Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Annalena Baerbocks gröna störst i opinionsundersökningarna i Tyskland – ingen ljusning i sikte för Merkels kristdemokrater

Från 2021
Annalena Baerbock står vid ett podium och talar.
Bildtext Så som läget nu ser ut kan Tysklands nästa förbundskansler vara De grönas partiledare Annalena Baerbock.

I Tyskland har de gröna kraftig vind i seglen. Med några månader kvar till förbundsdagsvalet ligger man i så gott som alla opinionsmätningar före förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater, som har styrt Tyskland i snart 16 år.

Så som läget nu ser ut kan Tysklands nästa förbundskansler vara De grönas partiledare Annalena Baerbock.

Efter att det för några veckor sedan blev klart att Baerbock är De grönas kandidat till posten som förbundskansler har partiet åtminstone tillfälligt gått förbi kristdemokratiska CDU som största parti i landet.

Med det stöd man har i opinionsundersökningarna står det redan nu så gott som klart att De gröna är ett parti som knappast kommer att kunna förbigås i de kommande regeringsförhandlingarna.

Baerbock har visserligen kritiserats för att hon saknar den politiska erfarenhet som krävs av en förbundskansler, men åtminstone hittills har den här kritiken inte skadat henne eller De gröna.

Klarar sig Baerbock bättre än Schulz?

När kampanjen inför valet i september nu så småningom börjar komma igång är Baerbock den som förväntas bli utsatt för de hårdaste attackerna.

Redan nu väcker hennes krav på en hårdare linje gentemot Kina och ett byggstopp för gasledningen Nord Stream 2 betydligt mer mothugg från de politiska motståndarna än tidigare.

Det spekuleras redan nu i om Baerbock kan komma att gå samma öde till mötes som socialdemokraten Martin Schulz i det förra valet. Också Schulz tillmättes goda chanser att bli förbundskansler, innan stödet för honom snabbt störtdök.

För Annalena Baerbock är utgångsläget ändå betydligt bättre.

I motsats till Schulz har hon ett starkt och självsäkert parti bakom sig och hennes främsta motståndare heter inte Angela Merkel utan Armin Laschet.

Armin Laschet står vid ett podium och håller tal.
Bildtext Armin Laschet utsågs till kristdemokraternas kandidat för posten som förbundskansler i slutet av april.

Avsatt spionchef står för nya problem

För CDU-chefen Armin Laschet är läget samtidigt om möjligt ännu dystrare än när han i slutet av april utsågs till Kristdemokraternas kandidat för posten som förbundskansler.

Nomineringsprocessen splittrade de kristdemokratiska leden och Laschets tidigare rival om kandidaturen Markus Söder har fortsatt att mer eller mindre öppet kritisera Laschet.

Problem för Laschet orsakar nu också nomineringen av ex-chefen för den tyska säkerhetstjänsten till CDU-kandidat i det kommande valet.

Den mycket kontroversielle Hans-Georg Maaßen ses stå för ett möjligt samarbete med det delvis högerextrema partiet AfD och han som CDU-kandidat bedöms driva tidigare Merkelväljare i armarna på De gröna.

Nomineringen av Maaßen till kandidat i en av valkretsarna i den östtyska delstaten Thüringen har redan hunnit väcka hård kritik också bland många inom CDU.

Maaßen tvingades lämna posten som chef för det tyska författningsskyddet efter ytterhögerns våldsamma protester i staden Chemnitz i augusti 2018. Maaßen hade offentligt ifrågasatt skildringarna av händelseförloppet kring protesterna.

Diskussion om artikeln