Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Det är aldrig för sent att ge upp" – språkpodden Näst sista ordet listar de mest älskade och hatade aforismerna

Från 2021
En korsstygnstavla står på fönsterbrädet med den broderade texten: "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder."
Bildtext Har du en favorit aforismer - antingen en som du älskar eller älskar att hata? Språkpodden Näst sista ordet listar publikens favorit i båda lagen.
Bild: Frida Lönnroos

"Ut på tur, aldrig sur". En aforism är en kortfattat uttryckt sanning eller känsla. Språkpodden Näst sista ordet bad er skicka förslag på era mest älskade och hatade aforismer. Nu listar vi både era favoriter och era hatobjekt.

Vi tilltalas av aforismer eftersom de så kärnfullt uttrycker något vi känner igen, och en del aforismer vill man bära med sig eller hänga upp på väggen för att kunna påminnas om känslan eller sanningen aforismen förmedlar.

Hör flera exempel på hatade och älskade aforismer i veckans avsnitt av språkpodden Näst sista ordet. Till exempel legenden Matti Nykänens aforismer listas i podden, trots att han inte rymdes in med på topplistan nedan.

Tjusningen hos en aforism ligger i att vissa aforismer kan blänka till med ett igenkännandets skimmer - så att du omedelbart vet vad den andra menar.

Vissa aforismer är nedtecknade just precis som små tankefragment, andra är utdrag ur dikter, vistexter eller romaner. I likhet med annan konst kan vissa aforismer lämna en oberörd medan andra slår an en ton.

För att en aforism ska fungera ska den uttrycka en sanning eller en välbekant känsla på ett sätt som känns nytt och originellt. Om den misslyckas med att överraska oss med sin originalitet är det en misslyckad aforism.

Men även den bästa av aforismer kan bli så populär att den blir en kliché. Till exempel Carpe diem – fånga dagen, som uppmanar oss att njuta av nuet.

Näst sista ordet listar lyssnarnas favoriter

Listan är gjord utgående ifrån publikens och programledarnas förslag. Tack till alla som hörde av sig!

Denna dagen ett liv!

Farbror Melker i Vi på Saltkråkan uttrycker "Carpe diem" på sitt eget sätt

Det är aldrig för sent att ge upp!

En annan kort favorit. Denna aforism påminner oss om att det ibland kan vara alldeles på sin plats att omvärdera sitt liv och ändra sig om något visar sig vara för tungt, krångligt och besvärligt.

Det som inte dödar ger dig en hög onyttiga copingmekanismer och riktigt svart humor.

Det är en lögn att vi alltid bara blir stärkta av våra motgångar. Visst överlever vi en hel del, men somliga smällar ger bestående men.

Fast det är förfärligt gott att äta honung finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som är nästan ännu bättre.

Nalle Puhs insikt om att förväntan ibland nästan kan vara bättre än själva njutningen.

Allt är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig.

Ytterligare en litterär aforism: Too-Ticki vilar i vissheten om att allt inte alltid går att förutse.

Här är aforismerna som lyssnarna är trötta på

Carpe diem!

Slitet och kan upplevas som stressande.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Säg det till brudparet som vill säga ja till varandra i pingstens försommargrönska, eller till den vars semester regnar bort.

Små barn, små bekymmer. Stora barn, stora bekymmer.

Det är ogint och missunnsamt att påminna föräldrar om att det alltid kan bli värre.

Förbanna inte mörkret – tänd ett ljus.

Det är inte helt sunt att alltid tvångsmässigt se saker från den ljusa sidan. Ofta är det bättre att bejaka sina mörkare känsor och sedan låta passera, än att förneka dem.

Det finns en orsak till att vi är utrustade med två öron och en mun.

En variant av ”Tala är silver, tiga är guld”. Präktigt och tjatigt.

Men när det gäller aforismer såväl som annan konst kan man bara konstatera ”Skönheten finns i betraktarens öga”, eller ”Smaken är som baken – delad”.

Håller du med om de listade aforismerna? Eller kanske du tycker någon saknas? Kommentera nedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln