Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Minderårig dömdes till fängelse efter våldsamt ölrån i Karis

Från 2021
karis järnvägsstation från luften
Bildtext Rånet skedde i Karis centrum i november 2019. Arkivbild.
Bild: YLE / Linus Westerlund

En minderårig man har dömts till ett två år långt fängelsestraff efter ett rån utanför en matbutik i Karis i november 2019.

En man hade köpt öl i en matbutik i Karis. Då han kom ut från butiken träffade han först på en vän och två bekanta. Sedan stoppades han av två ungdomar som bad att han skulle ge dem varsin ölburk.

Mannen började cykla från platsen tillsammans med sin vän. De två ungdomarna följde efter dem, tvingade dem att stanna och bad om öl igen.

Mannen vägrade. De två ungdomarna bad då om tio ölburkar i stället för två.

Då mannen än en gång vägrade sade den ena av ungdomarna, som var under 15 år, att de då tar ölen med våld. Den andra ungdomen, en 15-åring, instämde.

Kniv togs fram

Under 15-åringen tog då fram en kniv, gick närmare och lade kniven mot den mannens rygg. Efter det krävde 15-åringen på nytt att de skulle få öl. Då mannen vägrade, tryckte under 15-åringen kniven hårdare mot ryggen.

Efter det angrep de två ungdomarna vännen och sade att de misshandlar vännen om de inte får öl.

Under 15-åringen slog vännen två gånger i magen och 15-åringen slog två gånger mot ansiktet och det ena slaget träffade. De två ungdomarna hade också hotat att döda vännen

Vännen, som då hade hand om ölförpackningen, gav till slut tio ölburkar till de två ungdomarna.

Fängelse och övervakning

Västra Nylands tingsrätt har nu dömt 15-åringen, som vid det här laget hunnit fylla 17, till fängelse i två år. Brottsrubriceringen är grovt rån som ung person.

Straffet är villkorligt. Om han under den två år långa prövotiden begår ett annat brott, kan han tvingas sitta av straffet i fängelse.

Han döms också till övervakning i ett år och tre månader.

Han ska också ersätta det tio ölburkarna och betala ersättningar för sveda och värk och psykisk lidande på över 3 000 euro till de två målsägandena.

Eftersom den andra gärningsmannen var under 15 år när brottet begicks kan han inte dömas.

Diskussion om artikeln