Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lotten avgjorde när kvalschemat skulle bestämmas – förbundskaptenen ser tidig nyckelmatch mot Irland: ”Hade önskat att vi skulle ha mött dem först på bortaplan”

Från 2021
Linda Sällström upottaa pallon Portugalin verkkoon EM-karsintaottelussa helmikuussa 2021.
Bild: Tomi Hänninen

Slovakien hemma blir startskottet och den första kvalhösten avslutas med en svår bortamatch mot gruppfavoriten Sverige. Så ser matchschemat ut för Finland när lotten fällde avgörandet. I det stora hela är vi ganska nöjda, säger förbundskaptenen Anna Signeul.

Förra veckan blev det klart vilka länder som Finland kommer att möta i VM-kvalet. De blåvita damerna lottades in i samma grupp som Sverige, Irland Slovakien och Georgien.

Kvalet startar i höst och nu är spelschemat spikat. Länderna i gruppen kunde inte komma överens om spelordningen och därför lottades schemat.

– Det kunde ha varit både bättre och sämre. I det stora hela är vi ganska nöjda, säger förbundskaptenen Anna Signeul i ett pressmeddelande.

Finland kommer att inleda VM-kvalet på hemmaplan. Den 21 september möter man Slovakien.

– Slovakien är ett bra och fysiskt lag som vi har stor respekt för, säger Signeul.

Viktig match mot Irland

En månad senare spelar Finland två kvalmatcher under samma samling. Först möter man Georgien borta och sedan Irland på hemmaplan – en match som Signeul ser som en nyckelmatch.

– Matchen mot Irland blir verkligen viktig. Jag hade önskat att vi skulle ha mött dem först på bortaplan som vi gjorde med Portugal i det senaste EM-kvalet, säger hon.

Kvalhösten 2021 avslutas sedan med bortamatch mot gruppfavoriten Sverige i november. Sverige står också för motståndet då kvalet går i mål i september 2022.

– Bortamatchen mot Sverige i november blir tuff. Många av våra spelare tillhör svenska klubbar och ligasäsongen är över då, säger Signeul.

Gruppvinnaren går direkt till VM som spelas i Australien och Nya Zeeland 2023. Tvåan i gruppen går till playoff.

Finland matcher i VM-kvalet:

21.9 2021 Finland – Slovakien

21.10 2021 Georgien – Finland

26.10 2021 Finland – Irland

25.11 2021 Sverige – Finland

8.4 2022 Slovakien – Finland

12.4 2022 Finland – Georgien

1.9 2022 Irland – Finland

6.9 2022 Finland – Sverige

Diskussion om artikeln