Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet återtar förra veckans beslut – Mykkänen: En majoritet röstar för stimulanspaketet

Från 2021
Uppdaterad 06.05.2021 18:49.
Kai Mykkänen och petteri Orpo
Bildtext Enligt Kai Mykkänen var partiets tidigare beslut ett resultat av att partiet måste välja mellan pest och kolera. Petteri Orpo är nöjd med linjeändringen.
Bild: Lehtikuva

Samlingspartiets riksdagsgrupp ger sina ledamöter fria händer i omröstningen om EU:s stimulanspaket. Förra veckan meddelade gruppen att man kommer att rösta blankt, men det beslutet har nu förkastats.

– Vi tar tillbaka beslutet om att rösta blankt eftersom vi är överens om att ett välmående, fungerande EU är en grundsten för den finländska säkerheten och välmåendet. En majoritet av riksdagsgruppen är nu redo att stödja paketet och rösta ja, sa riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen efter gruppens möte.

Beslutet om att rösta blankt förra veckan var ett resultat av att vi var tvungna att välja mellan pest och kolera, sa Mykkänen.

En del av partiets riksdagsledamöter kommer ändå att rösta mot förslaget.

Varken Mykkänen eller partiordförande Petteri Orpo ville säga hur många ledamöter som motsätter sig paketet, utan talade om att paketet får ett ja av en klar majoritet av gruppen.

Petteri Orpo sade sig vara nöjd med linjeändringen.

– EU har en betydande roll och det här är en viktig fråga. Vi vill också i fortsättningen att unionen fungerar som den ska och vi vill trygga Finlands ställning i EU, sa Orpo.

– Ingen i riksdagsgruppen vill ifrågasätta Finlands EU-medlemskap eller partiets EU-linje. De avvikande åsikterna handlar rätt och slätt om det här stimulanspaketet, sa Orpo.

Hur ser det ut att Samlingspartiet ror och hopar i denna fråga?

– Det ser antagligen ut som just det, att ro och hopa, svarade Orpo på pressträffen.

Löften om bibehållen skattenivå var avgörande

Mykkänen och Orpo hänvisade till Finansutskottets betänkande, som ligger som grund för omröstningen i plenum. Enligt Samlingspartiet gjordes omfattande ändringar i betänkandet, som fick majoriteten i gruppen att ändra åsikt.

Till dem hör åtta tilläggsuttalanden i utskottets betänkande, bland dem uttalandet om att stimulansmekanismen inte får upprepas, och att skatterna inte som helhet får stiga, till följd av de planerade konsumtionsskatterna.

De oppositionella i gruppen vill inte längre uttala sig

Sannfinländarna och Kristdemokraterna kommer att rösta mot stimulanspaketet.

Samlingspartiet har en vågmästarroll i omröstningen. Paketet kräver två tredjedelars majoritet i riksdagen för att godkännas. Omröstningen i riksdagen hålls nästa onsdag.

Till de riksdagsledamöter som tidigare har meddelat att de röstar mot stimulanspaketet hör åtminstone Wille Rydman och Janne Heikkinen.

Båda meddelar idag att de fortfarande kommer att rösta mot, men ingendera vill ställa upp på intervju.

"Det som jag tidigare har sagt kvarstår", skriver Rydman till Svenska Yle.

På torsdagskvällen debatterade riksdagen också ett medborgarinitiativ om att anordna en folkomröstning om EU:s stimulanspaket. Initiativet försvarades främst av Sannfinländarnas ledamöter.

Artikeln uppdaterades klockan 18.45 med stycket om de oppositionella ledamöterna och hänvisningarna till Finansutskottets betänkande.

Diskussion om artikeln