Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tio ansökte om torgplats vid åstranden i Borgå – försäljare: Den här lösningen var den enda bra lösningen

Från 2021
Kvinna.
Bildtext Jenna Rönn är nöjd med platsen vid ån men skulle hellre ha stannat på det anrika Rådhustorget. Arkivbild.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

I sommar ska Borgå testa annorlunda torgprogram i Gamla stan. Torgförsäljningen på Rådhustorget flyttas därför annanstans, vilket torgförsäljarna varit besvikna över.

I sommar kommer det i stället att finnas tolv torgplatser på östra åstranden, vid Östra Strandpromenaden nära gångbron. Två av dem hyrs ut för en dag åt gången, resten är menade för hela säsongen.

Då ansökningstiden tog slut på onsdagen hade staden fått in tio ansökningar om torgplatserna vid ån, berättar torgförman Tomas Oksanen.

Jenna Rönn fungerar som språkrör för torgförsäljarna. Hon säger att de är nöjda med platsen, men hoppas på att få återvända till Rådhustorget om ett år.

- Den här lösningen var ju nästan den enda bra lösningen som man kunde tänka sig, det är ju mycket nära Brotorget som vi själva föreslog, säger Rönn.

Hon funderar dock över priset på torgplatserna. Enligt Rönn hade försäljarna förstått att priset skulle vara samma som på Salutorget, men nu kostar de lika mycket som på det dyrare Rådhustorget där turisterna är fler.

Rönn säger att hon frågat staden om saken men inte fått någon bra förklaring till det högre priset.

- Nu när det är ett prövoår och vi inte har någon erfarenhet av den här östra åstranden så tycker man att de skulle ha kunnat komma lite emot med priset, säger Rönn.

Hon hoppas också på någon slags skyltning som skulle locka turisterna från Rådhustorget till försäljarnas nya plats vid ån.

Två veckor till dagen D

Efter samtalet med Rönn ringer vi Oksanen på nytt för att få svar på hennes frågor, men det är redan sen eftermiddag och han har förmodligen gått för dagen.

Vilka av de sökande som får torgplats klarnar antagligen på torsdag. Enligt Rönn är det ungefär sex eller sju av försäljarna från Rådhustorget som ansökt om plats invid ån. Hon är själv en av dem.

En del försäljare håller paus i år, eftersom man förväntar sig att coronapandemin igen ska skära ner på antalet utländska turister.

Bland annat souvenirmagneter och bärnstenssmycken är varor som går hem mycket bättre hos utländska än inhemska resenärer.

Torgförsäljningen invid ån börjar den 20 maj och pågår till slutet av augusti.

Diskussion om artikeln