Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu kan finländarna tillsammans kartlägga var det finns fästingar – ny webbsida gör det möjligt för vem som helst att meddela om man sett en fästing

Från 2021
Fästing på hud.
Bildtext En ny webbsida ska göra det lättare att undersöka var och hur mycket fästingar det finns i Finland.
Bild: Viktor Cap 2013

Nu kan finländarna vara med och undersöka var och hur mycket fästingar som finns i Finland. Det är svårt att på ett bredare plan undersöka var fästingar finns och i hur stora mängder. Därför har man nu skapat en ny webbsida, Punkkilive.fi, där vem som helst kan rapportera om man har sett en fästing.

De senaste åren har fästingens spridning över allt större områden diskuterats en hel del. Därför ville forskare vid bland annat Åbo universitet ta fram nya verktyg för att undersöka hur fästingen sprider sig i Finland.

Poängen med den nya webbsidan är att alla som rör sig i ute i naturen, antingen på landet eller i staden, ska kunna rapportera när man har sett en fästing. Det här går att göra på telefonen, och ska bara ta några minuter. Via webbsidan är det sedan möjligt att kontrollera hur mycket fästingar det finns i ens eget område, utgående från de observationer som rapporterats.

– Lanseringen av Punkkilive är ett fint steg för fästingforskningen men också för medborgarforskningen. Sidan kommer både att fungera som en databas för universitet, men kommer också vara ett viktigt verktyg för alla som funderar på hur många fästingar som finns i ens närområde, säger Ilari Sääksjärvi, professor vid biodiversitetsenheten vid Åbo universitet, i ett pressmeddelande.

Fästingen sprider sig till nya områden

Samtidigt som fästingarna hela tiden sprider sig till nya områden i Finland, sprider sig även sjukdomar som TBE och borrelia.

Det uppstår hela tiden nya platser med rikliga mängder fästingar - till och med i städernas grönområden har man de senaste åren hittat livskraftiga fästingpopulationer.

– Vi tror att en anledning till att fästingarna sprider sig är att klimatet blir varmare. Idag hittas fästingar allt tidigare på våren och allt senare på hösten. Förändringen har varit så snabb, att det är viktigt att vi hela tiden får in statistik på var fästingarna sprider sig, säger fästingforskaren Jani Sormunen vid Åbo universitet.

Motsvarande statistik har tidigare rapporterats in via post. 2014-2015 ordnades även en elektronisk enkät. Tidigare undersökningar har visat att intresset för att delta har varit stort.

Diskussion om artikeln