Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det går inte längre att hålla sina skatteuppgifter hemliga – Skatteförvaltningen överklagar inte beslutet

Från 2021
En person sitter framför en dator där man ser hemsidan vero.fi, alltså Skatteförvaltningens webbsida.
Bildtext Skatteförvaltningen måste på begäran ge ut namnen på de personer som inte velat finnas med på listorna de senaste två åren.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Skattemyndigheterna överklagar inte förvaltningsdomstolens beslut om hur skatteuppgifter ska delas. Det är fortsättningsvis möjligt att få bort sitt namn från listan som delas med medierna, men namnen ska ges ut på begäran.

De senaste två åren har det varit möjligt för personer som tjänar över 100 000 euro i året att ta bort sina namn från Skatteförvaltningens lista över skatteuppgifter som delas med medierna.

I fjol tog över 4 000 höginkomsttagare den här chansen.

Skatteförvaltningen motiverade möjligheten med EU:s dataskyddsförordning.

Fortfarande möjligt – men i praktiken onödigt

Helsingfors förvaltningsdomstol slog i april fast att man också i fortsättningen kan motsätta sig att ens uppgifter överlämnas till medierna i elektroniskt format. Men medierna har ändå rätt att få namnen på de här personerna och kan därmed kolla upp personernas skatteuppgifter med hjälp av namnen.

"Inkomstskatteuppgifterna är och har alltid varit offentliga om den som söker vet namnet. Nu när vi dessutom måste berätta namnen på dem som invänt tas grunden för invändningen i praktiken bort", förklarar Skatteförvaltningens kommunikationsdirektör Kati Kalliomäki i ett pressmeddelande.

Skatteförvaltningen måste också på begäran ge ut namnen på de personer som inte velat finnas med på listorna de senaste två åren.

Skatteförvaltningen är inte enligt lag förpliktigad att dela skatteuppgifterna med medierna på sättet de gör nu, men uppger att de vill fortsätta med det eftersom tjänsten stöder den samhälleliga diskussionen om beskattning.

Diskussion om artikeln