Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart är fastemånaden över – den stora festen id al-fitr firas i Åbo med smarriga delikatesser som samosas och halva

Från 2021
Uppdaterad 08.05.2021 09:51.
Bordet är dukat inför kvällens iftar middag som består av ris och kött.
Bildtext Arkivbild. Så här kan en kvällsvard, iftar, se ut under ramadan. Oftast ställs flera läckerheter fram på matbordet.
Bild: Yle/Sari Veikkolainen

Snart är en hel månads väntan över för alla de tusentals muslimska Åbobor som firar fastemånaden ramadan. På torsdag firas den stora festen id al-fitr.

- Id al-fitr kallas den stora festen efter ramadan. Då brukar många muslimer samlas i den lokala moskén för att be tillsammans. Det brukar vara ett tillfälle då båda sidorna av familjen samlas för att fira, berättar Åbobon Halimo Ahmed.

Kvinna med huvudduk och ansiktsmask blir intervjuad.
Bildtext Att dekorera i hemmet och se till att det finns tillräckligt med mat hör till under ramadan, berättar Halimo Ahmed.
Bild: Arash Matin / Yle

Ramadan, som är namnet på själva månaden i den muslimska kalendern, avslutas med en stor fest där släkt och vänner deltar. Barnen i familjen ser speciellt mycket fram emot id al-fitr, berättar Halimo.

- Under festligheterna efter ramadan får barnen presenter och nya festkläder. Det är nog mest det som de ser fram emot!

Halva och andra sötsaker hör till firandet

I år avslutas ramadan efter solnedgången onsdagen 12 maj. Trots coronaläget hoppas Ahmed på att det ska vara möjligt att fira med ett besök till moskén och en middag ute på restaurang.

- Läget är ännu osäkert, men restaurangerna har ju öppnat nu så kanske det kommer gå att fira som vanligt i år.

Äter du och din familj några speciella delikatesser under id al-fitr?

- God mat! Det finns några traditionella bakverk som brukar höra till. Vi lagar ofta halva, som är en söt dessert gjord på massor med socker. Den hittar man inte så lätt här i butikerna så man får göra den själv, skrattar Halimo.

Vill hjälpa de som inte har råd med festmåltid

Halimo berättar också att hennes familj brukar bjuda in nyanlända och personer som saknar uppehållstillstånd till hemmet för att äta tillsammans. På grund av coronaläget ser det här inte ut att vara möjligt i år. Istället planerar familjen att föra maträtter till de som behöver.

- Det tillhör ramadan att bry sig och ta hand om de som inte har råd att äta en festmåltid.

Bäst att tanka energirikt under fastetiden

Halimo Ahmed har snart en hel månads fastetid bakom sig. Under dagen ska de som vill och orkar fasta, och sedan när solen går ner dukas allehanda läckerheter upp.

Om man fastar under dagen gäller det att äta energirik kvällsmat. Samosas är en maträtt som brukar stå på bordet under fastemånaden ramadan hemma hos Halimo.

Samosa är ett degknyte som kan innehålla olika fyllningar.
Bildtext Arkivbild. Samosas och andra fettiga maträtter är gott efter en lång dags fastande.
Bild: Wikimedia commons

- Vi äter samosas. Samosas är ett triangelformat degknyte som kan fyllas med lite vad som helst, oftast med någon typ av köttfärs eller grönsaker. Sedan friteras det i olja. Det är ganska kraftig mat så man blir nog mätt.

Alla behöver inte fasta

Enligt Halimo Ahmed deltar inte alla muslimer i fastan. Barn, gamla och sjuka behöver inte fasta, men ungdomar kan själva välja att testa på dagsfastan.

- Om man känner sig lite låg under dagen så behöver man inte delta i fastan. Min dotter som är 13 år har börjat pröva på att fasta, men hon brukar bara testa några dagar under månaden.

Enligt Halimo är vatten det ända hon kan känna att hon saknar under dagsfastan, på kvällen får man ju äta det man vill. Och då passar det också bra att bryta fastan med riktigt energirika maträtter.

Diskussion om artikeln