Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kamp mot EM-klockan? Tim Sparv ger positivt besked fem veckor före premiären: ”Saknar sista 15–20 procenten, men det finns inga frågetecken”

Från 2021
Tim Sparv under landskamp mot Bosnien-Hercegovina 2021.
Bildtext Tim Sparv spelade sina senaste minuter i VM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina i mars.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Tim Sparv opererade sig drygt tio veckor före fotbolls-EM. Halva tiden har gått – hur ser det ut för lagkaptenen? ”Jag förväntar mig att vara hundra när landslagets träningsläger börjar”, säger Sparv till Yle Sporten.

Med 37 dagar kvar till fotbolls-EM kom oroväckande skadenyheter om Finlands skyttekung Teemu Pukki.

Med 36 dagar kvar till fotbolls-EM kommer ett positivare besked från Grekland och landslagets kapten Tim Sparv.

Drygt fem veckor efter knäoperationen pekar kurvan åt rätt håll. I en intervju med Yle Sporten säger Sparv att han har undvikit större bakslag och under den senaste tiden har han kunnat träna en del med sitt lag AE Larissa.

– Det känns positivt och lovande inför landslagssamlingen som börjar om några veckor.

Den 24 maj inleder Finland sina förberedelser inför sommarens slutspelsdebut.

– Det finns inga frågetecken från min sida när det gäller att vara med i landskamperna före EM och i slutspelet. Jag ska definitivt vara med och hjälpa laget på och utanför planen. Jag är inte alls orolig för den biten.

Två landskamper under EM-uppladdningen

Det var i samband med Finlands premiär i VM-kvalet som Sparv fick känningar i knät. Han byttes in i slutskedet av hemmamötet med Bosnien-Hercegovina, men dagen efter gjordes en magnetröntgen och den visade att det behövdes operation.

Den 30 mars opererades knät i Helsingfors – och då som nu var beskedet från Sparv att EM inte är i fara.

– Jag saknar de sista femton till tjugo procenten, men jag förväntar mig att det kommer under de kommande veckorna. Det handlar om att vara disciplinerad med övningarna för knät och få en massa träning på planen för att vara klar till landskamperna. De blir viktiga.

Tim Sparv och landslaget firar mål.
Bildtext Finland har gått bra under flera år och ska få sin belöning i sommar.
Bild: EPA

Finland möter Sverige i Stockholm den 29 maj och Estland i Helsingfors den 4 juni. Om allt går som Sparv vill kan han göra sin första matchminuter på två månader då.

– Jag förväntar mig att vara hundra när landslagets träningsläger börjar. Fram tills det stressar vi inte fram något – även om det är viktigt att få träning för att bygga upp fysiken.

Finns det någon stress med tanke på att vi är en dryg månad från EM-premiären?

– Det finns en massa tid och jag har inte åkt på bakslag. Jag känner mig ganska positivt inställd till EM och jag tror på att vara i gammal, god form då.

– Under de senaste åren har jag accepterat att jag inte kan spela fyrtio matcher under ett år. Det gäller att hantera de här småskadorna på bästa sätt. Nu har det medicinska teamet varit positivt och det ger mig självförtroende för att komma tillbaka och spela på min nivå.

Spelat lite under 2021

Den 12 juni spelar Finland sin EM-premiär mot Danmark – ett datum som har varit inringat med tusch i alla finländska fotbollsvänners kalendrar länge.

Sparv har senast startat en match i slutet av januari och bara fått spela några ströminuter sedan dess.

Om skadan går åt rätt håll, finns det mer oro på grund av lite speltid?

– Allt fokus har vilat på att få knät i skick senaste tiden för att kunna lita på kroppen och det känns stabilt just nu. Jag koncentrerar mig på det och hoppas sen vara redo när vi möter Sverige och Estland. Den vägen kan jag få lite matchrutin inför EM.

”Sätter en kniv i hjärtat”

Sparv är spelartruppens största ledare och många har vittnat om att 34-åringens blotta närvaro i omklädningsrummet gör skillnad.

– Jag tror att erfarenhet är viktigt när vi väl står i EM och ska in med alla förväntningar som finns runt ett mästerskap. Ingen av oss har rutin från slutspel och man ska kunna hantera den speciella situationen och alla känslor.

– Jag hoppas att jag och andra erfarna kan bära laget. Vi har en väldigt samspelt grupp och många landskamper på cv:t. På den mentala sidan känns vi stabila.

Vad hann du då tänka när nyheterna om Teemu Pukkis skada kom?

– Vi kan bara hoppas att behandlingen biter och han är spelklar till EM-starten mot Danmark.

– Det är jättesynd när man hör att spelare inte kan spela i EM. Det sätter en kniv i hjärtat. Ett slutspel är en höjdpunkt i karriären för alla i laget – och sen sätter en skada käppar i hjulet.

Vägen mot EM-sommaren

  • 24 maj: Landslaget samlas för ett första träningsläger.
  • 29 maj: Finland spelar mot Sverige i Stockholm.
  • 1 juni: Förbundskaptenen Markku Kanerva presenterar EM-truppen på 26 spelare.
  • 4 juni: Finland spelar sitt genrep mot Estland på Olympiastadion i Helsingfors.
  • 12 juni: Finland spelar sin första EM-match mot Danmark i Köpenhamn.
  • 16 juni: Finland spelar mot Ryssland i S:t Petersburg.
  • 21 juni: Finland avslutar gruppspelet i EM mot Belgien i S:t Petersburg.

De två bästa lagen i de sex EM-grupperna samt de fyra bästa grupptreorna går till åttondelsfinal i slutspelet.

Yle sänder uttagningen av EM-truppen och samtliga matcher i mästerskapet.