Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands bank bekymrad: De som beviljas bolån allt mer skuldsatta, lånetiderna allt längre

Från 2021
Uppdaterad 04.05.2021 15:43.
Myytävänä oleva yksiö.
Bildtext Bostadslånen och bolagslånen kan stå konsumenterna dyra, varnar Finlands bank.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Finlands bank är oroad över finländarnas skuldsättning och speciellt över den, enligt banken, allt mer bekymmerslösa inställningen till bostadslån.

Enligt banken är allt fler av dem som beviljas bostadslån redan rejält skuldsatta i relation till sina möjligheter att sköta lånen. Samtidigt har lånetiderna förlängts.

Enligt Finlands bank beviljas folk bostadslån på allt lösare grunder. Sedan sommaren 2020 har efterfrågan på bostadslån ökat kraftigt.

Utvecklingen där finländarna blir allt mer skuldsatta har dessutom pågått längre än så.

År 2020 uppgick hushållens skulder till ungefär 130 % av de årliga inkomsterna och kurvan har pekat uppåt i många år. För tjugo år sedan var motsvarande siffra cirka 60%.

Bostadslånen har hela tiden utgjort den klart största delen av skulderna, men andelen lån via husbolagen har ökat stadigt, speciellt under de senaste åren.

För att minska riskerna med alltför stora och långvariga lån vill Finlands bank nu införa olika verktyg.

Banken vill omedelbart ha ett skuldtak och samtidigt begränsa den tid som man kan betala tillbaka lånen.

Färdig modell

Hur skulle det här då gå till i praktiken?

Det finns ett rätt färskt förslag på det. År 2019 föreslog en arbetsgrupp vid Finansministeriet flera åtgärder.

Bland annat tyckte gruppen att man borde begränsa återbetalningstiden på bostadslån till 25 år.

Dessutom borde mängden lån få uppgå till högst 4,5 gånger hushållens årliga bruttoinkomster.

Husbolagslånen orosmoln

Slapphänt långivning kan leda till problem senare, speciellt om låntagarna inte är uppmärksamma på de husbolagslån som kan komma på köpet när man skaffar lägenhet, varnar Finlands bank.

Problemet med en alltför avslappnad inställning till bostadslån och stora husbolagslån har uppmärksammats redan i flera års tid.

Finlands bank anser nu att husbolagslånen borde regleras på ett sätt som liknar vanliga bostadslån i så hög grad som möjligt.

Vid ett nybygge borde husbolaget kunna få ett lån som motsvarar högst 60 procent av de nya aktielägenheternas skuldfria värde, inte mer, löd ett förslag i Finansministeriets förslag från 2019.

I dagens läge kan bolagslånen, slapphänt kreditgivning och de för tillfället förmånliga räntorna tillsammans fördunkla konsumenternas sinne för realism.

Uppfattningen om den egna förmågan att hantera boendekostnaderna är inte alltid vad den borde vara, menar man på Finlands bank.

Källa: STT, Yle Uutiset

Artikeln uppdaterad med fler detaljer och länkar kl.14.55.