Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En minderårig person är gripen för branden på Karis järnvägsstation

Från 2021
Uppdaterad 06.05.2021 14:10.
En brandbil står parkerad utanför en gul träbyggnad som är en järnvägsstation. Till höger löper järnvägsspåren.
Bildtext Väntrummet i järnvägsstationen började brinna på tisdagskvällen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Polisen har gripit en person som är misstänkt för att ha anlagt branden i väntrummet på Karis järnvägsstation på tisdagen (4.5). Det handlar om en minderårig person.

Ärendet utreds nu som sabotage och det kan ge upp till fyra års fängelse. Polisen fortsätter förhöra den misstänkta och eventuella vittnen, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen.

- Både vittnesiakttagelser och upptagningar på övervakningskamerorna har haft en central roll för att polisen skulle kunna gripa personen i fråga, säger han.

Sjöholm vill inte gå in på hur många som fanns på plats då branden uppstod. Men han säger att där har funnits flera personer. Det finns inte några misstänkta utöver den gripna.

Polisen: Tur att skadorna inte blev allvarligare

Mats Sjöholm ser allvarligt på det skedda eftersom branden kunde ha förorsakat betydligt större skador än den gjorde. Det har till exempel funnits en konkret fara att den historiska byggnaden från 1800-talet kunde ha förstörts, säger han.

- Nog är det jätteallvarligt med tanke på vad som kunde ha hänt i värsta fall. De materiella skadorna är rätt små, men människoliv kunde ha varit i fara.

Väntrummet är i ostädat skick.
Bildtext Väntrummet på stationen i Karis har på senare tid också haft besökare som smutsat ner och skadat lokalen. Bilden är från i vintras.
Bild: Yle / Pia Santonen

Järnvägsstationen i Karis har varit ett populärt tillhåll för ungdomar och det har diskuterats en hel del om att lokalen har vandaliserats. Mats Sjöholm säger att polisen nog har varit medveten om problematiken.

- Vi har haft ett extra öga på stället, men inte haft möjlighet att vara närvarande hela tiden.

Förundersökningen kommer att fortsätta med förhör både av den gripna och av vittnen för att få en bättre bild av händelseförloppet. Senast på lördag (8.5) fattar polisen beslut om den gripna personen ska häktas.

Bilden från väntsalen tillades onsdagen 5.5.2021 klockan 14.23.