Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungerns utrikesminister avvisar EU-kritik mot Kina: "De mest högljudda kritikerna gör de största affärerna med Kina"

Från 2021
Uppdaterad 05.05.2021 15:11.
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó träffade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto i Helsingfors.
Bildtext Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó träffade Finlands utrikesminister Pekka Haavisto i Helsingfors.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Ungerns utrikes- och handelsminister Péter Szijjártó träffade på onsdagen utrikesminister Pekka Haavisto i Helsingfors. Haavisto tog upp frågor om rättsstaten och mediernas frihet medan Szijjártó underströk vikten av energi- och miljösamarbetet med Finland. Han försvarade också Ungerns allt närmare relationer med Kina.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó som är känd för sin skarpa tunga gentemot kritiska medlemsstater, var rena artigheten själv då han på onsdagen besökte Helsingfors och sin kollega Pekka Haavisto.

Haavisto försäkrade att han tog upp oroande frågor som känns angelägna för finländare.

- Jag tog upp frågor om rättsstaten, mediernas frihet och vikten av att Ungern främjar jämställdhet mellan könen genom att underteckna Istanbul-konventionen om våld mot kvinnor sa Haavisto.

Många minns ännu Péter Szijjártó för den skarpa kritik som han framförde år 2019 när han besökte Helsingfors då Finland var EU-ordförande.

Ungern motsatte sig ännu då att Finland ville koppla EU:s budget ihop med principen om rättsstaten. Polen och Ungern hotade länge att använda sitt veto men gav slutligen upp, även om de har fört frågan vidare till EU-domstolen.

Ungerns utrikes- och handelsminister Péter Szijjártó är långvarig parlamentsledamot och han ledde tidigare Fidelitas, det styrande partiets Fidesz ungdomsorganisation.
Bildtext Ungerns utrikes- och handelsminister Péter Szijjártó är långvarig parlamentsledamot och han ledde tidigare Fidelitas, det styrande partiets Fidesz ungdomsorganisation.
Bild: EPA-EFE/Tibor Rosta

Szijjártó, som också träffade näringsminister Mika Lintilä, underströk vikten av energi- och miljösamarbetet med Finland och de traditionellt nära relationerna mellan de finsk-ugriska länderna.

Han försvarade också Ungerns allt närmare relationer med Kina, samtidigt som EU på onsdagen beslöt om nya handelsåtgärder mot Kina, som i Peking sannolikt uppfattas som aggressiva.

- Jag yrkar alltid på mindre skenhelighet och mindre dubbla standarder då man talar om relationerna med Kina. De som kritiserar Kina mest högljutt, det är de som har de största affärerna med Kina, sa Szijjártó.

- Vi anser att det ligger i EU:s intresse att ha ett pragmatiskt förhållande till Kina, som bägge drar nytta av.

Szijjártó besökte Finland eftersom Ungern snart bli ordförande för Europarådets ministerkommitté, (som inte ska förväxlas med EU-ordförandeskapet) som spelar en viktig roll för mänskorättsfrågor i EU.

Diskussion om artikeln