Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Duon Perk gör musik till bland annat Celine Dion och Smokie – men vissa låtar stannar i egen ägo

Från 2021
Perk
Bild: Privat

Låtskrivarna Anders Borgius och Nalle Ahlstedt har skrivit musik för flera världsartister. Längs med åren har de samlat på sig en stor repertoar med låtar som de själva ger ut under namnet Perk.

Anders Borgius från Perk om nya låten Better taste than wine

Programmet är inte längre tillgängligt

Anders Borgius och Nalle Ahlstedt träffades på ett låtskrivarläger i Danmark för omkring tio år sedan och därefter började de skriva låtar tillsammans.

Duon har skrivit låtar för bland annat Bella Thorne, Smokie och Celine Dion. Dessutom ger de själva ut musik under artistnamnet Perk.

Låtar på hög resulterade i Perk

Som låtskrivare kan tillvägagångssättet att skriva musik varierar mycket. Ibland handlar det om uppdrag och ibland jobbar man tillsammans med en artist eller med en annan låtskrivare.

Det handlar om att vara kreativ och spåna många idéer och jobba vidare på vissa som kan resultera i en eller flera låtar.

– Ibland uppstår en idé i bilen. Eller så sitter man fem dagar i sträck och bara jobbar, berättar Borgius.

I vissa fall avbryts projekten eller så ändrar en artist sig och låtskrivaren blir kvar med sin egen låt. Som för många låtskrivare har hänt flera gånger för Borgius och Ahlstedt.

– Det är så det funkar.

Men Borgius och Ahlstedt tyckte det var synd att låta låtarna gå till spillo. Låtar de arbetat länge med och som de själva var nöjda med.

Då uppstod idén till Perk och de bestämde de sig för att själva ge ut de låtar som inte gick vidare till något projekt eller någon artist.

DET HÄR ÄR PERK

Utmanar Vegatoppen

Perk utmanar Vegatoppen med låten Better taste than wine.

Låten har ändrat skepnad många gånger. Från början var den en ballad och därefter fick låten ett Westlife-stuk. Efter flera korrigeringar fick den sin slutgiltiga form.

– Det blir inte alltid som man tänkt sig, det kan gå fram och tillbaka.

Perk har främst hållit sig till studion men de har planer på att uppträda för publik i framtiden och har siktet på festivaler.

– Vi är ivriga och väntar på att kunna spela. Det kliar i fingrarna, säger Anders Borigus.

Du hittar röstningsartikeln högst upp på den här sidan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln