Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronavacciner ges troligen till yngre tonåringar från och med sommaren – och tester på barn under 12 år har påbörjats

Från 2021
En vaccinspruta.
Bildtext En coronavaccinspruta fotograferad vid vaccinationsstället på Busholmen i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Inga av de coronavacciner som är godkända i EU får för tillfället ges till barn under 16 år, eftersom yngre personer än så inte deltog i de ursprungliga kliniska studierna.

Pfizers coronavaccin har sedan i januari testats på 12–15-åringar och ger personer i de här åldrarna ett 100-procentigt skydd mot att få covid-19, enligt vad läkemedelsbolaget själv uppger. I studien deltog knappt 2 300 personer i USA.

Mika Rämet som är chef för vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet och professor i pediatrik säger att det inte finns anledning att tvivla på resultatet, och att det var väntat att vaccinet skulle vara ännu effektivare än för vuxna.

– När covid-19 oftast är en lindrig sjukdom bland barn och unga så är jag inte överraskad över att det skydd vaccinet ger är så här gott för dem, kommenterar han.

Porträtt på Mika Rämet.
Bildtext Mika Rämet jobbar med vaccinforskning och är också expert på barnsjukdomar.
Bild: Tammerfors universitet

Hos personer som är 16 år eller äldre har skyddseffekten varit drygt 95 procent efter två doser, enligt en stor israelisk studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften The Lancet den här veckan.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA granskar nu Pfizers studie över 12–15-åringar och väntas nästa månad ge klartecken för att unga i de här åldrarna ska kunna få vaccinet.

Då skulle de kunna vaccineras från och med sensommaren, efter att Finland formellt har fattat beslut om det och de äldre har fått möjlighet att ta vaccinet först.

Vaccintillverkaren Moderna är antagligen inte långt efter. Företaget startade i februari studier på 12–17-åringar.

Hur nödvändigt är det då att ge barn coronavaccin? Mika Rämet säger att det precis såsom för vuxna handlar om att väga fördelarna med vaccinet mot eventuella nackdelar.

– Men till exempel när det gäller Pfizers coronavaccin så har det inte uppdagats allvarliga biverkningar, betonar han.

Han påpekar att det gäller att vara extra noggrann med att det faktiskt är till nytta att vaccinera också barn, just med tanke på att de oftast drabbas lindrigt av covid-19.

Men samtidigt är det så att vissa barn ändå kan få en allvarlig coronainfektion, eller få allvarliga inflammatoriska problem som en följdsjukdom – ett fåtal sådana fall har man också konstaterat i Finland.

Det talar alltså för att det lönar sig att vaccinera barn.

Senare kanske också för barn under 12 år

Pfizer och Moderna har dessutom nyligen börjat testa sina coronavaccin på barn som är 6 månader eller äldre.

– Om vaccinet visar sig vara säkert och effektivt och ger ett långvarigt skydd så finns det inte något skäl till varför man inte skulle kunna ge det också till riktigt unga barn, säger Mika Rämet.

Han drar paralleller till vaccinet mot rubella, eller röda hund som det också kallas. Det ges till unga barn, främst för att de inte ska sprida sjukdomen vidare till gravida kvinnor, för det orsakar fosterskador.

På motsvarande sätt kan barn som vaccineras mot covid-19 hjälpa till med att minska på spridningen av coronaviruset, och därmed skydda äldre personer, som inte är 100 procent skyddade, trots att de är vaccinerade.

Barn under 12 år kan börja få coronavaccin ännu i år, om studierna visar att det är säkert och effektivt.

Pfizer uppgav den här veckan att man i september siktar på att ansöka om att företagets coronavaccin ska få användas för barn som är 2–12 år gamla i USA.

– Men även om barn kommer att hjälpa till med att vi kan uppnå flockimmunitet mot covid-19 i Finland så innebär det inte att vuxna borde låta bli att vaccinera sig mot covid-19, betonar Mika Rämet.

Han tillägger att särskilt ovaccinerade riskerar få covid-19. Allt som krävs är att en smittad person befinner sig i närheten.