Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Indisk virusvariant oroar i Österbotten – experter varnar för fortsatta brister i coronatestningen av resenärer

Från 2021
Skylt med texten "Coronatest" på finska och svenska.
Bildtext Arkivbild från coronatestningen vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Virusläget är fortfarande lugnt i Österbotten. Men coronasamordningsgruppen ser ändå orsak till oro: Resenärer som anländer från Indien har hämtat med sig smitta till landskapet utan att testas vid flygplatsen.

Coronasamordningsgruppen kunde på sitt möte den här veckan konstatera att virusläget är tacksamt lugnt och att Vasa sjukvårdsdistrikt fortfarande befinner sig på epidemins basnivå.

Under den senaste veckan har man konstaterat 14 nya fall i regionen och på onsdagen var incidensen 16.

Samtidigt påtalar gruppen vad man ser som den största risken för att smittan får ny fart i Österbotten: Utlandsresor och särskilt det faktum att det fortsättningsvis inte är alla resenärer som testas för corona då de anländer till något flygfält i Finland.

Enligt den gällande principen borde alla som anländer till landet testas, men en del resenärer har ett intyg om ett negativt testresultat och behöver då inte testas på nytt i Finland.

Indisk virusvariant bekymrar

Under de senaste veckorna har det här påverkat smittoläget i Österbotten, skriver coronagruppen i ett pressmeddelande. Under de senaste veckorna har över hälften av smittfallen bekräftats härstamma från utlandet.

Resenärer som anländer från Indien och dess närområden har samtidigt konstaterats smittade först i samband med tester som genomförts i Österbotten.

Gruppen påtalar en uppenbar risk för att resenärer för smittan vidare eftersom de är ovetande om att de bär på viruset.

Gruppen är särskilt bekymrad för att den virusvariant som härstammar från Indien ska spridas i Finland och i Österbotten.

Skickar hälsning till THL

Österbottens coronasamordningsgrupp uppger i sitt pressmeddelande att man skickat ett önskemål till Institutet för hälsa och välfärd THL samt Social- och hälsovårdsministeriet om att praxisen gällande testningen vid ankomsten till Finland borde förtydligas.

Gruppen anser att coronatest borde vara obligatoriska för åtminstone de resenärer som anländer från länder där det förekommer virusvarianter.

Diskussion om artikeln