Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Beteende på sociala medier sätter stopp för landslagsspel – Tyskland med tränaren Toni Söderholm nobbar NHL-målvakt

Från 2021
Thomas Greiss i full målvaktsmundering med Detroits vita tröja ger ner på knä för att rädda en puck.
Bildtext Detroitmålvakten Thomas Greiss politiska åsikter har gjort honom till en persona non grata i tysk ishockey.
Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Detroits formstarka målvakt Thomas Greiss missar NHL-slutspelet och kunde vara aktuell för vårens VM. Men Tysklands landslagsledning med förbundskapten Toni Söderholm i spetsen säger bestämt nej. Orsaken: Greiss åsikter på sociala medier.

Det är den tyska sajten eishockeynews.de som avslöjar att Thomas Greiss inte längre är aktuell för landslagsspel med Tyskland. Enligt sajten beror det på Greiss uppträdande på sociala medier.

Bland annat skrev målvakten för två månader sedan ett Instagraminlägg där han beklagade radioprataren Rush Limbaughs död med en hyllning till den kontroversielle Limbaugh.

Tidigare har han också gillat Instagraminlägg som förnedrat den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton, bland annat ett som jämförde henne med Adolf Hitler. Greiss har offentligt uttryckt sitt stöd för USA:s tidigare president Donald Trump, och bland annat gillat en video där Trump halshugger sina rivaler.

– Så länge den nuvarande ledningen är ansvarig kommer Thomas Greiss inte att bjudas in, säger förbundets sportchef Christian Künast till eishockey.de.

Osäkerhet kring värderingar

– Vi kan inte vara 100 procent säkra när det gäller hans inställning till våra värderingar. En uttagning är därför inte aktuell, säger Künast.

Den 35-åriga Greiss har gjort tolv säsonger i NHL och totalt 30 A-landskamper. Han spelade senast VM för Tyskland 2017. Han har den här säsongen varit Detroit Red Wings förstamålvakt och spelat totalt 33 matcher för laget som ligger sjua av åtta lag i Central Division.

Greiss har avslutat säsongen urstarkt och valdes förra veckan till veckans spelare i NHL efter att bland annat ha hållit nollan två gånger.

Särskilt många NHL-förstärkningar kommer Tyskland inte ha när VM startar i Riga senare denna månad. Bland de få namn som kan komma på tal för Toni Söderholms landslag tal för att deras klubbar missar NHL-slutspelet finns Tim Stützle från Ottawa Senators och Tobias Rieder från Buffalo Sabres.