Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK bjöd på uppvisning i bronsmatchen – pangade in sju mål på Tappara: "Vi satsade allt i kväll"

Från 2021
Uppdaterad 05.05.2021 21:46.
Anton Lundell kramar om Jere Sallinen.
Bildtext Kaptenen Jere Sallinen fick dela ut medaljer åt sina lagkamrater, bland annat Anton Lundell.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Det verkade bara vara ett lag som var medaljsuget i FM-ligans bronsbatalj. Helsingfors IFK förnedrade Tappara och ledde med sju mål i början av den andra perioden.

Ett par dygn efter tunga semifinalförluster mot TPS respektive Lukko fick HIFK och Tappara avsluta säsongen med en bronsmatch i Helsingfors.

Frågan var vem som lyckats skaka av sig besvikelsen bäst och kunnat ladda om till onsdagens match om medaljerna. Efter den avgörande förlusten mot TPS var IFK-lotsen Jarno Pikkarainen inte alltför taggad på bronskampen.

– Ärligt talat så är det sak samma för mig själv. Klart att laget kan vinna en medalj och det är många spelare som inte gjort det tidigare. Jag hoppas förstås att vi får en fin avslutning och försöker hjälpa laget på alla sätt, funderade Pikkarainen för Ilta-Sanomat.

Pikkarainen verkade ändå ha fått sina mannar att tända till – i stället var det Tappara som inte tycktes bry sig om säsongsavslutningen. Hemmalaget IFK lekte med sina gäster och ledde redan med 7–0 då 4.26 var spelat av den andra perioden.

HIFK-spelare firar mål.
Bildtext HIFK ledde med 4–0 redan efter den första perioden.
Bild: Lehtikuva

Fyrtio minuters dominans

Dessutom åkte Tapparatjecken Jiri Smejkal på matchstraff för en huvudtackling på Tobias Winberg i den första perioden. Kaptenen Jere Sallinen stod för två av fullträffarna i målfyrverkeriet.

– Vi snackade ihop oss om att det här är vår sista resa tillsammans och valde att satsa allt i kväll, förklarade Sallinen för C More i den första periodpausen.

– Jag undrar vad de i motståndaromklädningsrummet bestämde sig för inför matchen, frågade sig en annan målskytt, Micke-Max Åsten, i den andra pausen.

40 minuters dominans räckte till brons för Helsingforslaget, som vann med 7–1 efter att Jukka Peltola tröstmålat i den sista perioden.

HIFK i lagbild med bronsmedaljer.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

”Bara att kolla på hur vi offrade oss vid 7–0”

Tapparalotsen Jussi Tapola valde att blicka bakåt då han skulle gå igenom dagens insats.

– Vår grundserie var tuff, särskilt de många matcherna på slutet. KalPa- och Lukko-matcherna i slutspelet var krävande, och besvikelsen var stor efter att vi förlorat.

Dagens resultat innebar slutet på en lång medaljsvit för Tammerforslaget. Mellan 2013 och 2019 nappade man nämligen medalj varje år.

– Varken tränarna eller spelarna lyckades skapa den laddning som skulle ha behövts i dag. Det var inget snack om saken, IFK förtjänade bronset och vi lyckades inte ens få till något eget spel i dag, sa en lugn Tapola.

I hemmalägret gjorde Jarno Pikkarainen sin sista match som HIFK-tränare.

– Visst var det ju roligare att avsluta dagen med en medalj. Sammanfattningsvis har det varit en tuff säsong, med många oväntade vändningar, konstaterade Pikkarainen.

– Den här säsongen hade vi en lojal spelargrupp, det är bara att kolla på hur vi pressade och offrade oss fast vi ledde med 7–0.

Finalserien mellan Lukko och TPS börjar på fredag.

Resultat, bronsmatch:

HIFK–Tappara 7–1 (4–0, 3–0, 0–1)
4.37 Jesse Saarinen (David Bernhardt-Juha Jääskä) 1–0
5.48 Jere Sallinen (Ville Varakas-Ville Leskinen) 2–0
14.56 Eero Teräväinen (Johan Motin-Miro Väänänen) 3–0 pp
15.44 Henrik Borgström (Leskinen-Anton Lundell) 4–0 pp
20.32 Sallinen (Leskinen-Anton Lundell) 5–0
21.16 Teemu Tallberg (Sebastian Dyk-Alex Broadhurst) 6–0
24.26 Varakas (Broadhurst-Dyk) 7–0
45.51 Jukka Peltola (Anton Levtchi-Michal Moravcik) 7–1

Målvakter:
Frans Tuohimaa HIFK 8+3+8=19
Christian Heljanko Tappara 9+0+0=9
Dominik Hrachovina Tappara 0+10+4=14

Diskussion om artikeln