Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nässprej mot corona har utvecklats i Åbo – kan beviljas patent i USA

Från 2021
En kvinna snyter sig
Bildtext Sprejformatet är att bättre än piller bland annat på grund av färre biverkningar, säger uppfinnarna.
Bild: Mostphotos

Nässprejen kan också användas mot virusvariationer och andra virussjukdomar. Genom att förhindra virusets förmåga att ta sig in i kroppen och replikera sig kan nässprejen minimera risken att insjukna och förhindra att man blir allvarligt sjuk.

Sprejen ger sig inte på själva coronaviruset, utan förhindrar istället virusreplikationen.

Det gör att viruset inte kan bli resistent mot läkemedlet.

Det är tänkt att läkemedlet ska användas som komplement till coronavaccin, säger en av uppfinnarna.

– Arbetet med att hitta medicinska lösningar för att dämpa Covid-19-pandemin kräver, vid sidan av vaccinutveckling, läkemedel som kan användas både förebyggande och vid behandling av infekterade patienter, säger Kalervo Väänänen, styrelseordförande för Therapeutica Borealis.

Det är det Åbo-baserade läkemedelsinnovationsföretaget Therapeutica Borealis som tagit fram läkemedlet.

Kanske inte hinner till pandemin

Nässprejen består av sedan tidigare kända läkemedelsmolekyler som används för att behandla andra sjukdomar. Fördelen med sprejformatet är att biverkningarna är färre än med till exempel piller.

Koncentrationen av de aktiva substanserna är så låg att man undviker negativa effekter, men fortfarande tillräcklig för att förhindra virusets framfart.

Enligt Väänänen kan sprejen vara särskilt nyttig i tillväxtmarknader, till exempel Indien som just nu drabbas hårt av pandemin. Det här tack vare den låga kostnaden och att det är lätt använda.

Det är ännu osäkert om nässprejen hinner lanseras under coronapandemin. Trots det är Väänänen övertygad om att det i framtiden kan vara effektivt mot till exempel influensavirus.

– Vi strävar nu efter att hitta en lämplig partner och resurser från ett etablerat läkemedelsföretag för lanseringen på marknaden. En optimistisk, men realistisk tidslinje är att vi kan lansera om två år.

USA:s patent- och varumärkeskontor (USPTO) har indikerat att nässprejen kvalificeras för patent. Det slutgiltiga patentet förväntas beviljas inom några veckor.

Företaget söker också patent för läkemedlet i andra länder.

Diskussion om artikeln