Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oppositionens Yair Lapid ska försöka lösa det politiska dödläget i Israel – är det slutet på Netanyahus 15 år vid makten?

Från 2021
Uppdaterad 05.05.2021 18:59.
Man i kostym går mot en kamera.
Bildtext Yair Lapid är ny regeringsbildare i Israel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Israel står fortfarande utan regeringskoalition efter att tidsfristen för den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu löpte ut sent i går. Under onsdagskvällen kom ändå beskedet: Centerpolitikern Yair Lapid får möjligheten att försöka bilda en koalitionsregering.

Netanyahu misslyckades med uppgiften att bilda regering inom fyra veckor, vilket fick blickarna att vändas mot hans politiska rivaler. President Reuven Rivlin träffade i dag oppositionens Yair Lapid och den tidigare Netanyahuallierade Naftali Bennett.

Med sina 12 år i ett sträck som premiärminister är Netanyahu den som innehaft premiäministerposten längst i Israels historia.

Totalt har han ändå varit premiärminister i 15 år. Han satt nämligen sin första mandatperiod mellan åren 1996 och 1999.

Men nu kan det bli dags att vända blad – förutsatt att Yair Lapid lyckas med sitt uppdrag.

Ett femte val på två år?

Israel gick till val den 23 mars, för fjärde gången inom två år. Ifall man inte lyckas lösa det politiska dödläge som fortsatt råder, får folket gå till valurnorna igen i höst – för femte gången på drygt två år.

Netanyahus högerparti Likud vann valet vilket gav Netanyahu mandat att säkra en majoritet av de 120 mandaten i parlamentet Knesset.

Men trots flera möten med sina rivaler blev det ingen överenskommelse.

Vägen till en ny regering ser fortsatt svårt ut

― Anders Persson, Israelexpert

56 ledamöter stöder Lapid

Efter att tidsfristen för Netanyahu löpte ut var bollen i president Rivlins händer. Presidenten, som snarast har en ceremoniell roll, utsåg Lapid till ny regeringsbildare.

Lapid är det oppositionella centerpartiet Yesh Atids ordförande. Han stöds över de ideologiska gränserna av åtminstone 56 ledamöter av totalt 120.

Men lyckas han få de behövliga 61 rösterna för majoritet?

Mellanösternexperten Anders Persson vid Linnéuniversitetet i Växjö bedömer att det är möjligt att han lyckas med det:

– Men vägen till en ny regeringe ser fortsatt svårt ut. Netanyahu verkar också se ut att vilja sabotera den vägen och i stället hoppas på ett nytt val.

Statsvetaren Anders Persson från Linnéuniversitetet.
Bildtext Anders Persson är expert på Israel.

Blocket där Likud, men också bland annat det religiösa sionistiska partiet ingår, rekommenderade inte någon kandidat i samtal med presidenten, och ber honom att i stället skicka tillbaka mandatet till Knesset.

Så blev det ändå inte.

Oppositionens gemensamma mål: Att bli av med Netanyahu

Lapid står nu inför flera utmaningar, även om oppositionen har ett gemensamt mål: Att bli av med Netanyahu.

– Han är oerhört dominant inom israelisk politik och har varit det i över ett årtionde, säger Persson.

Oppositionen har använt sig av kampanjsloganer som "Alla utom Bibi".

Men Netanyahus politiska motståndare representerar trots allt ett brett spektrum av ideologier där flera står i konflikt med varandra, vilket innebär att det är osäkert huruvida partierna kan enas tillräckligt för en fungerande regeringskoalition.

För att Lapid ska lyckas måste han bygga en bred koalition, där partier från högerkanten och vänsterkanten, men också de arabiska partierna måste inkluderas.

– Det blir en väldigt stor och spretig koalition, och av allt att döma kommer han att få väldigt svårt att lyckas. Men flera av partierna har lovat att det här ska bli det sista valet, och att de inte tänker gå med på ytterligare ett val, säger Persson.

Nu återstår det att se ifall de löftena infrias.

Uppgiften blir hur som helst svår, men inte omöjlig, bedömer Persson.

– Man kan också tänka sig att han i så fall för ihop någon slags tillfällig regering, bara för att bli av med Netanyahu.

Lapid har nu 28 dagar på sig att bilda en koalition mellan sex olika partier där både bosättare och vänsterpartier ingår – och dessutom krävs stöd i Knesset av islamistiska Raam.

Misslyckas den nya koalitionsbildaren är det parlamentet som utser en premiärminister eller utlyser nyval inom 21 dagar.

Israelerna är trots allt inte särskilt hoppfulla: Enligt tankesmedjan Israel Democracy Institutes senaste mätning, tror 70 procent att koalitionsförhandlingarna kommer att stranda och att det utlyses nyval.

Vem ska rädda Bibi?

Allt medan Benjamin "Bibi" Netanyahu kämpar för sin politiska överlevnad fortskrider korruptionsrättegången mot honom. Han står åtalad för bedrägeri, mutbrott och förtroendebrott.

Vittnen beskyller premiärministern från att ha utbytt tjänster med en av landets mediemoguler. Netanyahu själv nekar till samtliga brott, och hävdar att det handlar om åklagarväsendets och journalisternas häxjakt.

Netanyahu har ändå klamrat sig fast vid makten under hela rättegångsprocessen, och har använt sig av sin position för att gå åt domare och försöka få åtalsimmunitet.

Hans ställning har fösvagats och det finns en stor trötthet på honom

― Anders Persson, Israelexpert

Benjamin Netanyahu är ändå en politisk överlevare av rang, och enligt flera bedömare har han fortfarande kvar kort i packen.

– Han har varit utslagen väldigt många gånger tidigare och rest sig, men den här gången står han inför stora utmaningar, säger Persson.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu får den andra dosen av vaccin mot covid-19 på en klinik i Ramat Gan i Israel.
Bildtext En lyckad vaccineringskampanj kanske inte räcker för att trygga Bibis politiska framtid.

Persson påminner om att det är snabba svängar inom israelisk politik och senast saknade Netanyahu bara två mandat. Blir det nyval kan han alltså ligga bra till – ännu en gång.

Han är inne i en av de svåraste perioder han någonsin varit i, kanske rentav i den svåraste, enligt Persson.

– Dels lyckades han inte få ihop en koalition och det måste ses som ett stort misslyckande, dels ligger han illa till i de rättegångar som förs mot honom. Hans ställning har absolut försvagats och det finns en stor trötthet på honom i Israel.

Oppositionen har dock hittills varit så splittrad och Netanyahu har varit duktig på att bygga fungerande koalitioner, säger Persson.

Men det lyckades han inte med den här gången, och nu återstår det att se hur det går för Bibi.

Källor: Reuters, AFP, AP, Times of Israel

Artikeln uppdaterades 5.5 klockan 18.48 med uppgiften att Yair Lapid får mandatet att försöka forma en regeringskoalition.