyrde helt skidcentrum för en coronasäker resa

Från 2021
Uppdaterad 05.05.2021 12:26.
Flicka väntar på buss
Bild: Mikael Crawford

Coronaläget har också påverkat klassresorna i Österbotten. Restriktionerna gör det så gott som omöjligt att resa längre vägar. Men undantag finns. Centrumskolan i Oravais lyckades planera in en klassresa med hjälp av omfattande specialarrangemang.

I våras var det möjligt för fyra klasser från Oravais att resa till Simpsiö för en vintersportsdag i och med att skolan hyrde hela Simpsiö för en dag. Jan Hermans som är rektor vid skolan säger att det krävdes en hel del för att lyckas ordna resan.

– Vi hade skilda bussar för varenda klass. Vi hade det uppdelat så att vi åt på olika områden. Det var en liten grupp i taget vid skiduthyrningen så att vi inte skulle blandas i stora grupper. Klassresan blev kanske lite enklare det här året, säger Hermans.

I fjol fick vi inga resor alls och i år fick de åtminstone någonting, så vi kände att vi kunde lägga lite mera pengar på bussar för att kunna ge dem någonting

Att resa med fler bussar gjorde att resan blev lite dyrare, men det var det värt tycker Hermans.

– I fjol fick vi inga resor alls och i år fick de åtminstone någonting, så vi kände att vi kunde lägga lite mera pengar på bussar för att kunna ge dem någonting, säger Hermans.

Korta trippar i närområdet

Men att ordna längre klassresor hör till ovanligheterna i skolorna i Österbotten. De flesta skolor har skippat lägerskolor och skolresor helt i år.

I Vasa kom coronaberedskapsgruppen i mars med besked om att man ska undvika resor till städer med stor smittospridning. Och vid till exempel Vikinga skola har man koncentrerat utflykterna till närområden utomhus.

– Vi har egentligen inte heller haft någon tradition med hemskt långa resor. Lägerskolan har förstås varit lite längre, men sedan har det handlat om kortare dagtrippar inom en radie på 100 kilometer.

Vad tycker eleverna om att det mest blir resor till närområdena

– Jag tycker nog mig se att eleverna förstår vad det handlar om. De vet att det är bäst att ligga lågt nu. Det finns fina möjligheter här i vår näromgivning också, säger Inger Nabb som är rektor för Vikinga skola i Vasa.

En kvinna med munskydd.
Bildtext Pia Blomqvist, rektor för Korsholms högstadium, säger att eleverna tar det ganska bra att det inte blir någon längre klassresa.
Bild: Yle/Alexia Sahl

I Korsholm är man inne på samma linje där man i huvudsak håller sina utflykter på cykelavstånd. Och man har heller inga klassresor inbokade för våren.

– Om vi gör någonting i vår så är det korta dagutfärder i närområdet, säger Pia Blomqvist som är rektor för Korsholms högstadium.

Enligt Blomqvist är inte heller eleverna speciellt besvikna över att det inte blir klassresor i vår.

– Eleverna tar det ganska bra. Vi har inte heller haft en tradition att man åker på längre klassresor på våren, så det är ingenting som faller bort. Det är väl stafettkarnevalen som eleverna har sett fram emot som då inte blir av, säger Blomqvist.

Artikeln är skriven av Isabella Lindell och Malin Hulkki.

Artikeln rättad den 5 maj klockan 12.25. Centrumskolan i Oravais är det rätta namnet på skolan.