Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordmånga kandidater i kommunalvalet – Sannfinländarna och SFP har sug men SDP har det svårare: "Ett generationsbyte på gång"

Från 2021
Uppdaterad 04.05.2021 19:11.
Fotograf fotograferar en av Centerns kandidater i en tillfällig fotostudio.
Bildtext Kandidaterna fotograferas för kampanjerna. En stor del av kommunalvalskampanjerna kommer att föras på sociala medier i år.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och De gröna säger att de har lyckats få ovanligt många kandidater att ställa upp i år. Kandidatlistorna för kommunalvalet blev klara i dag.

Coronafrist gav fler kandidater i kommunalvalet

5:37

Kristdemokraternas partisekreterare Asmo Maanselkä har bråttom då Svenska Yle når honom per telefon. Han kör runt i Helsingfors för att få de sista underskrifterna till kandidatlistan.

KD har i år fått ihop cirka 1 930 kandidater, det är lite färre än vid förra kommunalvalet.

– Vi har nog haft lite problem med att få ihop listorna, men vi har haft stor framgång med att få kandidater i de österbottniska kustkommunerna, speciellt i Larsmo, säger Maanselkä.

Päivi Räsänen Kristillisdemnokraattien striimaustudiossa. Etualalla puoluesihteeri Asmo Maanselkä fasilitoimassa lähetystä.
Bildtext Kristdemokraternas Asmo Maanselkä intervjuar partiordförande Päivi Räsänen under ett virtuellt valevenemang.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Svenska folkpartiet som också är starkt i Österbotten ser ändå inte att Kristdemokraterna är något hot.

– Inte är det någon hemlighet att vi har hård konkurrens med Kristdemokraterna i Larsmo, men i övrigt borde det inte påverka vårt resultat, säger Sfp:s partisekreterare Fredrik Guseff.

Flytten av kommunalvalet har gett fler kandidater

Senast klockan 16 i dag ska partierna ha lämnat in sina kandidatlistor till kommunerna runtom i Finland.

Kommunalvalet skulle ursprungligen ha hållits den 18 april, men flyttades fram till den 13 juni på grund av coronaepidemin.

Flera partier säger att de har lyckats få några hundra nya kandidater under tilläggstiden, men att andra samtidigt har hoppat av - på grund av till exempel sjukdom eller flytt från kommunen.

Partisekreterarnas uppgifter om antalet nominerade är uppskattningar. De exakta siffrorna klarnar senare.

SDP: “Inte har det varit lätt, det är ett generationsbyte på gång”

Sannfinländarna har lyckats få ihop ungefär 5 800 kandidater, det är 2 000 fler än i valet för fyra år sedan.

– Vi hade bra fart och kö till partiledaren på alla våra torgmöten. Sen kom pandemin och störde kampanjen. Vi hade säkert haft 6 500 kandidater utan corona, farten tog slut, säger Matti Putkonen, verksamhetsledare på Sannfinländarna.

Sannfinländskt valtält uppställt på ett torg i Tammerfors.
Bildtext I november ifjol var det ännu möjligt att ordna jippon på torget. Den här bilden är från en marknad i Tammerfors.
Bild: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Statsministerpartiet Socialdemokraterna har inte haft lika mycket vind i seglen under nomineringen. Partisekreterare Antton Rönnholm medger att det har varit motigt.

– Inte har det varit lätt. Folk säger att det är brist på tid och sedan har vi många sådana som har varit aktiva jättelänge som nu säger att det är dags för yngre att ta över. Det är ett generationsbyte på gång, berättar Rönnholm.

SDP:n striimausstudiota valmistellaan lähetystä varten. Etualalla henkilö asentaa katosta roikkuvaa johtoa.
Bildtext “Det ska finnas en sosse att rösta på i varje kommun. I Fastlandsfinland är det bara ungefär 15 kommuner där vi inte har kandidater”, säger Antton Rönnholm.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Socialdemokraternas mål var att nå upp till 6 000 kandidater, nu har man ungefär 5 600 kandidater.

– Det går ganska bra för partiet, i gallupundersökningarna är vi etta, så många tänker kanske att det nu är en bra tid att ge utrymme för nya förmågor, funderar Rönnholm kring orsaken till att generationsskiftet i partiet sker just nu.

Motigt i Centern, men de har ändå flest kandidater

Det stora kommunpartiet Centern har också haft svårare att hitta kandidater i år, men har trots det flest kandidater av alla partier.

Partisekreterare Riikka Pirkkalainen uppskattar att Centern har knappt 6 800 kandidater, medan partiet hade ungefär 7 500 vid valet för fyra år sedan.

Keskustapuolueen striimaustudiossa valmistaudutaan suoraan lähetykseen.
Bildtext Centerns slogan i kommunalvalet är “Centern - gör önskningar till verklighet”
Bild: Petteri Bülow / Yle

Liksom i SDP talar man i Samlingspartiet om generationsskifte. Kommunvalet kan bli ett val där kampanjen förs på sociala medier, vilket eventuellt gynnar yngre kandidater.

Men också de äldre väljarna vet vem de ska och brukar rösta på, utan torgmöten, säger partisekreterare Kristiina Kokko. Kommunalvalet är ofta en form av val där man röstar på bekanta och kompisar.

En stund efter att kandidatnomineringen hade avslutats kom partiordförande Petteri Orpo med sitt glädjebudskap på Twitter. Samlingspartiet räknar ihop till 6015 kandidater och går därmed förbi Sannfinländarna i fråga om kandidatantal.

Både SFP och De Gröna är ovanligt nöjda med kandidatnomineringen

Svenska folkpartiet har lyckats öka antalet kandidater i flera stora städer som Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo och Vasa.

– Det ser riktigt bra och lovande ut. Vi har 1 385 kandidater, vilket innebär en märkbar ökning från förra valet då vi hade 1 324 kandidater. Det är första gången sedan 1984 som vi har ökat antalet kandidater från föregående val, säger partisekreterare Fredrik Guseff.

RKP.n vaalitapahtuma. Etualalla henkilö jonka pusakassa RKP:n leppäkerttu-logo ja kaulassa nauha, jossa teksti SFP-RKP, taustalla nainen jakamassa vaaliesitettä.
Bildtext "I kommunalval är varje kommun ett eget litet val", säger Sfp:s Fredrik Guseff.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Ett annat parti som lyckats bra med kandidatnomineringen är De gröna. Partiet har 2 800 kandidater och det är nytt rekord.

Kampen står mellan Centern och Sannfinländarna

Vänsterförbundet går till val med temat “På barnens sida”. Partisekreterare Mikko Koikkalainen anmäler 3 000 kandidater i årets kommunalval. Det är 200 färre än senast.

– Det har skett en naturlig föryngring av kandidatlistorna, men vi har antagligen fortfarande fler män än kvinnor på listorna, säger Koikkalainen.

Muista turvavälit -kyltti Vasemmistoliiton vaaliteltalla
Bildtext På de 26 största orterna har Vänsterförbundet lika många kandidater som senast, däremot har det varit svårare att få kandidater i de små kommunerna.
Bild: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Koikkalainen anser att antalet kandidater verkligen har betydelse för hur ett parti klarar sig i valet. Många kandidater i en kommun betyder fler invalda.

I de mindre, finska kommunerna kommer kampen att stå mellan Centern och Sannfinländarna, förutspår Koikkalainen.

Kommunalvalet ordnas den 13 juni. Förhandsröstningen sker mellan 26 maj och 8 juni.

Samlingspartiets kandidatantal uppdaterat kl 19.10