Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enorm efterfrågan på den nya favorithunden – den australiska labradoodlen

Från 2021
Uppdaterad 04.05.2021 15:28.
rico, australisk labradoodle
Bildtext Rico är 5 månader gammal och nyfiken på allt
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Bland hundälskarna har en ny favorit stuckit upp nosen - den australiska labradoodlen. Men vill man ha en sådan måste man ge sig till tåls. Köerna till valparna är långa.

En australisk labradoodlevalp kostar i dag mellan 3 500 och 4 000 euro. För ett par år sedan låg priset kring 2 000 euro.

En orsak till de australiska labradoodlarnas popularitet kan vara att de finns i tre storlekar, mini, medium och standard. I Finland föds cirka 300-400 labradoodlevalpar per år.

Rico, 5 månader, är snäll och nyfiken

Bruna, lurviga Rico är en av dem. Han är 5 månader gammal och har bott i Kungseken i Helsingfors i 3 månader. Han snusar ivrigt på sin omgivning och är intresserad av både andra hundar och människor.

- Vi beslöt oss för att skaffa hund redan före coronapandemin men vi måste vänta på att få vår valp i ett helt år, säger Ricos husse Teemu Lepola.

Vi ville ha en familjehund som kan delta i familjens aktiviteter, säger Lepola.

- Rico är snäll och ömsint, och det betyder ingenting att han inte är en rashund i ordets egentliga bemärkelse.

Rico-koira, Australian labradoodle, 5 kk. osaa antaa vitosen.
Bildtext Här gör Rico "high five" med husse
Bild: Kristiina Lehto / Yle

En designhund, enligt Internationella kennelfederationen

En australisk labradoodle är en korsning av labrador, pudel och cockerspaniel. Enligt den internationella kennelfederationen Fédération Cynologique Internationale (FCI) får man inte korsa kända hundraser med varandra - därför anser inte Finska kennelklubben att den australiska labradoodlen är en egen ras.

FCI har för sin del valt att kalla den australiska labradoodlen för en designhund.

Trots det är valpar av den här speciella korsningen dyrare än andra populära hundraser, som i dag kostar kring 1 000-2 000 euro.

Medför sällan allergier

En orsak till de australiska labradoodlarnas popularitet är att de verkar passar bra också i allergihem. I Lepolas familj finns allergier men än så länge har ingen fått några symptom av Rico.

Det finns inga officiella undersökningar som skulle visa att labradoodlarna inte ger allergiska symptom, men Christel Roberts, ordförande på föreningen Australian labradoodle, intygar att mycket tyder på det.

- Hunden är inte allergisäker men under flera år i branschen har jag bara stött på tre fall där en familj tvingats avstå från sin australiska labradoodle på grund av allergi.

Rico-koira, joka on Australian labradoodle, 5 kk.
Bildtext Rico, fem månader, är snäll och ömsint
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Efterfrågan enorm

Det är inte bara i Finland som väntetiderna är långa om man bestämt sig för en australisk labradoodle. Samma fenomen syns i Sverige, Storbritannien, Tyskland och USA.

Labradoodlevalpar har importerats närmast från Sverige men också från Storbritannien, men efter brexit har läget förvärrats för de brittiska valparnas del.

Enligt nya regler måste valpen vara minst 16 månader gammal innan den kan föras ut ur landet - i Finland kan valpar överlåtas vid 8-9 veckors ålder.

Ingen valpfabrik

Christel Roberts föder själv upp australiska labradoodlar i ministorlek i Kyrkslätt. Det blir 1-2 kullar per år eller totalt cirka tio valpar.

- Efterfrågan är enorm. Jag skulle kunna sälja 50 valpar per år. Just nu är kön till valparna två år, säger Roberts. Längre kö än så vill jag inte ha.

Hon betonar att uppfödarna inte fabricerar valpkullar på löpande band. Det ska vara tryggt också för tiken, säger hon.

Föreningen Australian labradoodle har 13 uppfödare som medlemmar. De har förbundit sig att registrera sina valpkullar hos någon av de tre erkända internationella rasorganisationerna (WALA, ALAEU och ALAA) samt följa takorganisationens etiska regler.

Teemu Lepola ja Rico (Australian labradoodle, 5 kk)
Bildtext Rico trivs ute i skog och mark
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Finlands labradoodle

I Finland finns också "vilda" uppfödare som korsar pudel och labrador och kallar korsningen Finlands labradoodle.

Christel Roberts poängterar att det här inte är frågan om australisk labradoodle eftersom cockerspanieln saknas i korsningen.

- I den australiska varianten har korsningen gjorts för flera generationer sedan, medan det i den finländska labradoodlen kan vara en första generations korsning.

Lång väntetid om du vill ha en australisk labradoodlevalp - Spela upp på Arenan

Artikeln är en översättning av Yles Huippusuosittuja koiria jonotetaan jopa kaksi vuotta: pennut maksavat 3 500–4 000 euroa i bearbetning av Sara Langh

Diskussion om artikeln