Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jordskredsseger för Partido Popular och högerledaren Isabel Díaz Ayuso i Madrid: "Madrid kan inte kontrolleras eller tvingas till saker"

Från 2021
PP:s ledare Pablo Casado och PP:s ledare i Madrid Isable Díaz Ayuso
Bildtext PP:s ledare Pablo Casado och PP:s ledare i Madrid Isable Díaz Ayuso.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Spaniens huvudstad Madrid har den konservativa regionala ledaren Isabel Díaz Ayuso vunnit det regionala valet och mer än fördubblat stödet för sitt högerparti, Partido Popular (PP).

PP har ökat sitt stöd från 22 till 44 procent, men måste förlita sig på ett annat parti för att säkra majoritet i huvudstaden.

PP får 65 av det regionala parlamentets 136 platser, vilket är fyra platser färre än vad som krävs för egen majoritet.

En sannolik samarbetspartner för PP är extremhögerpartiet Vox.

Partido Popular tog en jordskredsseger i Madrid
Bildtext Isabel Díaz Ayuso sparade inte på orden i sin kritik mot landets styrande vänsterregering under nattens segertal.
Bild: STELLA Pictures / ddp

PP trotsade regeringens coronadirektiv

Díaz Ayuso har gjort sig känd under coronapandemin för att trotsa centralregeringens direktiv genom att bland annat hålla butiker och barer öppna i Madrid.

Madridregionen har drabbats hårt av pandemin och antalet smittade har varit betydligt högre i regionen än det nationella genomsnittet.

I nattens segertal sa Díaz Ayuso att Pedro Sanchez vänsterregering inte förstår invånarnas sätt att leva.

- De förstår inte vårt sätt att leva, det är därför Sanchez och hans kollegor inte går hem i Madrid. Madrid kan inte kontrolleras eller tvingas till saker.

Díaz Ayuso hävdade också att det innebär frihet att bo i Madrid.

- Frihet innebär att en person kan börja tusen gånger från noll, att ge ungdomar möjligheter och de äldre trygghet. Det är frihet, och de (centralregeringen) ville ta bort det från oss.

Podemos grundare Pablo Iglesias
Bildtext Under natten meddelade vänsterpartiet Podemos grundare Pablo Iglesias att han lämnar politiken till följd av partiets dåliga valresultat.
Bild: EPA
PSOE:s kandidat Angel Gabilondo
Bildtext Socialistpartiet PSOE blev valets stora förlorare och fick 24 mandat i det regionala parlamentet. I valet 2019 knep partiet 37 mandat.
Bild: EPA

Källor: Reuters, The Guardian, Yle

Diskussion om artikeln