Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvinna dömdes till över tre års fängelse i Norge för deltagande i IS-verksamhet

Från 2021
Uppdaterad 04.05.2021 17:22.
Lapsia al-Holin leirillä.
Bildtext Barn i lägret al-Hol i Syrien 2020.
Bild: Otso Reunanen/ Yle

Oslo tingsrätt har dömt en 30-årig kvinna till fängelse i tre år och sex månader. Hon anses ha varit med i en terrororganisation, och anses ha deltagit i verksamheten helt medvetet, rapporterar NRK.

Kvinnan hade åtalats för samröre med terrororganisationen IS i Syrien.

Hon ställdes inför rätta efter att hon i mars 2020 anlände till sitt hemland från lägret al-Hol i Syrien, tillsammans med två barn. Ett av barnen var allvarligt sjukt. 

Den norsk-pakistanska kvinnan åtalades för deltagande i terrorverksamhet under åren 2013-2019.  Hon var gift tre gånger, och åtalades också för att ha tagit emot ekonomiskt stöd från IS då hennes första man hade dött. 

Åtalades för att ha skött hem och barn - inte för deltagande i terrorbrott

Kvinnan greps då hon anlände till Norge. Hon åtalades för att ha deltagit i IS verksamhet genom att ta hand om barnen och hemmet. Hennes insatser i hemmet anses ha gjort det möjligt för maken att aktivt idka terrorverksamhet. 

Enligt domslutet utgjorde den här kvinnan i likhet med många andra ovärderliga stöttepelare som möjliggjorde jihad och höjde IS-krigarnas motivation vid fronten. De anses också ha skapat grunden för en ny generation krigare.

Under rättegången har fokus varit inriktat på frågan om kvinnan befann sig i Syrien frivilligt eller av tvång. Enligt dagens dom var kvinnan medveten om vad hon gjorde.  
 
Dagens dom tros få följder också för de andra norska kvinnor som fortfarande befinner sig i Syrien.

Oklara öden för anhöriga till IS-krigare

År 2019 föll terroristorganisationen Islamiska staten (IS) samman i Syrien och Irak. Anhöriga till IS-krigare  - bland annat västerländska kvinnor -  fördes då till olika läger, bland annat till  al-Hol i Syrien.  

I Norge ledde ovannämnda kvinnas öde till politisk turbulens eftersom en del politiker har ansett att Norge inte ska ta hem vuxna personer som har anslutit sig till IS, men att  barnen nog kunde ha tagits hem. Kvinnan vägrade dock att ge ifrån sig sina barn.

Själv har kvinnan förnekat att hon skulle stödja IS ideologi, och hon har sagt att hon ångrar djupt att hon reste till kalifatet. Hon har också sagt att hon försökte fly men att det varit omöjligt. 

Försvaret hävdade att kvinnan varit ett offer för människohandel.