Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Också kulturen får munkavle då de ryska myndigheterna jobbar på att tysta all kritik

Från 2021
En man står på en teaterscen, en stor mörk skygga bredvid sig.
Bild: Sergei Krasnoukhov/TASS/All Over Press

I sin strävan att gömma undan oppositionella och kritiska röster förbjuder de ryska myndigheterna allt oftare filmer, pjäser, utställningar och andra kulturuttryck. Samtidigt ger staten mera pengar till kulturell verksamhet som följer de riktlinjer som den politiska ledningen drar upp.

Det är mycket möjligt att premiärpubliken hos Teatr.doc i Moskva den 28 april trodde att den maskerade polisen som steg upp på scenen hörde till pjäsen. Mannen bar nämligen inte uniform utan var civilklädd och hade en svart jacka.

Då han uppmanade alla att lämna salen på grund av ett bombhot applåderade publiken och många skrattade högt. Det kan man höra på en videoupptagning av föreställningen.

Snart insåg emellertid alla att det var allvar och samlade ihop sina kläder och väskor och gick ut.

Monologer från protesterna i Belarus

Pjäsen, som avbröts efter att ha pågått i bara en halv timme, heter "Sosedi", alltså Grannar, och handlar om protesterna efter presidentvalet i Belarus.

Regissören Sergej Gindilis har samlat in berättelser av sådana som på olika sätt har varit med i protesterna och skrivit en pjäs som består av monologer.

Belarus polis och OMON-specialpoliser river i studenter som marscherar med oppositionens flaggor för att visa sin solidaritet med politiska fångar i Minsk.
Bildtext I månader har belarusierna protesterat mot landets president. Många demonstranter har fängslats och misshandlats.
Bild: AOP

Under föreställningen berättar en man bland annat om hur han misshandlades i häktet.

"Efter att de slutade trycka ned mitt huvud i toalettstolen började de slå mig på benen", säger han.

"Det värsta var inte att bli misshandlad utan att se dem som gjorde det. Att se deras ansikten och den inställning de hade till mig", säger mannen.

Regissören Sergej Gindilis och hans skådespelare fortsatte föreställningen ute på gatan efter att salen tömdes men polisen avbröt dem. De störde trafiken och om de inte gick sin väg skulle polisen gripa dem.

Senare på kvällen kom polisen till platsen med en bombhund som inte hittade några sprängladdningar.

Kulturjobbare får sig allt oftare på pälsen

Det här är bara ett exempel på hur kulturyttringar har begränsats i Ryssland under de senaste veckorna.

Tidigare i vår var det meningen att en film om skinnskallar som systematiskt letade upp och mördade homosexuella skulle visas på den årliga, internationella filmfestivalen i Moskva.

Filmen ströks utan någon förklaring.

Filmen heter "Fanati", Fantasterna, och bygger på verkliga händelser från år 2016.

I slutet av april ordnade "Spid-tsentr", som publicerar upplysning kring hiv-viruset och aids, slutna visningar av filmen i sina lokaler i Sankt Petersburg, Moskva och Nizjnij Novgorod.

En man går med regnbågsflaggan på ett torg i Ryssland.
Bildtext Hbtiq-personer utsätts för diskriminering och förföljelse i Ryssland.

Polisen kom dit och krävde bevis på att det inte fanns minderåriga i publiken. Det hade kommit in anmälningar om att centret bröt mot lagen och släppte in unga i salarna.

En rysk lag förbjuder information om det man kallar "avvikande sexuellt beteende" till personer som inte har fyllt arton år.

Treminutersutställning

I Sankt Petersburg byggde två aktivister i början av maj upp en liten utomhusutställning till stöd för politiska fångar.

Utställningen bestod av tavlor som ställdes upp på trästafflier intill Pusjkin-statyn och Ryska muséet på Plosjtjad Iskusstvo i centrum av Sankt Petersburg.

Det gick bara några minuter innan polisen kom till platsen, tog ned utställningen och grep Pavel Krisevitj och Anastasia Mihajlov som stod bakom projektet.

De två har också tidigare visat sitt stöd för politiska fångar – och råkat illa ut på grund av det.

Det är inte något nytt att personer som jobbar med kultur bestraffas på olika sätt, men under den senaste tiden har det hänt allt oftare.

Pengar och välvilja till den som inte är kritisk

Samtidigt har president Vladimir Putin gett order om att 24 miljarder rubel, nästan 270 miljoner euro, ska budgeteras för kultur i de ryska regionerna.

Pengarna ska användas för att bygga nytt, renovera och modernisera kulturhus, barnteatrar och muséer. Planer för hur pengarna ska användas vill Putin se senast den första oktober i år.

De som arbetar inom kultur blir tvungna att ta hänsyn till de politiska kraven om de vill ha finansiering

Ryssland är alls inget kulturfientligt land, tvärtom. Det stora flertalet uppskattar kultur och är stolta över rysk litteratur, musik, bildkonst, filmkonst och så vidare.

Däremot finns det bland befolkningen en uttalad misstänksamhet mot förnyelse och politiska protester inom kultur. Allt ska helst vara så som det alltid har varit och de klassiska mästerverken tröttnar man aldrig på.

De som arbetar inom kultur blir tvungna att ta hänsyn till de politiska kraven om de vill ha finansiering.

På Kulturministeriet har det till exempel hänt att den som vill få finansiering för ett projekt har blivit uppmanad att införliva en turné till Krim i sitt program. Det gör att pengarna lättare beviljas.

Diskussion om artikeln