Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles partimätning: Samlingspartiet gick om Sannfinländarna, SDP trea i tät mätning, framgång för SFP

Från 2021
Uppdaterad 06.05.2021 09:43.
YLEs partimätningsdiagram
Bildtext Det enda regeringspartiet som kan glädjas över en klar framgång i den senaste partimätningen är Svenska folkpartiet.

Samlingspartiet är just nu det största kommunpartiet i Finland, enligt Yles färska opinionsmätning. Samlingspartiet har gått om Sannfinländarna, som ledde i senaste mätning. Socialdemokraterna är det tredje stora partiet i mätningen som gjordes under regeringskrisen i april. Centern och de Gröna går bakåt, medan SFP är högre än på länge.

Samlingspartiet före Sannfinländarna och SDP i Yles partimätning - Spela upp på Arenan

Det finns fortfarande tre partier i den kommunala popularitetstoppen, konstaterar forskningschef Tuomo Turja på Taloustutkimus, som har gjort mätningen för Yle. Men det är inte samma partier som i senaste val.

Nu leder alltså Samlingspartiet, som också var störst i kommunalvalet år 2017, tätt följt av SDP. Men det har hänt mycket sedan dess. Då fick Centern 17,5 procent av rösterna, men om valet skulle hållas nu kommer Centern upp i 11,7 procent.

Sannfinländarna segrar stort, men har svårt att locka de egna till urnorna

I senaste kommunalval fick Sannfinländarna 8,8 av rösterna i kommunalvalet, men det var ett helt annat parti under ledning av Timo Soini. Jussi Halla-aho tog över, och i dagens mätning är Sannfinländarna näst störst, på 18,2 procent.

– Det är inget tvivel om att Sannfinländarna blir det stora vinnarpartiet i juni, säger Tuomo Turja. Det verkar bli en jätteskräll, även om Sannfinländarna alltså nu har fallit till tvåa, från första plats i de två föregående mätningarna.

Sannfinländarna brukar ha svårt att få sina väljare till valurnorna, så det kan bli lite sämre resultat än i opinionsmätningarna.

Kristdemokraternas understöd har gått upp och ner under året. I senaste kommunalval fick partiet 4,1 procent av rösterna på nationell nivå, nu är stödet nere på 3,2 procent.

Regeringskrisen blev ingen succé

SDP har gått neråt i mätningarna i år. Nu visar stödet 18,1 procent. Det är mer än riksdagsvalets 17,7 procent. Men det är fortfarande sämre än i kommunalvalet 2017 – och i februarimätningen på 19,5.

Av regeringspartierna håller sig Vänsterförbundet kring 8 procent. Partiordförande Li Anderssons frånvaro tycks inte ha minskat på stödet.

De Gröna har gått bakåt rejält sedan senaste mätning, från 12,1 till 10,6 procent. Gröna väljare verkar ha spritts åt alla håll – och till soffan, säger Tuomo Turja.

Centern har också tappat stöd sedan senast, från 12,5 till 11,7 procent. Rundringningen gjordes under regeringskrisen, som inte verkar ha varit någon succé för Centern. Tuomo Turja påpekar ändå att stödet för Centern - eller för hela regeringen - kan ha ökat när ramförhandlingarna avslutades och resultatet blev offentligt.

SFP över 5 procent – också en slags seger

Det enda regeringspartiet som kan glädjas över en klar framgång är Svenska folkpartiet.

SFP når ett understöd på 5,3 procent i dagens opinionsmätning. Så stort stöd brukar SFP inte ha, varken i kommunalval eller riksdagsval.

Under den senaste 15 årens mätningar kommer SFP bara två gånger över 5 procent, det var i mars 2007 och 2017, och i kommunalvalet 2004.

Mätningen ger inga pålitliga resultat regionvis. Det som syns är att De Grönas understöd minskar speciellt i deras starka områden i huvudstadsregionen och Nyland. Där har också Sannfinländarna förlorat stöd, medan Samlingspartiet ökat.

Mätningen genomfördes av Taloustutkimus i april och några dagar in i maj. 2712 personer i åldern 18–79 i hela Finland utom Åland tillfrågades.

Av dem gav 64,8 procent ett svar på frågan “Vilken grupperings eller partis kandidat skulle Ni rösta på om det var kommunalval nu”. Felmarginalen är 1,9 procent.

Diskussion om artikeln