Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya regler ska tygla Kinas intresse att köpa upp europeiska bolag efter pandemin – Vestager: "Öppenhet förutsätter rättvisa"

Från 2021
EU-kommissionens vice verkställande ordförande Margrethe Vestager.
Bildtext EU-kommissionens vice verkställande ordförande Margrethe Vestager.

EU-kommissionen lade i dag på onsdagen fram nya regler som ska begränsa statsstödda bolags möjlighet att köpa in sig på den europeiska marknaden eller att delta i offentliga anbudsförfaranden. Initiativet kan ses som en reaktion på Kinas ökade intressen i Europa.

Bryssel

I dagens läge skärskådas de statssubventioner som medlemsstaterna betalar till sina respektive företag medan motsvarande granskning inte gäller företag från tredje länder.

Det här har gett stora globala aktörer som Kina en fördel i förhållande till europeiska bolag.

Nu vill EU-kommissionen rätta till missförhållandet genom nya regler som ska rikta mer uppmärksamhet på statssubventionerna i så kallade tredje länder.

- Öppenheten av den inre marknaden är vår största tillgång. Men öppenhet förutsätter rättvisa, säger EU-kommissionens vice verkställande ordförande Margrethe Vestager.

- I mer än 60 år har vi haft ett system för att kontrollera statsstöden för att undvika att medlemsländerna börjar tävla om subventioner. I dag har vi antagit ett förslag om att även begränsa snedvridande subventioner.

Snedvridningar kommer att undersökas

Konkret kommer kommissionen att få större befogenheter att undersöka fall där ett bolag utanför EU drar nytta av offentlig subventionering.

Det kan till exempel handla om räntefria lån, obegränsade statsgarantier, gynnsamma skattearrangemang eller direkta bidrag.

Enligt förslaget har kommissionen möjlighet att inleda en undersökning då man upptäcker snedvridningar vid förvärv av bolag med en omsättning på 500 miljoner euro eller mer.

Motsvarande regel gäller för offentliga anbudsförfaranden som är värda mer än 250 miljoner euro.

Kommissionens planer måste ännu godkännas av ministerrådet och EU-parlamentet innan de kan träda i kraft.

Lågvattenmärke i relationen till Kina

Den nya regleringen kan ses som ett uttryck för den oro man på EU-håll upplever över de potentiella konsekvenserna av att bolag, vars kurs rasat i sviterna av pandemin, blir uppköpta av investerare från tredje länder.

Kinas intresse för att investera inom EU är sedan tidigare ett föremål för debatt, eftersom det anses att en del av investeringarna kan göras i strategiskt syfte.

I januari kom EU och Kina överens om ett investeringsavtal som man förhandlat om i flera år.

Under de senaste månaderna har relationen mellan parterna ändå blivit kyligare, efter att EU påtalat de brott mot mänskliga rättigheter som sker i Kina.

- Ratificeringsprocessen kan inte särskiljas från hur dynamiken i förhållandet mellan EU och Kina utvecklas, sa handelskommissionären Valdis Dombrovskis vid onsdagens presskonferens.

Källor: Europeiska kommissionen, Reuters

Diskussion om artikeln