Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mourinho behövde bara vänta två veckor på nytt jobb – tar över Roma nästa säsong

Från 2021
José Mourinho i casual-kläder (grå byxor, grå munkjacka) skrattande på en gata i London.
Bildtext En ledig José Mourinho fångades av fotografer i London förra veckan. Nu går flyttlasset till Rom för den portugisiska tränaren.
Bild: Copyright � 2020 BACKGRID UK

För 15 dagar sedan fick José Mourinho sparken efter en misslyckad sejour i Tottenham. Kommer "The Special One" någonsin att få ett tungt tränarjobb igen, undrades det på sina håll. Men redan nu är det klart att portugisen tar över italienska storklubben Roma nästa säsong.

Roma berättar om den nya anställningen på klubbens hemsida. Redan tidigare hade det italienska laget meddelat att nuvarande tränaren Paulo Fonseca lämnar Roma efter den pågående säsongen. Nu offentliggör klubben nöjt att det blir José Mourinho som tar över uppdraget i sommar. Och Mourinho är lika glad han.

– Tack till familjen Friedkin för att de valde mig för att leda denna stora klubb och få vara en del av deras vision, säger Mourinho och tackar Romas amerikanska ägare.

– Efter möten med ägarna förstod jag till fullo vilka ambitioner de har för AS Roma. Det är samma ambitioner och målsättningar som alltid har motiverat mig och tillsammans vill vi bygga ett vinnande projekt de kommande åren. Romasupportrarnas otroliga passion övertygade mig att tacka ja till jobbet och jag väntar otåligt på starten av nästa säsong, säger Mourinho.

Tre sura slut i England

Om Mourinho lyckas få ett personligt uppsving i Roma blir mycket intressant att se. Portugisen var oerhört framgångsrik i Porto, Chelsea, Inter och Real Madrid men de senaste tre jobben i England har gett en sur eftersmak då såväl hans andra sejour i Chelsea som hans tid i Manchester United och Tottenham slutade med att Mourinho fick sparken efter dåliga resultat.

För Roma handlar det ändå om en vass värvning. Mourinhos rykte är starkt i Italien efter hans succé med Inter förra decenniet. Roma har varit på nedgång de senaste åren, klubben ligger bara på sjunde plats i Serie A och kommer inte att spela i Champions League nästa säsong.

Kan vara en lämplig uppgift för en tränare som nu får slå ur underläge mer än tidigare i sin karriär. I Tottenham varade hans tid bara i 17 månader, nu återstår att se hur långlivad José Mourinho blir i den eviga staden.