Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rasmus Schüller tar Stockholm med storm och får förklara storheten med EM: "Sverige är ju lite bortskämda med fotbollsframgångar"

Från 2021
Porträtt på Rasmus Schüller framför en gammal husvägg med uteservering.
Bildtext Visst tar EM upp tankarna redan nu men samtidigt måste Rasmus Schüller fokusera på målen för Djurgårdens IF. Och så gäller det att kontrollera det som går att kontrollera för att inte åka på skador som kunde ha undvikits.
Bild: Daniel Ivarsson

Att Djurgården haft en alldeles strålande säsongstart i allsvenskan bidrar förstås till att mittfältaren Rasmus Schüller blir ett känt fotbollsnamn också i Stockholm. Men visst börjar svenskarna också ha koll på att det är stort med EM för Finland.

Djurgården nådde så långt som till semifinal redan i svenska cupen och efter det har allsvenskan inletts med idel segrar. Segern i måndags mot Malmö FF som tog hem hela serien i fjol satt förstås extra bra.

Rasmus Schüller på fotbollsträning med andra spelare.
Bildtext Sommarhalvåret är det Djurgårdens träningsanläggning nedanför Kaknästornet som är träningsplats.
Bild: Daniel Ivarsson

Rasmus Schüller har snabbt etablerat sig som fotbollsnamn i Stockholm.

När vi väntar vid Djurgårdens träningsanläggning utanför Kaknästornet i Stockholm har de yngre spelarna i laget full koll på vem både Yle och flera andra av journalisterna väntar på: "Schüller kommer strax", säger de, utan att vi frågat.

Rasmus Schüller fick succéstart i Djurgården i Stockholm

3:50

Hänt mycket på fem år

Det är fem år sedan Rasmus Schüller senast spelade i Sverige, då för Häcken i Göteborg. Han trivs bra och märker av en stor skillnad i intresset för Djurgården som klubb.

– Man märker att Djurgården berör många människor runtom i Sverige och särskilt i Stockholm, det är roligt att vara del av en sån klubb. Man känner att man är del av en anrik historia när man får ha den klubbtröjan till låns ett tag och göra det bästa av sin tid här.

Rasmus Schüller i intervjusituation vid fotbollsplanen.
Bildtext Också det svenska medieintresset för Rasmus Schüller har varit stort och han beskrivs ha fått en succéstart i laget.
Bild: Daniel Ivarsson

Sedan den senaste Sverigesejouren har Schüller hunnit med ett par säsonger i USA och en sväng tillbaka till HJK i Helsingfors.

– Det känns som hundra år sen jag bodde i Sverige senast. Det har hunnit hända mycket, det är som om man är en helt annan person nu fast det bara är fem år sen. Och fotbollsmässigt har jag utvecklats mycket, tagit kliv och blivit större och starkare, och säkert också genom erfarenhet en klokare fotbollsspelare.

Stockholm och Vasastan där han bor med sin sambo tycker han också mycket om. Vid sidan av fotbollen studerar han juridik och bara samhället öppnar upp mer ser han fram emot att börja njuta av vad staden har att erbjuda. Stockholmsbo ska han vara ett tag, kontraktet med Djurgården är skrivet på tre år.

"Jättetuff konkurrens i allsvenskan"

När det gäller målen i Djurgården säger han att SM-guld förstås skulle vara en dröm att nå, men att det uttalade målet för klubben är att nå Europaplatserna.

– Det är jättetuff konkurrens i allsvenskan, vi vill så klart vinna alla matcher men bara att vara med där och fajtas om toppositionerna tror jag vi är nöjda med. Eller nöjda är vi ju inte, men att vara med där i toppen är det uttryckliga målet.

Rasmus Schüller i gatumiljö i Vasastan i Stockholm.
Bildtext I Vasastan är det bra att bo och Rasmus Schüller ser fram emot att staden och allt den har att erbjuda så småningom öppnar upp i större grad.
Bild: Daniel Ivarsson

Samtidigt kretsar tankarna förstås mycket kring EM.

– Så klart tänker man på det. Om man platsar, vilket jag hoppas på och arbetar för dagligen, är det ju höjdpunkten i ens fotbollskarriär.

– Men samtidigt måste man vara här och nu och fokusera på den dagliga fotbollsverksamheten, annars blir det ingenting av det där fotbollsspelandet.

Man får vara noggrann att inte åka på skador som kunde ha undvikits genom att sköta om sig på bästa möjliga sätt

Samtidigt gäller det att kontrollera det som går att kontrollera för att undvika skador.

– Klart man väljer vilka situationer man går in i, i dueller på planen och så. Men ska man spela måste man spela till hundra procent.

– Men man kan förbereda sig under träningarna och efteråt, och vara jättenoggrann att man inte åker på skador som kunde ha undvikits genom att sköta om sig på bästa möjliga sätt.

Porträtt på Rasmus Schüller, närbild i fotbollsplansmiljö.
Bildtext EM blir höjdpunkten i karriären, säger den strax 30-åriga Rasmus Schüller: "Om man blir medvald, vilket jag hoppas på och arbetar för dagligen."
Bild: Daniel Ivarsson

Efter vår intervju med Schüller står flera svenska journalister på tur.

Förstår de i Sverige hur stort det är med EM för Finland?

– Svårt att säga, Sverige är ju lite bortskämda med fotbollsframgångar och vana vid att vara med i stora turneringar. Kanske har de lite glömt bort hur speciellt det kan vara att vara med första gången? Men nog har man blivit intervjuad av svenska medier om betydelsen av ett första EM, och jag har försökt poängtera att det betyder mycket. Och jag tror de tror på en.

Diskussion om artikeln